ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Diagnoza silnika ,kontrolera,manetki.
Autor Wiadomość
monterl 
początkujący


Dołączył: 13 Lut 2017
Posty: 23
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 03 Mar, 2017   

Oki poszukam na forum moze ktos sprzedaje halotrony albo model konkretny podaje dzialajacy.

ps dostałem odpowiedz od producenta na temat sterownika ze dziala tylko w trybie z sensorami i prawdopodobnie dlatego nie dziala .
 
 
zeeltom 
Administrator



Pomógł: 75 razy
Wiek: 59
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 6770
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Pią 03 Mar, 2017   

http://forum.arbiter.pl/v...naprawa+silnika
_________________
Moje gniazdko: dom
 
 
monterl 
początkujący


Dołączył: 13 Lut 2017
Posty: 23
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 07 Mar, 2017   

Znalazlem ten halotron którego użyłeś 4935 L pisze że to zatrzaskowy .
Mam do wyboru :
TLE-4935-L 3,8-24V HIS.30mT HALLOTRON zatrzaskowy
TLE-4935-3L 3,8-24V HIS.30..54mT HALLOTRON
TLE-4945-L 3,8-24V HIS.2-10mT HALLOTRON bipolarny
TLE-4905-L 3,8-24V HIS.3mT HALLOTROn unipolarny

Jest jakaś różnica tzn czy któryś jest lepszy czy brać ten dokładnie 4935- L
 
 
zeeltom 
Administrator



Pomógł: 75 razy
Wiek: 59
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 6770
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Wto 07 Mar, 2017   

Skoro działa, jak powinien...
_________________
Moje gniazdko: dom
 
 
monterl 
początkujący


Dołączył: 13 Lut 2017
Posty: 23
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 11 Mar, 2017   

Kupiłem czujniki 4935L i postanowilem przetestowac niestety nowe czujniki caly czas 5 V dają na wyjsciu .
Podpiołem stary czujnik dzialajacy i on dziala zmieniajac napiecie 1-4V .
Nie wiem czy w sklepie pomylili czy nózek wyprowadzenie jest inne ...
Wyprowadzenie nóżek z tego schematu
https://www.reveltronics....ci_TLE4905L.pdf
 
 
Mechano 
szef
młody elektronik


Pomógł: 14 razy
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 1137
Skąd: Poznań
Wysłany: Sob 11 Mar, 2017   

Czujniki 4905 i 4935 to czujniki przełączające (http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/150000-174999/153775-da-01-en-HALL_SENSOR_TLE_4935L.pdf), z tego co widzę to potrzebujesz czujnik analogowy (taki, który płynnie zmienia napięcie wyjściowe). Żeby się upewnić jaki masz to do zasilonego czujnika przyłóż magnes raz jednym biegunem, raz drugim i zobacz jak zmienia się napięcie wyjściowe.
 
 
monterl 
początkujący


Dołączył: 13 Lut 2017
Posty: 23
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 11 Mar, 2017   

Napięcie się nie zmienia niezależnie od ruszania magnesem.
Dziwna sprawa bo kolega Zeeltom takich czujników użył i działa mu.
 
 
tkoko 
dyrektor


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 26 Lut 2015
Posty: 414
Skąd: Czechowice-Dz
Wysłany: Sob 11 Mar, 2017   

monterl napisał/a:
Napięcie się nie zmienia niezależnie od ruszania magnesem.
Dziwna sprawa bo kolega Zeeltom takich czujników użył i działa mu.


Spróbuj raz jedną, raz drugą stroną magnesu czy to coś zmienia. Podłączenie nóżek dla ..05 i ..35 jest identyczne.
 
 
zeeltom 
Administrator



Pomógł: 75 razy
Wiek: 59
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 6770
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Sob 11 Mar, 2017   

Mechano napisał/a:
... z tego co widzę to potrzebujesz czujnik analogowy ...

Absolutnie nie. Analogowy stosuje się w manetkach, a przełączające w silnikach.
Hallotron trzeba sprawdzić magnesem przykładając zamienienie bieguny magnesu.
_________________
Moje gniazdko: dom
 
 
Mechano 
szef
młody elektronik


Pomógł: 14 razy
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 1137
Skąd: Poznań
Wysłany: Nie 12 Mar, 2017   

A to przepraszam, zmyliło mnie zdanie:
"zmieniajac napiecie 1-4V", stąd podejrzenie o halla analogowego.
 
 
monterl 
początkujący


Dołączył: 13 Lut 2017
Posty: 23
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 15 Mar, 2017   

Ok to w takim razie jaki rezultat ma być jak przykladam raz biegun n a raz s magnesu do czujnika bo żadnej zmiany nie mam cały czas napiecie zasilania na wyjsciu w nowych czujnikach a w starych była zmiana napięcia podczas ruchu magnesem.
 
 
zeeltom 
Administrator



Pomógł: 75 razy
Wiek: 59
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 6770
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Śro 15 Mar, 2017   

Ile ich kupiłeś? Na wszystkich jest to samo? Na pewno dobrze podłączyłeś zasilanie?
_________________
Moje gniazdko: dom
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Archiwum zlotów EV w Żyrardowie