To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER
Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie

Napęd z silnikiem poza kołem - Wymiana bms w baterii fabrycznej

Iwald21 - Wto 02 Maj, 2023
Temat postu: Wymiana bms w baterii fabrycznej
Witam wszystkich, kupiłem rower elektryczny Herkules Nos z silnikiem Brose. Rower stał ponad dwa lata i bateria padła. Po rozebraniu okazało się że część ogniw się rozszczelniła.Niestety bms jest zablokowany lub uszkodzony. Czy jest w stanie ktoś wymienić fabryczny bms w baterii Bmz lub go odblokować ?
zeeltom - Wto 02 Maj, 2023

Jeśli tam jest komunikacja między urządzeniami, to zapomnij. Wymiana całej elektroniki pomoże, lub odesłanie roweru do serwisu celem sparowania.
Iwald21 - Śro 03 Maj, 2023

Ale kto się tego podejmie?
zeeltom - Śro 03 Maj, 2023

Daj jakieś fotki, jak to wygląda.
Iwald21 - Śro 03 Maj, 2023

Zdjęcia
zeeltom - Śro 03 Maj, 2023

Niedawno miałem akumulator z takim złączem i tam była jakaś komunikacja. Musiałem to wywalić i zrobić akumulator od nowa na zwykłym BMS i nowym sterowniku.
Iwald21 - Czw 04 Maj, 2023

Właśnie o to mi chodzi, dasz radę mi to ogarnąć?
zeeltom - Czw 04 Maj, 2023

Rozumiem, że chcesz przerobić baterię na typową, dobrać kontroler i ewentualnie wyświetlacz? Sprawdź czy silnik ma halle, czy tylko fazy. Ten mój miał tylko fazy, I na dodatek tensometr, a nowy kontroler tego nie obsługiwał, więc PAS nie było, została tylko manetka.
Weź też pod uwagę, że może zajść konieczność wymiany ogniw a wtedy robią się już koszty.

Bateria jest kaput bo wylały ogniwa i stąd cały problem, napięcie spadło do ok 1v i zablokowało bms. Wysłałem ją do kolegi z innego forum na wymianę ogniw ale bms nie wstaje. Kolega wymieni te ogniwa ale jeżeli ktoś nie poradzi sobie z elektroniką to lipa🙁. Silnik w rowerze to Brose model T.

Trzeba dać typowy BMS i bateria ruszy. Z tym, że inny BMS może nie współpracować ze sterownikiem i zrobi się większy problem. Nie lubię silników centralnych. Za dużo kombinowania z nimi.

Wiem, dlatego najchętniej przerobiłbym wszystko na uniwersalnej elektronice żeby w przyszłości też nie było problemów, pytanie czy ktoś jest w stanie to zrobić?

Podstawa, to dobrać się do przewodów silnika i zobaczyć co tam siedzi. Później można podjąć jakąś decyzję. Kupa dłubania będzie.

Dziękuję Ci bardzo za pomoc, w takim razie szukam oryginalnej baterii.