To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ |
|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie |
|
Silniki BLDC - 3000W vs 3000W
tas - Śro 29 Kwi, 2015 Temat postu: 3000W vs 3000W Przewijało się w PM kilka próśb o porównanie niektórych silników, więc z gatunku tych mocarnych i pozostałych na placu boju:
RHR205-50 (24x3) vs Mxus XF40 45H (21x3)
- Ten sam przedział cenowy
- Ta sama moc nominalna
- Te same (prawie) parametry kV
Mxus po prawej. Obudowa: 4.2kg, 'środek': 4.8kg.
RHR po lewej:. Obudowa: 5.2kg, 'środek': 5.2kg
Przewody zasilające.
Mxus poprawej.
RHR po lewej.
Mxus po prawej: M14
RHR po lewej: M16
Mxus po prawej: szerokość: 45mm
RHR po lewej: szerokość: 50mm
Mxus po prawej
RHR po lewej
Mxus po prawej: szerokość magnesów 45mm
RHR po lewej: szerokość magnesów 50mm
Mxus po prawej.
RHR po lewej.
To nie są silniki zamienne i w normalnych warunkach przeznaczone są do różnych konstrukcji przeróbka vs custom z uwagi na różny drop out 145 vs 165mm oraz pozostałe szczegóły budowy miedzy nimi.
Eryk1000 - Śro 29 Kwi, 2015
Fajne porównanie, myślałem że w RHR205-50 jest aluminiowy stojan a tu niespodzianka , zatrzymali się na konstrukcji stojanu z RH205C Czyli różnic w stosunku do Cromotor jest więcej
maniekrox - Czw 14 Maj, 2015 Temat postu: Re: 3000W vs 3000W
tas napisał/a: |
To nie są silniki zamienne i w normalnych warunkach przeznaczone są do różnych konstrukcji przeróbka vs custom z uwagi na różny drop out 145 vs 165mm oraz pozostałe szczegóły budowy miedzy nimi. |
Zaciekawiło mnie to, mógłbyś rozwinąć temat? Ciekawy mnie ten Mxus 10x6 - dość wolne uzwojenie z większym momentem, ale rated power większa od swojego kuzyna 9c 10x6;) Ma się rozumieć, że w takim uzwojeniu Mxus ma po prostu grubsze druty uzwojenia?
tas - Czw 14 Maj, 2015
No miedzy 9c 10x6 i Mxus 10x6 to są duże różnice w mocy maksymalnej, ale jakbyś oba silniki zasilił podobnym prądem to różnicy (prawie) nie będzie.
Ale ile to jest moc maksymalna? Nie pytaj, każdy przeciąża silniki jak chce i ile uważa.
maniekrox - Czw 14 Maj, 2015
Nie będzie różnicy? A to że w 9c magnes ma 30mm a w Mxusie 45mm? Przecież F=I*B*L, więc zwiększając indukcję magnetyczną motor musi lepiej ciągnąć;) i to różnica w szerokości wynosi 50%;)
tas - Czw 14 Maj, 2015
Ah, tak, zapomniałem, na 1kW mocy elektrycznej mamy z Mxusa 1200w mocy mechanicznej? Bo biedny 9c ma tylko 800W
Ale tutaj nie mowa o mocy w watach a momencie obrotowym i efektywności na niskich obrotach. Przecież sam tak pisałeś na swoim blogu o starym i nowym 9c, cytuję:
"Szersze magnesy, szerszy stojan – powiększono z 27mm aż do 30mm szerokość tych elementów bez powiększania obudowy. Jest to poprawa o 10% względem poprzedniej wersji. Zatem silnik zyskuje na momencie obrotowym oraz efektywności w dolnym zakresie obrotów."
tas - Czw 14 Maj, 2015
Nooo takkk, ale nie staje się przez to ani mocniejszy ani jakoś wyraźnie efektywniejszy w całym zakresie. Ma jedynie (albo aż) większą efektywność ale to głównie w niskim zakresie obrotów
Dla przykładu Ci powiem, że na 80A oba silniki na trasie testowej miały:
RHR: 110st
Mxus: 127st
9c: wydymił by pewnie po 200m
Choć oczywiście takie porównanie nie powinno być prowadzone, bo oba silniki nie są zamienne miedzy sobą i nie są najczęściej swoimi alternatywami.
To do czego się bardziej nadaje RHR, a do czego Mxus?:P Właśnie w tym pytanie, dlaczego nie są zamienne?
tas - Czw 14 Maj, 2015
Bo Mxusa, a biedą, ale upchniesz w rowerze (dropout 145 max), a RHR już nie (no chyba, że jesteś Pykaczem i masz ramę z żeliwa to ją ponaginasz, wyklepiesz i już)
Jak masz już w customie wahacz na 165 to nie zamontujesz Mxusa bo on ma taką cała oś.
Mxus "ma przerzutki", RHR nie ma itp itd.
No nie da się po prostu ich stosować zamiennie.
Eryk1000 - Czw 14 Maj, 2015
Czyli reasumując Mxusa idzie upchnąć do zwykłej ramy rowerowej i wykorzystać rowerowy osprzęt z RHR już to nie przejdzie
tas - Czw 14 Maj, 2015
Dokładnie. Coś za coś
Pykacz - Czw 14 Maj, 2015
Czyli dobrze wybrałem .
Tomas - Czw 14 Maj, 2015
Vmax - MXUS (10x6) względem 9C (10X6) przy tym samym napięciu jest taka sama ?
Z tego co wiem to nie. Mxus 10x6 ma kV=~6, a 9c znacznie wyższy.
Mxus 16x4 ma podobne kV do 9C 10x6.
Możecie sobie sprawdzić na:
http://www.ebikes.ca/tools/simulator.html
|
|
|