ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbumZlot EV 6-7 maja 2017
Batteryguru baterie do rowerĂłw elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Watomierz LCD V02
Autor Wiadomość
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 143
Skąd: radom

Wysłany: Czw 03 Sie, 2017   

Tak będzie taka opcja w nowej wersji. Za jakiś tydzień lub dwa dam ogłoszenie w dziale sprzedam. Będzie miał wbudowaną przetwornicę, pomiar prądu przy ładowaniu, zegarek i kilka innych. Dam znać jak już będzie gotowy.
 
 
Majster 
stażysta
Elektronik



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Cze 2015
Posty: 110
Skąd: Tychy
Wysłany: Pią 11 Sie, 2017   

Mam problem z watomierzem, mianowicie:

Przy włączaniu roweru watmomierz jedynie świeci podświetleniem ekranu, nie ma cyfr, muszę kilka razy wyłączyć i włączyć zasilanie roweru żeby pokazły się cyfry. Ktoś wie w czym problem?

Dodatkowo ostatnio uszkodziły się halle w silniku i podejrzewam watomierz, miałem podpięte wyjście z halli, zasilanie z przetwornicy. Jak naprawię halle mogę znowu podłaczyć?
_________________
Jeżdżę na "Discovery One" - 9c 10x6, 16s3p 60V 15Ah, GT 1500W, prędkość maks. 50km/h, zasięg 40-80 km

Więcej na temat budowy roweru na:
https://www.facebook.com/...yczneDiscovery/
Oraz
https://discoveryebikes.blogspot.com/
 
 
Mitar 
brygadzista



Wiek: 36
Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 247
Skąd: Gliwice
Wysłany: Sob 12 Sie, 2017   

michal214 odradza od jakiegoś czasu podłączania jego watomierza do hall, i nie chodzi tu tylko o zasilanie ale i pomiar prędkości. Najbezpieczniej będzie jak podepniesz tam zwykły czujnik od miernika rowerowego i będziesz spał spokojnie.

A tak na marginesie to na pewno uszkodziłeś hale , sprawdzałeś miernikiem? bo może ci się jakiś kabelek przetarł na przykład od 5V czy masy.
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 143
Skąd: radom

Wysłany: Sob 12 Sie, 2017   

Przyczyną problemu z wyświetlaniem jest brak styk wyświetlacza z gumką pcb. Wyślij watomierz do mnie to go wymienię. Niestety te chińskie wyświetlacze są awaryjne. Zdarza się że od wilgoci lub wstrząsów tracą styk na połączeniu gumka lcd.

Jak chcesz to możesz spróbować samemu przeczyścić ten styk. Ale najpewniej będzie jak go do mnie wyślesz.

Co do halli to tak jak kolega wyżej pisał, przed wymianą, sprawdź najpierw miernikiem. Od czasu gdy kilka osób zgłosiło problemy z uszkodzeniami zalecam podłączenie zewnętrznego kontaktronu.

PS. Wydaje mi się, że do uszkodzeń halli może dojść gdy użytkownik rozłączy przewód masowy np przetwornicy zasilającej watomeirz. Wtedy wysokie napięcie może zamknąć obwód przez watomierz i właśnie czujnik halla. Czy masz u siebie wyłącznik na przewodzie masowym lub ostatnio rozłączałeś przewód masowy bez odcięcia zasilania aku?
 
 
Tomek 
brygadzista



Pomógł: 9 razy
Wiek: 21
Dołączył: 06 Lut 2016
Posty: 266
Skąd: Bralin
Wysłany: Sob 12 Sie, 2017   

Mi też przerywał ale od czasu pewnej gleby się już nie zacina i ładnie cały czas działa :D
_________________
Jeżdzę na RAGE http://forum.arbiter.pl/v...p?p=83403#83403
 
 
Mobil 
prezes
Elektrony we krwi :)



Pomógł: 5 razy
Wiek: 22
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 648
Skąd: Małopolskie
Wysłany: Sob 12 Sie, 2017   

U mnie zadziałał tylko dwa razy i już więcej nigdy nic nie pokazał... no cóż :mrgreen:
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 143
Skąd: radom

Wysłany: Sob 12 Sie, 2017   

Mobil, wyślij do mnie odeślę naprawiony.
 
 
Mobil 
prezes
Elektrony we krwi :)



Pomógł: 5 razy
Wiek: 22
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 648
Skąd: Małopolskie
Wysłany: Sob 12 Sie, 2017   

Lajtowo michal214, już dawno poszedł biedny na części :mrgreen:
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 143
Skąd: radom

Wysłany: Sob 12 Sie, 2017   

Właśnie te wyświetlacze awaryjne i brak wewnętrznej przetwornicy +5V (przez co ludzie musieli kombinować z instalacją) to były największe wady tej wersji. Dlatego w nowej zdecydowałem się użyć stary sprawdzony wyświetlacz 2x16 znaków. Jest toporny i gorzej wygląda, ale za to jest niezawodny i ma lepszy kontrast.

PS. Jak ktoś chce rzucić okiem to w załączniku opis.

LCDV05 Instrukcja.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 136 raz(y) 373,73 KB

 
 
ravkill 
stażysta
sir :)


Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 10 Sie 2016
Posty: 134
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw 17 Sie, 2017   

Fajny :) . Poproszę o info, jak będzie sprzedawany....
 
 
Majster 
stażysta
Elektronik



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Cze 2015
Posty: 110
Skąd: Tychy
Wysłany: Pon 02 Paź, 2017   

Kiedy będziesz sprzedawał nową wersję? Ja wróciłem do tego LCD z którym pisałem że mam problem, spróbuję znowu przeczyścić styki a jak nie pomoże to odeślę :)
_________________
Jeżdżę na "Discovery One" - 9c 10x6, 16s3p 60V 15Ah, GT 1500W, prędkość maks. 50km/h, zasięg 40-80 km

Więcej na temat budowy roweru na:
https://www.facebook.com/...yczneDiscovery/
Oraz
https://discoveryebikes.blogspot.com/
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 143
Skąd: radom

Wysłany: Pon 02 Paź, 2017   

Pierwsza seria się już wyprzedała. Nie dawałem ogłoszeń bo ludzie i tak się zgłaszali przez PW.
Wyślę Ci wiadomość PW jak już będzie kolejna. Myślę, że w przyszłym tygodniu.
 
 
Arczi76 
początkujący


Dołączył: 19 Cze 2015
Posty: 47
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 02 Paź, 2017   

No ładnie, a ja czekam i czekam na cynk na forum, że już są ;-)
 
 
pawextelinfo 
młodzik


Wiek: 35
Dołączył: 13 Maj 2016
Posty: 98
Skąd: Węgierska Górka
Wysłany: Wto 03 Paź, 2017   

Majster napisał/a:
Kiedy będziesz sprzedawał nową wersję? Ja wróciłem do tego LCD z którym pisałem że mam problem, spróbuję znowu przeczyścić styki a jak nie pomoże to odeślę :)


Sprawdź w serwisach gsm. Kiedyś u siebie miałem setki elastomerów do różnych Noki, możne komuś tez coś zostało i będzie na zapas.
Oczywiście niech Michał się wypowie czy nie jestem w błędzie i ewentualnie od jakiego telefonu będzie pasować.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Archiwum zlotów EV w Żyrardowie
Zanim coś kupisz, albo zlecisz innym przeczytaj!