ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbumZlot EV 6-7 maja 2017
Batteryguru baterie do rowerĂłw elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Odkłócenie instalacji elektrycznej w rowerze.
Autor Wiadomość
zeeltom 
Administrator



Pomógł: 96 razy
Wiek: 60
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 7746
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Nie 08 Paź, 2017   Odkłócenie instalacji elektrycznej w rowerze.

Temat poruszony w innym dziale, ale może się komuś przyda, bo CB radio w rowerze to dość fajna sprawa.
Niestety kontrolery blokowe szumią jak diabli i z radia nie da się normalnie korzystać. Trzeba wyłączać całkowicie zasilanie kontrolera, by skorzystać z łączności.
Nie pomagało, przynajmniej w moim przypadku, ekranowanie przewodów, czy zasilanie radia z odrębnego akumulatora.
Nie wiem, jak sprawa wygląda przy kontrolerach sinus? Ma ktoś możliwość sprawdzenia, jak to wygląda przy używaniu CB?
_________________
Moje gniazdko: dom
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 21 razy
Wiek: 48
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1271
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 08 Paź, 2017   

Na pewno (no może na 90%) da się coś z tym zrobić. Można zacząć od otoczenia sterownika blachą od rynien (ja lubię eksperymentować :oops: , kiedyś byłem nawet u wróżki :wink: ) .
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
zeeltom 
Administrator



Pomógł: 96 razy
Wiek: 60
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 7746
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Pon 09 Paź, 2017   

Sterownik jest przecież w puszce, więc teoretycznie zaekranowany. Sądzę, że to leci po przewodach i dalej w "eter". Może być tak, że przy sterownikach niewiele więcej da się zrobić. Dlatego pytałem o sinus, ale tam też siedzi procek. W autach przecież też są komputery, a nie sieją w ten sposób.
_________________
Moje gniazdko: dom
 
 
Mechano 
szef
młody elektronik


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 1248
Skąd: Poznań
Wysłany: Pon 09 Paź, 2017   

Puszka sterownika jest pewnie odizolowana elektrycznie, można by spróbować połączyć ją z masą (najpierw upewnić się, że nie jest z żadnym potencjałem połączona) i wtedy sprawdzić zakłócenia.
 
 
zeeltom 
Administrator



Pomógł: 96 razy
Wiek: 60
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 7746
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Pon 09 Paź, 2017   

Minus zasilania też emituje sygnały, tak samo, jak i plus, bo płynie przez niego ten sam prąd. To nic nie da :) Kiedyś poekranowałem wszystkie możliwe przewody i zupełnie nic to nie dało.
_________________
Moje gniazdko: dom
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 21 razy
Wiek: 48
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1271
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 09 Paź, 2017   

Sterownik jest w puszce, ale aluminiowej, a ja pisałem o stalowej.
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
zeeltom 
Administrator



Pomógł: 96 razy
Wiek: 60
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 7746
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Pon 09 Paź, 2017   

Dla pola magnetycznego musi być stalowa, dla w.cz, wystarczy aluminiowa.
W samochodach różnego rodzaju elektronika jest w obudowach plastikowych i nie zakłócają CB.
_________________
Moje gniazdko: dom
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 21 razy
Wiek: 48
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1271
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 09 Paź, 2017   

Tomek, znowu się podkładasz :cry: . Nie możesz wziąć starego garnka i wsadzić do niego sterownik i sprawdzić czy coś się zmieniło, tylko wcz, mcz, hgw.
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
zeeltom 
Administrator



Pomógł: 96 razy
Wiek: 60
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 7746
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Wto 10 Paź, 2017   

Ciężko mi będzie wsadzić garnek do roweru tam, gdzie jest miejsce na kontroler.
To nie obudowa kontrolera promieniuje, tylko przewody z niego wychodzące.
Dlaczego jeden z zasilaczy impulsowych w plastikowych obudowach, które miałem podłączone w domu, powodował zakłócenia, a pozostałe nie?
To nie jest kwestia ekranowania, a odfiltrowania szumów na przewodach wychodzących z urządzenia.
Jak masz kontroler luzem ( ja w tej chwili nie mam) i CB radio, to podłącz to u siebie i sprawdź, czy garnek pomoże.
Z wielu urządzeń dokładanych do roweru, to chyba tylko ja miałem na rowerze CB radio. Nawet w słoneczniku próbowałem to zamontować, ale ze względu na szumy zrezygnowałem. Kiedyś dołożyłem do roweru i tylko po wyłączeniu zasilania można było normalnie nawiązać łączność.
_________________
Moje gniazdko: dom
 
 
mrgiver 
młodzik


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 02 Mar 2012
Posty: 72
Wysłany: Wto 10 Paź, 2017   

Bo zasilacze impulsowe pod swoją plastikową obudową mogą mieć ekran metalowy, nawet kilka warstw cienkich blaszek. Mój z laptopa np. tak miał.

Sprawdzałeś, czy dodanie jakiś dławików na zasilaniu radia (ew. logiki sterownika) coś poprawia?

Na jakich częstotliwościach działa CB, że zakłóca jest sterowniik silnika?
 
 
zeeltom 
Administrator



Pomógł: 96 razy
Wiek: 60
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 7746
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Śro 11 Paź, 2017   

CB pracuje w paśmie 11 metrów. W modulacji AM w Polsce. W sterownik nie ingerowałem. Kiedyś poekranowałem wszystkie przewody i połączyłem z masą i nic nie pomogło.
_________________
Moje gniazdko: dom
 
 
maczek 
początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 25 Wrz 2017
Posty: 1
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Pią 13 Paź, 2017   

Cześć,
Ja bym spróbował odpalić CB radio na zewnętrznym zasilaczu, żeby mieć pewność co do zakłóceń idących po kablu. Podejrzewam, że CB radio zasilasz z przetwornicy. Jeśli masz oscyloskop to możesz sprawdzić, jakość napięcia stałego na wyjściu przetwornicy.


Pozdrawiam Maciek
 
 
zeeltom 
Administrator



Pomógł: 96 razy
Wiek: 60
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 7746
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Pią 13 Paź, 2017   

Podłączałem radio na zewnętrznym akumulatorze kilka metrów od roweru i szumiało.
_________________
Moje gniazdko: dom
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 21 razy
Wiek: 48
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1271
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 13 Paź, 2017   

Kiedyś dałem Ci takie fajne nożyce do blachy, weź kawałek stalowej blachy, i wytnij coś czym otoczysz sterownik, załóż i napisz czy coś się zmieniło :wink: .
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
zeeltom 
Administrator



Pomógł: 96 razy
Wiek: 60
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 7746
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Sob 14 Paź, 2017   

Nie mam takiej blachy. Blachy stalowe stosuje się do ekranowania transformatorów, głowic w magnetofonach itp. gdzie trzeba uchronić urządzenie przed polem magnetycznym. Dla sygnałów wielkiej częstotliwości stosuje się miedź, mosiądz, aluminium. Wystarczy zajrzeć do urządzeń odbiorczych, czy nadawczych, gdzie praktycznie wszystkie ekranowane elementy osłonięte są aluminiowymi obudowami.
Stosuje się blaszki stalowe, ale to raczej ze względu na łatwość lutowania, bo połączenie płytek miedzianych z aluminiowymi jest kłopotliwe ze względu na późniejszą korozję.
Tu masz ekranowanie magnetyczne transformatora:

A tu ekranowanie filtrów p.cz :


_________________
Moje gniazdko: dom
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Archiwum zlotów EV w Żyrardowie
Zanim coś kupisz, albo zlecisz innym przeczytaj!