ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak skonfigurować pakiet Liion?
Autor Wiadomość
Tomas 
szef



Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1680
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

Jak zależy Ci na mega baterii to może rama typu Vector, tak jak Bujakoto gdzie włożył 560 Ogniw po legalu i zwiedza z przyjemnością sąsiednie województwa na ebajku :smile: Ten zielony i czerwony http://i.imgur.com/YTZhtbo.jpg
_________________
Jeżdżę na:
teren:POISON ATOM
miasto:CARRERA BANSHEE
 
 
tas 
szef


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6137
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

kondzio927 napisał/a:
...przy okazji tematu jak zgrzewacie w plastrze...?
Obrazek


Używam wariantu 1
_________________
Mój Blog: Ebike Blog
 
 
Azazel 
początkujący



Pomógł: 5 razy
Dołączył: 19 Sty 2018
Posty: 46
Skąd: Katowice
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

Tomas napisał/a:
Jak zależy Ci na mega baterii to może rama typu Vector, tak jak Bujakoto gdzie włożył 560 Ogniw po legalu i zwiedza z przyjemnością sąsiednie województwa na ebajku :smile: Ten zielony i czerwony http://i.imgur.com/YTZhtbo.jpg


Dużo bardziej podoba mi się Falcon. I chciałem wsadzić tu tyle ile się zmieści na maksa i Tas pisał że problem jest z tak dużym pakietem. Uważasz że z 560sztukami aku nie będzie problemów?
 
 
Tomas 
szef



Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1680
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

Problemem jest duży pakiet który ledwie mieści się w skrzynce bo gniecie wszystko w koło, utrudnia montaż i eksploatację a nie pakiet sam w sobie że jest duży :wink: Myslę że tas to miał na myśli. Jak masz dobre, nowe (nie używane) ogniwa to wielkość pakietu nie ma znaczenia jak rama ma luz to wszystko pomieścić.
_________________
Jeżdżę na:
teren:POISON ATOM
miasto:CARRERA BANSHEE
 
 
Azazel 
początkujący



Pomógł: 5 razy
Dołączył: 19 Sty 2018
Posty: 46
Skąd: Katowice
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

No może masz rację. Ja mam zamówioną ramę Falcon v2 i ogniwa Sanyo BL z rozpakietowania. Sprawdzone i doładowane do jednego poziomu.

Więc raczej nie będę zmieniał już zdania jeżeli chodzi o te fakty. Moim dylematem jest wielkość pakietu. Skoro da się wsadzić spokojnie 20s17p i sterownik do środka to wyciągając sterownik poza ramę robi się jakieś miejsce. Pytanie czy właściwie jest zajmować je dodatkowymi akumulatorami. Jeżeli nie to idę w to co sugerował Tas raczej.
 
 
henio 
brygadzista


Dołączył: 16 Sie 2017
Posty: 291
Skąd: Polska
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

Rama Falcon V2 jest zdecydowanie lepsza od ramy Vector, bo:

1. Falcon V2 ma "złamany" wahacz - lepiej przez to wybiera dołki i jest bardziej wytrzymały, ciągnie się i klei do podłoża.
2. Falcon V2 nie ma wspólnej osi wahacz i korba - przez to amortyzacja nie idzie na nogi i kręgosłup jest mniej obciążony. Gdy łańcuch spada daje się lepszą zębatkę, przerzutkę lub naciągacz.
3. Falcon V2 ma niżej środek ciężkości od Vectora przez co lepiej się prowadzi zwłaszcza w zakrętach.
4. Vector jest brzydki. Brakuje w tej rami zdecydowanie waloru estetycznego. Taka krowa z pojemnikiem na akusy :)

Najładniejsza rama w śród e-bików dużej mocy to wg. mnie rama REVOLUTION, bardzo podobna do Falcona V2, tylko akusów do niej mniej wejdzie https://zapodaj.net/bf8111016f845.jpg.html
 
 
tas 
szef


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6137
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 14 Lut, 2018   

markkar napisał/a:
Chcecie mi powiedzieć że 8 rzędów nie wejdzie do falkona? Albo inaczej iż wejść wejdzie ale brak luzu po bokach generuje inne problemy?


Dokonałem przymiarek i 8 wchodzi na szerokość (po obu stronach musza być koszyki krańcowe) z 2mm rezerwą, więc jest ok ale jest ciasno i taki montaż wymaga większego doświadczenia i wyczulenia na bezpieczeństwo.
Ale 8 wchodzi :)
Pasuje do ram produkowanych po sierpniu 2017r (są szersze o 2 mm wewnątrz).

20s18p w 2 rzędach brzmi ciekawie, trzeba by zrobić prototyp i rozpracować ewentualne niebezpieczeństwa.
_________________
Mój Blog: Ebike Blog
  
 
 
markkar 
brygadzista


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Mar 2017
Posty: 200
Skąd: Białystok
Wysłany: Śro 14 Lut, 2018   

Uff to przynajmniej jakoś rokuje. I tak jak piszesz, trzeba przemyśleć i wykluczyć ewentualne niebezpieczeństwa. Pierwsze to czy przewody od bmsa są w tej odległości bezpieczne? Drugie brak miejsca na szpilki z bokowca, przez pakiet i otwory w koszykach mocować? Przy lipolach hc dawałem ceowniczki przez całą długość i do boków mocowane.
 
 
tas 
szef


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6137
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 14 Lut, 2018   

szpilki są spokojnie prowadzone miedzy ogniwami, przewody muszą być prowadzone górą
_________________
Mój Blog: Ebike Blog
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group