ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak skonfigurować pakiet Liion?
Autor Wiadomość
Tomas 
szef


Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1685
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

Jak zależy Ci na mega baterii to może rama typu Vector, tak jak Bujakoto gdzie włożył 560 Ogniw po legalu i zwiedza z przyjemnością sąsiednie województwa na ebajku :smile: Ten zielony i czerwony http://i.imgur.com/YTZhtbo.jpg
 
 
tas 
szef


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6156
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

kondzio927 napisał/a:
...przy okazji tematu jak zgrzewacie w plastrze...?
Obrazek


Używam wariantu 1
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Azazel 
początkujący



Pomógł: 5 razy
Dołączył: 19 Sty 2018
Posty: 46
Skąd: Katowice
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

Tomas napisał/a:
Jak zależy Ci na mega baterii to może rama typu Vector, tak jak Bujakoto gdzie włożył 560 Ogniw po legalu i zwiedza z przyjemnością sąsiednie województwa na ebajku :smile: Ten zielony i czerwony http://i.imgur.com/YTZhtbo.jpg


Dużo bardziej podoba mi się Falcon. I chciałem wsadzić tu tyle ile się zmieści na maksa i Tas pisał że problem jest z tak dużym pakietem. Uważasz że z 560sztukami aku nie będzie problemów?
 
 
Tomas 
szef


Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1685
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

Problemem jest duży pakiet który ledwie mieści się w skrzynce bo gniecie wszystko w koło, utrudnia montaż i eksploatację a nie pakiet sam w sobie że jest duży :wink: Myslę że tas to miał na myśli. Jak masz dobre, nowe (nie używane) ogniwa to wielkość pakietu nie ma znaczenia jak rama ma luz to wszystko pomieścić.
 
 
Azazel 
początkujący



Pomógł: 5 razy
Dołączył: 19 Sty 2018
Posty: 46
Skąd: Katowice
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

No może masz rację. Ja mam zamówioną ramę Falcon v2 i ogniwa Sanyo BL z rozpakietowania. Sprawdzone i doładowane do jednego poziomu.

Więc raczej nie będę zmieniał już zdania jeżeli chodzi o te fakty. Moim dylematem jest wielkość pakietu. Skoro da się wsadzić spokojnie 20s17p i sterownik do środka to wyciągając sterownik poza ramę robi się jakieś miejsce. Pytanie czy właściwie jest zajmować je dodatkowymi akumulatorami. Jeżeli nie to idę w to co sugerował Tas raczej.
 
 
henio 
brygadzista


Dołączył: 16 Sie 2017
Posty: 286
Skąd: Polska
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

Rama Falcon V2 jest zdecydowanie lepsza od ramy Vector, bo:

1. Falcon V2 ma "złamany" wahacz - lepiej przez to wybiera dołki i jest bardziej wytrzymały, ciągnie się i klei do podłoża.
2. Falcon V2 nie ma wspólnej osi wahacz i korba - przez to amortyzacja nie idzie na nogi i kręgosłup jest mniej obciążony. Gdy łańcuch spada daje się lepszą zębatkę, przerzutkę lub naciągacz.
3. Falcon V2 ma niżej środek ciężkości od Vectora przez co lepiej się prowadzi zwłaszcza w zakrętach.
4. Vector jest brzydki. Brakuje w tej rami zdecydowanie waloru estetycznego. Taka krowa z pojemnikiem na akusy :)

Najładniejsza rama w śród e-bików dużej mocy to wg. mnie rama REVOLUTION, bardzo podobna do Falcona V2, tylko akusów do niej mniej wejdzie https://zapodaj.net/bf8111016f845.jpg.html
 
 
tas 
szef


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6156
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 14 Lut, 2018   

markkar napisał/a:
Chcecie mi powiedzieć że 8 rzędów nie wejdzie do falkona? Albo inaczej iż wejść wejdzie ale brak luzu po bokach generuje inne problemy?


Dokonałem przymiarek i 8 wchodzi na szerokość (po obu stronach musza być koszyki krańcowe) z 2mm rezerwą, więc jest ok ale jest ciasno i taki montaż wymaga większego doświadczenia i wyczulenia na bezpieczeństwo.
Ale 8 wchodzi :)
Pasuje do ram produkowanych po sierpniu 2017r (są szersze o 2 mm wewnątrz).

20s18p w 2 rzędach brzmi ciekawie, trzeba by zrobić prototyp i rozpracować ewentualne niebezpieczeństwa.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
markkar 
brygadzista


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Mar 2017
Posty: 204
Skąd: Białystok
Wysłany: Śro 14 Lut, 2018   

Uff to przynajmniej jakoś rokuje. I tak jak piszesz, trzeba przemyśleć i wykluczyć ewentualne niebezpieczeństwa. Pierwsze to czy przewody od bmsa są w tej odległości bezpieczne? Drugie brak miejsca na szpilki z bokowca, przez pakiet i otwory w koszykach mocować? Przy lipolach hc dawałem ceowniczki przez całą długość i do boków mocowane.
 
 
tas 
szef


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6156
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 14 Lut, 2018   

szpilki są spokojnie prowadzone miedzy ogniwami, przewody muszą być prowadzone górą
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group