ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
E-biker.pl zestawy do konwersji rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy Kontroler FOC
Autor Wiadomość
henio 
brygadzista


Dołączył: 16 Sie 2017
Posty: 286
Skąd: Polska
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

PawLas napisał/a:
Barmal, jeśli to nie problem, napisz daty ostatniej aktualizacji przy kazdym pliku w pierwszym poście. Będzie łatwiej się połapać co było aktualizowane, a co ewentualnie nie było.


Dokładnie. Ważne informacje pisz Barlama w pierwszym swoim poście i pisz datę przy edycji, o tak:

----edit 9.II.2018r-----

Ułatwi to znacznie sprawę. Dzięki.
 
 
Mitar 
kierownik



Pomógł: 5 razy
Wiek: 37
Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 376
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

Do czego jest właściwie wyjście X1 w barmalu X2 ?

Opisane jest jako
X1: górny pin: impuls z czujnika Halla, dolny pin: Gnd. Poziom 5V, przez tranzystor.
Ale dalej nie rozumiem co tam można podłączyć?
 
 
barmal 
Projektant sterownika barmal X2, X4


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 468
Skąd: ...
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

Mitar napisał/a:
Do czego jest właściwie wyjście X1 w barmalu X2 ?

Opisane jest jako
X1: górny pin: impuls z czujnika Halla, dolny pin: Gnd. Poziom 5V, przez tranzystor.
Ale dalej nie rozumiem co tam można podłączyć?

No na przykład jakiś licznik/komputer który do obliczania prędkości korzysta z czujnika Halla. Sygnał puszczony przez tranzystor aby nie zakłócać ani sterownika ani komputera :-)
A z dodatkowej przetwornicy 5V z tego co wiem można zasilić spokojnie np komputer Michała...
 
 
barmal 
Projektant sterownika barmal X2, X4


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 468
Skąd: ...
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

henio napisał/a:
Dokładnie. Ważne informacje pisz Barlama w pierwszym swoim poście i pisz datę przy edycji, o tak:

----edit 9.II.2018r-----

Ułatwi to znacznie sprawę. Dzięki.

Ok, specjalnie dla Ciebie Henio będę opisywał wszystkie pierdoły, które zmieniłem w sofcie. Łącznie z kodem. Choć wiem, że to u Ciebie bardzo niebezpieczne, bo może masz jakiegoś znajomego programatora, który za kilka groszy napisze Ci program i se po prostu wklepiesz w procka...
A będzie to wyglądać mniej więcej o tak:
if(henio_się_pyta_o_soft)
wyłącz_kompa;
else
po_zawodach_i_leć_po_browara_bo_już_za_późno;
:mrgreen:
 
 
Mitar 
kierownik



Pomógł: 5 razy
Wiek: 37
Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 376
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pią 09 Lut, 2018   

A no tak ,nie wpadłem na to ,że to jest to wyjście sygnału.

Powolij się przymierzam do podłączenia wszystkiego i mam jeszcze małą zagwozdkę.
Mam stacyjkę na kluczyk z voltomierzem taką: https://ae01.alicdn.com/kf/HTB11rgwSpXXXXXmaXXXq6xXFXXXW.jpg

Chcę ją zasilić ale tak by ekran wyłączał się jak przekręcę stacyjkę.

Stacyjkę podłączam pod X18 , i teraz czy jak pociągnę +V z X19 to wyłączenie stacyjki oprócz logiki odetnie też zasilanie na X19?
Jak nie to jaki jest na to sposób?

W blokowym nie miałem problemu bo stacyjka była jednocześnie zasilaniem.
 
 
barmal 
Projektant sterownika barmal X2, X4


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 468
Skąd: ...
Wysłany: Sob 10 Lut, 2018   

Mitar napisał/a:
A no tak ,nie wpadłem na to ,że to jest to wyjście sygnału.

Powolij się przymierzam do podłączenia wszystkiego i mam jeszcze małą zagwozdkę.
Mam stacyjkę na kluczyk z voltomierzem taką: https://ae01.alicdn.com/kf/HTB11rgwSpXXXXXmaXXXq6xXFXXXW.jpg

Chcę ją zasilić ale tak by ekran wyłączał się jak przekręcę stacyjkę.

Stacyjkę podłączam pod X18 , i teraz czy jak pociągnę +V z X19 to wyłączenie stacyjki oprócz logiki odetnie też zasilanie na X19?
Jak nie to jaki jest na to sposób?

W blokowym nie miałem problemu bo stacyjka była jednocześnie zasilaniem.

X19 to stałe zasilanie, tak jak z aku. Zewrzesz, dupa zbita, tylko Henio i kumple pomogą :-) Sorry, nie mogłem :-)
Czyli podłączasz aku to masz napięcie/prąd na X19.
X18 odłącza całą logikę wraz z przetwornicami. Masa wspólna.
 
 
Mitar 
kierownik



Pomógł: 5 razy
Wiek: 37
Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 376
Skąd: Gliwice
Wysłany: Sob 10 Lut, 2018   

W takim razie skoro X18 odłącza też przetwornicę to może można to zrobić za pomocą np MOSFETu coś takiego?:



Nie jestem elektronikiem także jak coś nakopałem to poprawcie ;)
 
 
Wojtas82 
kierownik



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Kwi 2017
Posty: 372
Skąd: Gdynia
Wysłany: Śro 14 Lut, 2018   

Prośba do właścicieli X2. Podeślijcie proszę zdjęcia wyprowadzenia przewodów ze sterownika. Mam wrażenie, że źle to zrobiłem i występuje u mnie proces przecięcia przewodów w trakcie skręcania obudowy. Dziękuję
 
 
PawLas 
początkujący



Dołączył: 08 Paź 2017
Posty: 43
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: Śro 14 Lut, 2018   

Niestety nie mam zdjęć, ale na pocieszenie mogę potwierdzić, że ciasno jest.
Ja mam X4. No, fajny, mały i zgrabny jest efekt końcowy, ale trzeba się troszkę postarać i pomęczyć.

Cóż.
Rozplanuj otwory, wygładź dokładnie krawędzie obudowy, owiń miejsce styku przewodu z krawędzią kilkoma dodatkowymi warstwami mocnej taśmy, albo koszulki termokurczliwej. Może gdzieś znajdziesz specjalne nakładki gumowe na krawędzie otworów w obudowach...

Walcz. 😤
 
 
Wojtas82 
kierownik



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Kwi 2017
Posty: 372
Skąd: Gdynia
Wysłany: Śro 14 Lut, 2018   

Dzięki. Wpadłem na taki pomysł ale na starcie wydaje mi się mocno przekombinowany. Obudowa do X2 jest długości 120 mm. Większa wersja ma 160 mm, nie ma nic pomiędzy. Pomyślałem kupić taką, obciąć ją te 20-25 mm nagwintować otwory na ściankę.Wtedy można spokojnie zastosować dławice i kable miałyby troszkę luzu. Jednak koszty samej obudowy (40 zł) plus cięcie tego laserem aby było jak ori gwintowanie sprawiają, że gra wydaje się być nie warta świeczki...
drugi pomysł, bardziej realny to zastosowanie dystansów na śrubki aby ścianka była odsunięta od obudowy ok 1-1.5 cm. Wtedy też wejdą dławice (nakrętka od środka) ale powstaje szpara którą trzeba by jakoś uszczelnić. Przypuszczam, że gorący plastik odpada ze względu na panujące tu temperatury. Na ten moment nie mam na to pomysłu... Tak to by miało wyglądać :

Nie wiem, może owinąć to kaptonem grubo i co jakiś czas sprawdzać czy się nie przetarło. Drugi pomysł to wyciąć z plastiku (za pomocą lutownicy przerobionej na grzejący nóż) takiej ala uszczelki.

IMG_20180214_205645.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 13 raz(y) 5,48 MB

 
 
PawLas 
początkujący



Dołączył: 08 Paź 2017
Posty: 43
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: Śro 14 Lut, 2018   

Pomyśl czy przewodów po wyjściu z obudowy nie przymocować do sterownika na zewnątrz. Nie latały by wtedy luźno w dziurze.

Edit
https://www.agropomoc.pl/...dwustronne.html
 
 
Mitar 
kierownik



Pomógł: 5 razy
Wiek: 37
Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 376
Skąd: Gliwice
Wysłany: Czw 15 Lut, 2018   

Ja myślę, że ta dławica nie jest tam potrzebna, z małego sterownika robi się już spory kloc.
No chyba że ktoś chce to wozić na zewnątrz skrzyni ,wtedy to ma rację bytu.

Ja u siebie planuję zrobić coś pokroju http://nexun.pl/sklep/356...00w-60v-45a.jpg

Z poprzedniego projektu zostały mi http://allegro.pl/przepus...6707664771.html

Jeszcze ich nie przymierzałem ale jak będą za duże to kupie mniejsze.
Stosowałem je do głównej skrzyni roweru i się sprawdziły.

Nie wiem tylko czy do uszczelnienia dać silikon wysokotemperaturowy czy klej na gorąco.

Mocno grzeje się ten sterownik w środku?
 
 
PawLas 
początkujący



Dołączył: 08 Paź 2017
Posty: 43
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: Czw 15 Lut, 2018   

Nie więcej jak 100°C.
Sterownik ma zabezpieczenie termiczne w środku.
 
 
Mitar 
kierownik



Pomógł: 5 razy
Wiek: 37
Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 376
Skąd: Gliwice
Wysłany: Czw 15 Lut, 2018   

Zrobiłem dziś otwory na przewody, chciałem sprawdzić czy przepusty kablowe się wpasują i powiem, że jestem zadowolony z efektu.
Otwornica ułatwiła zadanie.

Od drugiej strony musiałem trochę naciąć brzegi gumy aby płytka się wpasowała i nie wypychała gumy.

Tak to wygląda jeszcze bez przewodów:

X2


 
 
Wojtas82 
kierownik



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Kwi 2017
Posty: 372
Skąd: Gdynia
Wysłany: Czw 15 Lut, 2018   

Mitar napisał/a:
Zrobiłem dziś otwory na przewody, chciałem sprawdzić czy przepusty kablowe się wpasują i powiem, że jestem zadowolony z efektu.
Otwornica ułatwiła zadanie.

Od drugiej strony musiałem trochę naciąć brzegi gumy aby płytka się wpasowała i nie wypychała gumy.

Tak to wygląda jeszcze bez przewodów:

X2
Obrazek

Obrazek


Fajnie Ci to wyszło. Jedyny minus jaki widzę to brak zabezpieczenia kabli przed nagłym szarpnięciem co może skutkować wyrwaniem przewodów z gniazd... Chyba, że masz jakiś patent aby je zabezpieczyć na zewnątrz?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group