ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Sob 07 Gru, 2013
Pikacz
Autor Wiadomość
Lipski 
początkujący


Wiek: 28
Dołączył: 14 Maj 2018
Posty: 36
Skąd: Lublin
Wysłany: Czw 12 Lip, 2018   

Ta dioda odpowiada za stabilizację napięcia w oryginalnym układzie zasilania tego watomierza. Jeśli usunąłeś tranzystor który był obok, to ona nic nie wnosi. Nie powinna mieć żadnego wpływu na pomiar prądu. Jeśli wszsytko dobrze polutowane to znaczy że jest jakaś usterka. Zobacz jaki masz opór pomiędzy kablami doprowadzonymi do bocznika. Powinien być bardzo duży, bo może masz tam zwarcie gdzieś na płytce? Zobacz też czy pin od bocznika ma połączenie z odpowiednią nogą procesora (nr 30, po drodze jest wzmacniacz operacyjny). Zobacz czy elementy po drodze mają odpowiednie wartości, wzmacniacza operacyjnego raczej sam nie sprawdzisz.
Tu masz schemat:
Ta jego część cię interesuje:
http://prntscr.com/k5jegh
 
 
Wyspiarz 
początkujący
Z wyspy


Wiek: 34
Dołączył: 06 Maj 2018
Posty: 15
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Czw 12 Lip, 2018   

Czesc
Sprawdze wszystko według instrukcji. Zajmie mi to niestety troche czasu.
Napisze napewno jesli cos sie wyjasni.
Dzieki wielkie za zainteresowanie, doceniam.
 
 
Wyspiarz 
początkujący
Z wyspy


Wiek: 34
Dołączył: 06 Maj 2018
Posty: 15
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Nie 29 Lip, 2018   

Czesc jeszcze pytanko odnosnie pikacza. Mam qs 205 z czujnikiem temp. Niestety mam zamiar polaczyc go z sabvotonem mq con 72150 bez przewodu na czujnik. Dlatego pytam czy jest szansa ten czujnik polaczyc z pikaczem. Wolalbym nie otwierac motoru. Byc moze ktos ma jakis inny pomysl na odczyt temp z silnika. Moze cycle analyst. Tylko cena jest wysoka.
 
 
Wyspiarz 
początkujący
Z wyspy


Wiek: 34
Dołączył: 06 Maj 2018
Posty: 15
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Nie 02 Wrz, 2018   

Sprawa rozwiazana na krotka chwile. Nie było przejscia z b-
Wlutowalem kabelek i prad sie wyswietlil. Podczas montazu popelnilem laicki bład. Z bocznika wyprowadzilem sobie kable zakonczone xt60 zamiast wpiac najpierw glowny minus wpialem bocznik. Pikacz przejal cała iskre i teraz wyswietla tylko kwadraty. Lekcja nr. 508 zaliczona. Zamowilem kolejny watomierz. Nie poddam sie. Dziekuje za wskazówki.
 
 
Lipski 
początkujący


Wiek: 28
Dołączył: 14 Maj 2018
Posty: 36
Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 03 Wrz, 2018   

Jak uwaliłeś watomierz przepięciem to nie ma sensu zamawiać drugiego, kup tylko atmegę w obudowie smd za 5 złotych i ewentualnie wyświetlacz jeśli padł i będzie śmigać, raczej nic innego nie padło. Btw warto zabezpieczyć się na przyszłość i dać diodę transil na 5V przy zasilaniu atmegi, bo iskra jeszcze pewnie nie raz Ci się zdarzy...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group