ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
E-biker.pl zestawy do konwersji rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Mtb mid yamha xpc
Autor Wiadomość
Jonszta 
początkujący


Dołączył: 31 Lip 2018
Posty: 11
Skąd: Śląsk
Wysłany: Sob 25 Sie, 2018   Mtb mid yamha xpc

Witajcie troche ruszyłem z eksperymentowaniem budowy mtb z silnikiem yamahy xpc nie mam pojęcia czy to wogole bedzie dobrze działało ale jak nie zrobię to sie nie dowiem. Kilka pytań na początek jak odkręcić oryginalna zębatkę wygalada jakby była na gwincie oraz czemu na oryginalnym akumulatorze po kilku obrotach pod obciążeniem zaczyna mrugać dioda tak jakby bateria była rozładowana mozliwe ze jest padnięta i tak bede ja zamieniał na inną.

20180825_124914.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 311 raz(y) 4,03 MB

20180825_124914.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 191 raz(y) 4,03 MB

 
 
Miłosz001 
początkujący


Dołączył: 18 Mar 2018
Posty: 11
Skąd: Kielce
Wysłany: Śro 29 Sie, 2018   

Dokładnie - padnięta. Być może da się ją regenerować, ale potrzebne są pomiary każdej sekcji
 
 
Jonszta 
początkujący


Dołączył: 31 Lip 2018
Posty: 11
Skąd: Śląsk
Wysłany: Pon 01 Paź, 2018   

Tak to wygląda na ten moment oryginalną zębatkę dostosowałem do łańcucha na 8 przełożeń bo nie miałem pomysłu jak ją odkręcić bateria bedzie 12 ah mam nadzieję ze rower da radę w gorskim terenie bo niestety oryginalny kontroler nie mam mozliwosci regulacji trybu wspomagania oprócz trybu eco

20181001_220830.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 90 raz(y) 4,04 MB

20181001_220811.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 87 raz(y) 4,14 MB

 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1738
Skąd: Gliwice
Wysłany: Czw 11 Paź, 2018   

Super projekt,
też mi kiedyś chodziła po głowie taka adaptacja.
Głośny jest ten silnik z Yamachy? to jest szczotka?
Pozdrawiam.
_________________
Moje pojazdy:
Hub middrive - w budowie http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=5394
Cruiser http://forum.arbiter.pl/v...er=asc&start=15
 
 
Jonszta 
początkujący


Dołączył: 31 Lip 2018
Posty: 11
Skąd: Śląsk
Wysłany: Pon 15 Paź, 2018   

Silnik jest szczotkowy i w porównaniu do nowych konstrukcji jest dość głośny ale to wina przekładni kątowej, za to ma zupełnie inną charakterystykę pracy wydaje sie mieć dużo momentu obrotowego właśnie przez tą przekładnię wygląda podobnie jak z szlifierki kątowej. Baterie na moje nieszczęście zamowiłem z ali i pokarało mnie to tym ze może i ma ona 12 ah ale napewno nie przy takim amperażu co skutkuje marnym dystansem napewno bede to musiał zmienić i tu liczę na pomoc specjalistów bo baterie to wogole nie moja działka 😨
 
 
Jonszta 
początkujący


Dołączył: 31 Lip 2018
Posty: 11
Skąd: Śląsk
Wysłany: Śro 31 Paź, 2018   

Cześć wam macie jakieś pomysły na zamiane oryginalnego kontrolera z chińczykow nie ma nic ciekawego na silnik szczotkowy oprócz sterownikow na manetke oryginalnie wygląda to w ten sposób że sterownik odczytuje nacisk z potencjometru który pod naciskiem na korby lekko sie ugina przypuszczam że gdyby do sterownika 24v szczotkowego podpiąć ten czujnik zamiast manetki może by zadziałało. Chce znaleźć jakąś alternatywe bo ostatnio przez mój błąd w podłaczeniu spaliłem sterownik nawet go wydłubalem z zalewy silikonowej ktora go chroniła przed wilgocią ale poza spaloną sciezką ktorą naprawiłem chyba uszkodził sie również procesor a tego juz sie nie da naprawić bo jest kodowany z yamahy. Co prawda kupiłem kolejny rower z takim silnikiem za niewielką kwotę ale może ktoś ma pomysł jak używać jakiejś alternatywy.
Pozdrawiam
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 67 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3108
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 04 Lis, 2018   

Jonszta napisał/a:
...oryginalnie wygląda to w ten sposób że sterownik odczytuje nacisk z potencjometru który pod naciskiem na korby lekko sie ugina przypuszczam że gdyby do sterownika 24v szczotkowego podpiąć ten czujnik zamiast manetki może by zadziałało.
Pozdrawiam

Czujnik tensometryczny nie ma potencjometru, i nie da się podpiąć ani zamiast manetki ani zamiast systemu PAS.
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1738
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 04 Lis, 2018   

Electric zumbi bike. Boosty. Czy jakośtak. Chodziło to na szczotce z chyba typowym sterownikiem typu tk34 czy jakiśtaki. Jednak miało PaS. Jak to było zrobione nie wnikałem ale może da się coś poszukać o tym na necie.
Pozdrawiam.
_________________
Moje pojazdy:
Hub middrive - w budowie http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=5394
Cruiser http://forum.arbiter.pl/v...er=asc&start=15
 
 
Jonszta 
początkujący


Dołączył: 31 Lip 2018
Posty: 11
Skąd: Śląsk
Wysłany: Śro 07 Lis, 2018   

Tak wygląda czujnik nacisku w starym silniku yamahy podobno jest to część stosowana również w motocyklach tej firmy w gaźniku odpowiadającą za odczyt przepustnicy 😂 wyglada jak potencjometr. Pomijam czujnik liczący obrót korby ,bo na kilka rowerów z tym systemem które miałem w rękach niektóre go nie mają skąd zatem sterownik wie przy jakiej prędkości ma odłączyć wspomaganie tego nie wiem 😨

20181106_235943.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 27 raz(y) 5,05 MB

20181106_235931.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 21 raz(y) 5,15 MB

Ostatnio zmieniony przez Jonszta Śro 07 Lis, 2018, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Jonszta 
początkujący


Dołączył: 31 Lip 2018
Posty: 11
Skąd: Śląsk
Wysłany: Śro 07 Lis, 2018   

A tak wyglada rower praktycznie gotowy

20181107_003518.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 41 raz(y) 4,07 MB

 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1738
Skąd: Gliwice
Wysłany: Śro 07 Lis, 2018   

Jonszta, wyszedł super. Nagraj jakiś filmik z jazdy najlepiej spokojny asfalt vs jakis ofroad. Ciekawi strasznie jak rowerek pracuje. A bo widze ze slonsk to gdzie można to cudo oglądać?
Pozdrawiam:).
_________________
Moje pojazdy:
Hub middrive - w budowie http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=5394
Cruiser http://forum.arbiter.pl/v...er=asc&start=15
 
 
Jonszta 
początkujący


Dołączył: 31 Lip 2018
Posty: 11
Skąd: Śląsk
Wysłany: Śro 07 Lis, 2018   

Miejscowość Goleszów blisko cieszyna-wisły można przyjechać popatrzeć dziś powinienem otrzymać przesyłkę z dawcą z którego pozyskam sterownik. A dawce jak nic nie wymyślę ze sterownikiem innym niz oryginał to przerobię na manetkę niech sobie kobita pojeździ 😊
 
 
Jonszta 
początkujący


Dołączył: 31 Lip 2018
Posty: 11
Skąd: Śląsk
Wysłany: Czw 08 Lis, 2018   

Dawca okazał się mieć również uszkodzony sterwonik choć sprzedawca zapewniał że wszystko działa coś ciężko mi idzie kupowanie na olx ,musze tym bardziej wymyślić jakąś alternatywe dla sterownika yamahy bo zbankrutuje albo w najlepszym razie nie będę gdzie miał magazynować zepsutych rowerów 😂
Pozdrawiam
 
 
wibi 
prezes


Pomógł: 27 razy
Dołączył: 23 Sie 2014
Posty: 759
Skąd: Śląsk
Wysłany: Pią 09 Lis, 2018   

Takich parę uwag (wcześniej nie czytałem tematu). Sterownik do silnika szczotkowego to raczej prosta konstrukcja,bez zbędnych "bajerów". Nie sądzę by tam był procesor? gdy wystarczy zwykły komparator np.LM339.Na takim oparty jest sterownik do szczotkowego silnika hulajnogi który obsługuje manetkę,hamulec i światło stop. Dlatego może jest jakaś szansa na naprawę sterownika tym bardziej, że go wydłubałeś z zalewy (może zamieść jakieś zdjęcie sterownika). Jeśli jest tam jakiś procesor to też można pokusić się o albo odczytanie (bo nie sądzę byś go uszkodził,bywa dobrze zabezpieczony i jest zasilany zapewne napięciem niższym lub równym 5V?) albo o zastąpienie sterownikiem na Arduino + część wyjściowa na mosfecie (mosfetach). Czujnik nacisku też może być dobry i można to sprawdzić zasilając go napieciem 5V mierząc napięcie (sygnał) na wyjściu. Jeśli sterownik jest "padnięty" to możliwe, że padł właśnie mosfet (ty) względnie podwójna dioda. Oczywiście to tylko moje sugestie ale może coś pomogą bo sądzę, że to na tyle stara konstrukcja, że może i schemat sterownika się gdzieś w sieci znajdzie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group