|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Manetka 0-5V |
Autor |
Wiadomość |
legend
brygadzista

|
Wysłany: Pon 08 Kwi, 2019 Manetka 0-5V
|
|
|
Gdzie można kupić taką manetkę, lub czy da się w miarę łatwo przerobić zwykłą z czujnikiem Hall-a? Po podłączeniu zwykłej silnik się wolno obraca. W specyfikacji sterownika mam zakres 0-5V.
Z góry dzięki za pomoc.
Kamil |
|
|
|
 |
madejp
dyrektor

Pomógł: 21 razy Dołączył: 19 Paź 2015 Posty: 417 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 08 Kwi, 2019
|
|
|
A ile Ci daje teraz maksymalnie manetka na wyjściu? Normalnie powinna dawać 4.5V, nawet jeśli sterownik potrzebuje równo 5V, to i tak powinien kręcić się dość szybko.
Sprawdź jeszcze ile manetka dostaje na zasilaniu. |
|
|
|
 |
legend
brygadzista

|
|
|
|
To jest ten sterownik: https://www.banggood.com/...-p-1311440.html
Na wszystkich tutorialach ludzie posługują się zwykłym potencjometrem.
Tak jak pisałem, zwykła manetka działa, tylko w pozycji "min" silnik się wolno obraca...
:/ |
|
|
|
 |
slow
kierownik

Pomógł: 20 razy Dołączył: 02 Lut 2018 Posty: 325 Skąd: Podkarpackie
|
|
|
|
Może dioda krzemowa w szereg z kablem sygnałowym rozwiąże problem. |
|
|
|
 |
madejp
dyrektor

Pomógł: 21 razy Dołączył: 19 Paź 2015 Posty: 417 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 09 Kwi, 2019
|
|
|
legend, a... źle zrozumiałem. To spróbuj jak slow radzi. |
|
|
|
 |
legend
brygadzista

|
Wysłany: Wto 09 Kwi, 2019
|
|
|
No tak, ale dioda obetnie cały zakres, czyli dostępne będzie "80% prędkości"... |
|
|
|
 |
leszcz
prezes

Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lut 2017 Posty: 861 Skąd: Rumia
|
|
|
|
 |
WojtekErnest
szef

Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Sie 2012 Posty: 3453 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 10 Kwi, 2019
|
|
|
legend napisał/a: |
Na wszystkich tutorialach ludzie posługują się zwykłym potencjometrem.
Tak jak pisałem, zwykła manetka działa, tylko w pozycji "min" silnik się wolno obraca...
:/ |
Ale jakie masz napięcie z tej 'zwykłej' manetki ? No i czy sprawdzałeś regulując potencjometrem, przy jakim napieciu, czy w ogóle silnik osiąga max obroty ?
Dlaczego pytam , bo po pierwsze coraz wiecej jest manetek które maja ograniczone napięcie wyjściowe do 3,5-3,7V a po drugie warto byc pewnym czy silnik, fazy sa poprawnie podłączone. Poza tym to jest sterownik do małych silników i moze tak być ze nie z każdym modelem bedzie dobrze wspołpracował, bo zwyczajnie rezystancja obciązenia fazowego jest zbyt mała. |
_________________ Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|