ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
samochodzik elektryczny
Autor Wiadomość
satek 
początkujący


Wiek: 39
Dołączył: 14 Kwi 2019
Posty: 6
Skąd: Szczecin
Wysłany: Nie 14 Kwi, 2019   samochodzik elektryczny

Dostosowałem samochodzik dziecka by spełniał dodatkową funkcję transportu sprzętu plażowego. Zmiany jakie dokonałem to dołożenie zdalnego sterowania wraz sterownikiem silników bo oryginalnie samochodzik miał tylko przełącznik włącz/wyłącz czyli brak jakiejkolwiek płynności w sterowaniu, dołożony serwomotor do skręcania kół. Na początku kupiłem zwykły sterownik silnika stosowany w modelach RC ale to była pomyłka bo nie wiedziałem że silniki potrafią tak piszczeć. Sterownik pracował z częstotliwością słyszalną dla ucha ludzkiego w modelach to nie jest problem. Kupiłem taki co jest poza zakresem słyszalności ale czasami piszczy przy wyższych prędkościach ale to raczej jest na ośkach bo tam nie ma łożyskowania kół. Następna zmiana to dołożyłem paski gumowe na koła które są z tworzywa i bez nich bardzo hałasowały na chodnikach, asfalcie itp. nawierzchniach bo na plaży w piasku nie miało to znaczenia. Ogólnie to dużo czasu poświęciłem na walkę z hałasem bo silniki są szczotkowe z przekładaniami zębatymi i to z tworzywa. Chciałbym jeszcze spróbować na ile wyciszyłoby zastosowanie silników bezszczotkowych Z uwagi na duże obciążenie na piasku dołożyłem dodatkowy akumulator tak by podwyższyć napięcie do 18 V. Dla dziecka zbudowałem pedał przyspieszenia na potencjometrze ale dziecko woli żeby tata sterował (takie czasy nastały nawet kierować się nie chce a może to moja wina bo tak przyzwyczaiłem).
Ostatnio zmieniony przez satek Sob 11 Maj, 2019, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Inc0 
prezes


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 24 Lut 2018
Posty: 554
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Nie 14 Kwi, 2019   

miałem ..znaczy sie kupiłem dzieciakom kiedys takie cos i powiem ci że gumowe paski na koła to krok w dobra strone gdybyś ich nie załozył szybko by sie koła "rozpołowiły" . W "bolidzie"moich łobuzów zastosowałem ..paski rozrzadu ofc stare pozyskane od znajomego właściciela warsztatu .Pózniej i tak koła "fabryczne" musiałem wymienic na modelmetalowy z pompowanymi oponami takie małe jak od taczek na łożyskach bo oryginały nie wytrzymywały ostrej jazdy moich pociech. Z czasem dołożyłem drugi silnik i drugi akumulator a że moi chłopcy ujeżdżali na zmianę fure to akumulatorki szybko były oprózniane, wiec żeby zaspokoić ich rzadze jazdy dołozyłem kolejne dwa 2x większe akusy od fabrycznego ukryte pod maska przed przednią osia by trochę zniwelować efekt stawania deba przy ruszaniu. Koniec końców i tak go rozbili robiac crash test o studnie wtedy zapadła decyzja że dla ich dobra samochodzik nie bedzie odbudowany.
 
 
noel841106 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Maj 2018
Posty: 117
Skąd: B-stok
Wysłany: Wto 16 Kwi, 2019   

Witam, zacna robota.
Ja kupiłem dwa tygodnie temu dla swojego małego podobne autko. Ale fabrycznie nie ma zdalnego sterowania. Chcę je zrobić.
O ile zrobienie pilota, transmisja itd to bez problemu to zatrzymałem się na tym jak zrobić elektrycznie skręt, tak by sterując z pilota skręcać kołami. Ale jak wyłączę zdalne sterowanie, to żeby dziecko mogło samo skręcać kołami za pomocą kierownicy. Jak podłączę silnik z przekładnią to mały kręcąc kierownicą, będzie musiał napędzać cały silnik z przekładnią. Będzie więc ciężko kręcić kierownicą.
Pokaż na fotkach jak to zrobiłeś u siebie i jakie części zastosowałeś do skręcania. Ten serwomotor o którym piszesz.
Z góry dzięki.
 
 
satek 
początkujący


Wiek: 39
Dołączył: 14 Kwi 2019
Posty: 6
Skąd: Szczecin
Wysłany: Śro 17 Kwi, 2019   

Jestem na wyjeździe ale ja wrócę to zrobię fotki jak to rozwiązałem. Użyłem serwa Hitec HS-1005SGT, do niego przymocowany kawał płaskownika , a płaskownik na jedną śrubę luźno do poprzecznej listwy układu kierowniczego (ta sama za pomocą której skręcane są koła przez kierownicę a dokładnie to ten zagięty pręt). Ostatnio naprawiałem samochodzik tyle że mniejszy z oryginalnym zdalnym sterowaniem i tam nie było serwa tylko silnik z przekładnią który ciągnie do oporu , rozwiązany skręt był tak że pręt od kierownicy przechodzi przez ten silnik i połączony jest z nim. Skręcanie razem z serwem czy silnikiem nie stanowi aż tak dużego oporu by nie dawało się skręcać ale u mnie wystarczy wyjąć tą śrubę łączącą listwę i płaskownik wtedy kierownica nie napędza serwa.
 
 
noel841106 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Maj 2018
Posty: 117
Skąd: B-stok
Wysłany: Śro 17 Kwi, 2019   

satek napisał/a:
samochodzik tyle że mniejszy z oryginalnym zdalnym sterowaniem i tam nie było serwa tylko silnik z przekładnią który ciągnie do oporu , rozwiązany skręt był tak że pręt od kierownicy przechodzi przez ten silnik i połączony jest z nim

Widziałem na zdjęciach. Siedzi ten sam napęd co napędza cały samochodzik. Przekładnia i silniczek. No ale to już w ogóle porażka. Brak pozycji, tylko skręcania do oporu od razu. A kręcenie tą całą przekładnią gdy nie jest zasilana jest trudne.
satek napisał/a:
Użyłem serwa Hitec HS-1005SGT

Ogromne :O To ja jednak będę robić inaczej, bo mnie na takie serwo nie stać.
 
 
satek 
początkujący


Wiek: 39
Dołączył: 14 Kwi 2019
Posty: 6
Skąd: Szczecin
Wysłany: Śro 17 Kwi, 2019   

Był też pomysł z silnikiem od wycieraczek albo podobnym silnikiem z przekładnią bo tego pełno na złomowiskach lub adaptować z innego samochodzika ale wtedy byłoby też do oporu bo nie czułem się na siłach budować czujnik pozycji. Z doświadczenia napisze przy skręcaniu do oporu jeździć też się da tyle że trzeba dużo częściej korygować kierunek jazdy. Co do ceny serwa to kiedyś nie było dużego wyboru w takich z dużym momentem, obecnie są podobne innych producentów ale cena tylko trochę niższa. Sterownik silników też nie należał do najtańszych ale mam bardzo płynną zmianę prędkości i najważniejsze nie piszczą silniki.
 
 
noel841106 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Maj 2018
Posty: 117
Skąd: B-stok
Wysłany: Śro 17 Kwi, 2019   

A podasz jaki to sterownik silników? I jaką aparaturę radiową masz?
Pozdrawiam.
 
 
satek 
początkujący


Wiek: 39
Dołączył: 14 Kwi 2019
Posty: 6
Skąd: Szczecin
Wysłany: Śro 17 Kwi, 2019   

Sterownik silników Sabertooth dual 60A,
Aparatura Hitec - Lite 4 2,4 GHz + odbiornik Minima 6S
 
 
noel841106 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Maj 2018
Posty: 117
Skąd: B-stok
Wysłany: Czw 18 Kwi, 2019   

satek napisał/a:
Aparatura Hitec - Lite 4 2,4 GHz + odbiornik Minima 6S

Ale wielka. Ja to chcę zrobić na czymś takim:

żeby sobie w jednej ręce trzymać. Małe lekkie i wygodne. Potrzebny jest tylko joystick.
 
 
Inc0 
prezes


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 24 Lut 2018
Posty: 554
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Czw 18 Kwi, 2019   

czemu nie poszukac? "orginalnego"modułu zdalengo sterowania przeznaczonego do tych chinskich zabawek mój miał takie udogodnienie tyle że nie wykorzystywane bo łobuzy wolały same sie rozbijać
 
 
satek 
początkujący


Wiek: 39
Dołączył: 14 Kwi 2019
Posty: 6
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pią 19 Kwi, 2019   

noel841106 napisał/a:
satek napisał/a:
Aparatura Hitec - Lite 4 2,4 GHz + odbiornik Minima 6S

Ale wielka. Ja to chcę zrobić na czymś takim:
Obrazek
żeby sobie w jednej ręce trzymać. Małe lekkie i wygodne. Potrzebny jest tylko joystick.


Rzeczywiście taka mała by była lepsza, jak kupowałem to nie pomyślałem o tym a później już przyzwyczaiłem się i tak zostało.
 
 
satek 
początkujący


Wiek: 39
Dołączył: 14 Kwi 2019
Posty: 6
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pią 19 Kwi, 2019   

Inc0 napisał/a:
czemu nie poszukac? "orginalnego"modułu zdalengo sterowania przeznaczonego do tych chinskich zabawek mój miał takie udogodnienie tyle że nie wykorzystywane bo łobuzy wolały same sie rozbijać


Nie słyszałem o takim jak masz namiary to zapodaj, raczej już nie zmienię ale z ciekawości bym zobaczył jak to rozwiązali. Widywałem tylko w tych mniejszych samochodzikach.
 
 
gabimruk 
początkujący


Dołączyła: 02 Lip 2019
Posty: 1
Skąd: Trzyciąż
Wysłany: Wto 02 Lip, 2019   

Pamiętajcie aby przy dobrym sprzęcie używac wysokiej jakości instalacji jak kable sterownicze, itp.
_________________
Kable sterownicze
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group