Silnik ion sparta bezhalotronowy szarpie |
Autor |
Wiadomość |
damian19886
młodzik damian19886

|
Wysłany: Pią 18 Lut, 2022 Silnik ion sparta bezhalotronowy szarpie
|
|
|
Panowie. Kupiłem sterownik kt dla silnika ion bezhalotronowego po podłączeniu go silnik szarpie tz. Lekko się ruszy w jedną stronę i cofnie i tak na przemian. Na wyświetlaczu pokazuje np 100w a po chwili 15w i ciągle się zmieniają. Nie wiem już jaki sterownik mam kupić pod ten silnik bo z pierwszym sterownikiem silnik się kręcił ale głośno chodził. Czy ktoś mi może doradzić jaki sterownik kupić czy może halle dołożyć? |
|
|
|
 |
damian19886
młodzik damian19886

|
Wysłany: Pią 18 Lut, 2022 Re: Silnik ion sparta bezhalotronowy szarpie
|
|
|
damian19886 napisał/a: | Panowie. Kupiłem sterownik kt dla silnika ion bezhalotronowego po podłączeniu go silnik szarpie tz. Lekko się ruszy w jedną stronę i cofnie i tak na przemian. Na wyświetlaczu pokazuje np 100w a po chwili 15w i ciągle się zmieniają. Nie wiem już jaki sterownik mam kupić pod ten silnik bo z pierwszym sterownikiem silnik się kręcił ale głośno chodził. Czy ktoś mi może doradzić jaki sterownik kupić czy może halle dołożyć? |
20220218_152944.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 92 raz(y) 3,37 MB |
|
|
|
|
 |
zeeltom
prezes zeeltom

Pomógł: 12 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Gru 2021 Posty: 615 Skąd: Żyrardów
|
|
|
|
 |
damian19886
młodzik damian19886

|
Wysłany: Pią 18 Lut, 2022
|
|
|
zeeltom napisał/a: | Kontroler ma samonaukę? |
Tak ma. Próbowałem odłączać i włączać ale bez zmian. |
|
|
|
 |
zeeltom
prezes zeeltom

|
|
|
|
 |
damian19886
młodzik damian19886

|
Wysłany: Sob 19 Lut, 2022
|
|
|
zeeltom napisał/a: | Rozbierałeś ten silnik? Ile kabelków z niego wychodzi i w jakich kolorach? |
Tak rozbierałem bo wyrzucałem kontroler który tam się znajdował. Rower to sparta ion rx z silnikiem w przednim kole.
20200419_192503_201.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 94 raz(y) 167,12 KB |
20200419_192602_246.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 83 raz(y) 169,51 KB |
|
|
|
|
 |
zeeltom
prezes zeeltom

|
|
|
|
Te skoki mocy mnie intrygują. Wygląda tak, jakby jedno uzwojenie było w jakiś sposób uszkodzone, albo źle podłączone. Można by to sprawdzić podłączając woltomierz napięcia zmiennego do poszczególnych faz i kręcąc silnikiem, bądź kołem za pomocą jakiegoś gumowego kółka w wiertarce, albo wkrętarce sprawdzić, czy te napięcia są jednakowe na wszystkich fazach. W inny sposób ciężko będzie sprawdzić sprawność uzwojeń. Przy ewentualnym zwarciu wewnętrznym w którymś uzwojeniu ta jedna sekcja w takim sprawdzianie powinna się zacząć grzać, ale tu by była potrzebna kamera termo. Przy rozwartej cewce nie będzie na niej napięcia, a tak na szybko możesz sprawdzić, czy koło będzie stawiało jednakowy opór mechaniczny przy kręceniu po zwarciu poszczególnych sekcji razem. |
_________________ http://zeeltom.mojeforum.net
https://zeeltom.vxm.pl |
|
|
|
 |
damian19886
młodzik damian19886

|
|
|
|
zeeltom napisał/a: | Te skoki mocy mnie intrygują. Wygląda tak, jakby jedno uzwojenie było w jakiś sposób uszkodzone, albo źle podłączone. Można by to sprawdzić podłączając woltomierz napięcia zmiennego do poszczególnych faz i kręcąc silnikiem, bądź kołem za pomocą jakiegoś gumowego kółka w wiertarce, albo wkrętarce sprawdzić, czy te napięcia są jednakowe na wszystkich fazach. W inny sposób ciężko będzie sprawdzić sprawność uzwojeń. Przy ewentualnym zwarciu wewnętrznym w którymś uzwojeniu ta jedna sekcja w takim sprawdzianie powinna się zacząć grzać, ale tu by była potrzebna kamera termo. Przy rozwartej cewce nie będzie na niej napięcia, a tak na szybko możesz sprawdzić, czy koło będzie stawiało jednakowy opór mechaniczny przy kręceniu po zwarciu poszczególnych sekcji razem. |
Nie mam woltomierza ale mogę sprawdzić złączyć poszczególne fazy razem. Ewentualnie mogę jeszcze spr na poprzednim sterowniku czy będzie się kręcić bo wcześniej się kręcił do 16km/h. Myślę czy np po dołożenia halli problem się rozwiąże bo ten obecny sterownik ma funkcję dual 120/60. |
|
|
|
 |
zeeltom
prezes zeeltom

|
|
|
|
 |
damian19886
młodzik damian19886

|
|
|
|
zeeltom napisał/a: | A ten kontroler, co jest teraz, to ma tryb bezczujnikowy? |
Wiesz wydawało mi się że ma ale chyba jednak nie ma. Czekam na czujniki halla by je dołożyć bo nie wiem czy są sterowniki kt bezczujnikowy 36v |
|
|
|
 |
zeeltom
prezes zeeltom

|
|
|
|
Jeśli kontroler jest tylko do halli, to na 3 samych fazach ci nie zadziała. Są uniwersalne kontrolery, które same wszystko ogarną. Od napięcia, przez fazy i pracę bez czujnikową. Chcesz się bawić w halle, to kombinuj, niekoniecznie będzie to prosta sprawa |
|
|
|
 |
damian19886
młodzik damian19886

|
|
|
|
zeeltom napisał/a: | Jeśli kontroler jest tylko do halli, to na 3 samych fazach ci nie zadziała. Są uniwersalne kontrolery, które same wszystko ogarną. Od napięcia, przez fazy i pracę bez czujnikową. Chcesz się bawić w halle, to kombinuj, niekoniecznie będzie to prosta sprawa |
Te uniwersalne kontrolery też mają wyjścia na hale? |
|
|
|
 |
zeeltom
prezes zeeltom

|
|
|
|
 |
slow
kierownik

Pomógł: 20 razy Dołączył: 02 Lut 2018 Posty: 325 Skąd: Podkarpackie
|
|
|
|
Cytat: | z pierwszym sterownikiem silnik się kręcił ale głośno chodził |
Raczej prawidłowo to działa. JAk robiłem synowi hulajnogę to bez hallotronów silnik był koszmarnie głośny. Po podpięciu halli o niebo ciszej.
Nie przeskoczysz tego raczej. 500W na prostokątnym sterowniku bez halli to musi być głośne.
Dołóż halle i sterownik sinus albo vektor inaczej będzie głośno. |
|
|
|
 |
zeeltom
prezes zeeltom

|
|
|
|
Robiłem wiele napędów z bezczujnikami i pracowały, jak każdy inny. Jedynym problemem było ruszenie silnika od zera. Głośna praca była spowodowana zupełnie innymi problemami. Zależy co nazywamy głośną pracą. Coś jest nie tak, skoro była głośna praca i mała szybkość. Dlatego próbuję dojść, co jest z samym silnikiem. |
|
|
|
 |
|