ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Bafang 36V 15A naprawa i rozszyfrowanie przewodów
Autor Wiadomość
AOLEK 
młodzik


Dołączył: 27 Sty 2017
Posty: 53
Skąd: Świdnica
Wysłany: Sob 12 Mar, 2022   

Mój też posiada płytkę oświetlenia. Czyli zdjęcie z rosyjskiego forum to BBS02B. Dziś kończe rower - jutro spróbuje zrobić to co na tej stronce: ZMIANA SOFTU tylko wolałbym żeby był to soft na 48V

No chyba, że sterownik uszkodziłem jak piankę wydłubałem.
_________________
Mój EBIKE Pomocy :)
 
 
wibi 
szef


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 23 Sie 2014
Posty: 1068
Skąd: Śląsk
Wysłany: Sob 12 Mar, 2022   

Sterownik możesz sprawdzić bez silnika,jak będzie komunikacja przez UART to raczej jest dobry.Przewinąłeś ten silnik czy masz inny? A co do programowania to uważam, że to ostateczność bo na "endlessie...." jest wiele głosów, że tą zmianą "uceglili" sterownik, chodziło o bootloadera. Dlatego są dwie wersje z bootloaderem i bez.Generalnie to ten soft powala jedynie na większe napięcie baterii.
 
 
AOLEK 
młodzik


Dołączył: 27 Sty 2017
Posty: 53
Skąd: Świdnica
Wysłany: Nie 13 Mar, 2022   

Silnika jeszcze nie przewinołem miałem już kilka prób ale teraz już wiem jak to zrobić.

"A co do programowania to uważam, że to ostateczność bo na "endlessie...." jest wiele głosów, że tą zmianą "uceglili" sterownik, chodziło o bootloadera. Dlatego są dwie wersje z bootloaderem i bez.Generalnie to ten soft powala jedynie na większe napięcie baterii."

Właśnie to jest ostateczność. Sterownik obsługuje inny pas 6pin nie ma manetki przewodów za dużo i jeszcze jakieś dodatkowe przewody do bateri. Jak się komunikuję z nim za pomocą aplikacji SPEEED to ładnie działa tylko, że nie zapamiętuje ustawień. No i niekręci.

Nie wiem tylko który soft wgrać na początek - ten który na fotce zaznaczyłem na czerwono bo pasują początkowe nr z oznaczeń na sterowniku, czy ten na 52V.



zmiana softu.png
Pobierz Plik ściągnięto 36 raz(y) 848,99 KB

_________________
Mój EBIKE Pomocy :)
 
 
wibi 
szef


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 23 Sie 2014
Posty: 1068
Skąd: Śląsk
Wysłany: Pon 14 Mar, 2022   

Z tego co piszesz to sądzę, że żaden nie będzie pasował gdyż (podejrzewam) sterownik jest zaprogramowany na szynę CAN a nie na UART. Mam taki sterownik i tak właśnie się zachowuje, niby przez UART można odczytać ale zapisać się nie da, nie ma też manetki.Jak masz wydłubany sterownik z tej zalewy to na spodniej stronie są opisane piny CAN,gdzie są i jakie. W ten sposób można łatwo sprawdzić wersję sterownika. UART (jeśli nie wiesz) to "protokół" jaki używa kabelek do programowania silnika-sterownika który posiadasz.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group