ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka stacyjka do sterownika.
Autor Wiadomość
fandaner31 
początkujący


Wiek: 29
Dołączył: 11 Cze 2021
Posty: 39
Skąd: Polska
Wysłany: Czw 09 Cze, 2022   Jaka stacyjka do sterownika.

Witam, planuję rozrysować instalację do hulajnogi w sterowniku nie mam wyprowadzenia do blokady, jedynie z manetki sterownik uruchamia silnik. Chciałbym mieć jakiś układ by blokować manetkę typu on-off, może być to jakiś przełącznik czy przekaźnik. Chciałbym dodać też stacyjkę by załączać baterię ale też by to nie iskrzyło to musi być jakiś moduł czy rezystor by wystarczył?

sterownik_500w.jpg
Sterownik
Pobierz Plik ściągnięto 9 raz(y) 57,75 KB

 
 
zeeltom 
stażysta
zeeltom



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Gru 2021
Posty: 141
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Czw 09 Cze, 2022   

Być może panel wyświetlacza włącza sterownik. Musisz sprawdzić, czy bez panela silnik działa. Manetkę możesz wyłączyć odpinając +5V lub kabelek sygnałowy w manetce.
_________________
http://zeeltom.mojeforum.net
https://zeeltom.vxm.pl
https://zrzutka.pl/r2ygwh?utm_medium=mail&utm_source=postmark&utm_campaign=chipin_creation
***** ***
 
 
fandaner31 
początkujący


Wiek: 29
Dołączył: 11 Cze 2021
Posty: 39
Skąd: Polska
Wysłany: Pią 10 Cze, 2022   

Znalazłem takie schematy (obrazki niżej), patrząc na to , stacyjka wcale nie odcina napięcia od sterownika, więc przy dłuższym leżakowaniu bateria będzie się pomału rozładowywać. Czy to jest prawidłowe?

Jakbym chciał zrobić stacyjkę z rezystorem to gdzie muszę się wpiąć w swoim sterowniku za baterią czy jak na tych schematach?
Chciałbym też dać bezpiecznik na 30A to wpinam go za baterią a od niego napięcie idzie do reszty?
 
 
zeeltom 
stażysta
zeeltom



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Gru 2021
Posty: 141
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Pią 10 Cze, 2022   

Tak, to jest prawidłowe, bo tak się podłącza stacyjkę niskoprądową. Dlatego pytałem o to, czy sterownik działa bez wyświetlacza. Bezpiecznik dajesz na plusie, lub minusie wyjścia baterii po BMS. Stacyjkę możesz też dać przez przekaźnik 40A na odpowiednie napięcie.
_________________
http://zeeltom.mojeforum.net
https://zeeltom.vxm.pl
https://zrzutka.pl/r2ygwh?utm_medium=mail&utm_source=postmark&utm_campaign=chipin_creation
***** ***
Ostatnio zmieniony przez zeeltom Pią 10 Cze, 2022, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
fandaner31 
początkujący


Wiek: 29
Dołączył: 11 Cze 2021
Posty: 39
Skąd: Polska
Wysłany: Pią 10 Cze, 2022   

Jeszcze nie testowałem sterownika, więc trudno mi teraz coś powiedzieć.
 
 
fandaner31 
początkujący


Wiek: 29
Dołączył: 11 Cze 2021
Posty: 39
Skąd: Polska
Wysłany: Pon 20 Cze, 2022   

Na schemacie jest rezystor 0,5Rohm, czy rezystor do stacyjki można dać 4,7ohm lub 10ohm 5W?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group