|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
MPE - samoróbka -nie do końca wszystko działa |
Autor |
Wiadomość |
projekcjusz
początkujący

|
Wysłany: Pią 22 Lip, 2022 MPE - samoróbka -nie do końca wszystko działa
|
|
|
Z uwagi iż nie można obecnie kupić MPE od Marka, postanowiłem wykonać je samodzielnie na podstawie schematów i wzorów płytek udostępnionych przez Marka na stronie https://bikel.pl/.
I po montażu nie wszystko do końca działa:
- nie pokazuje prędkości maksymalnej na 2 ekranie: MX (zamiast wartości wyświetla piksele- jak na załączonym zdjęciu)
-nie pokazuje TR (chyba to jest dystans dzienny) tu nic nie wyświetla
-nie pokazuje zużycia na kilometr Wh/km WK wyświetla cały czas 0.0
- nie zlicza dystansu całkowitego DS mimo przejechanych kilometrów
Czasami się zawiesza i przestałe odczytywać prędkość - wtedy trzeba go uruchomić ponownie.
Ktoś coś podpowie co może być przyczyną?
IMG_20220721_161043.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 46 raz(y) 368,28 KB |
|
|
|
|
 |
zeeltom
dyrektor zeeltom

Pomógł: 11 razy Wiek: 65 Dołączył: 13 Gru 2021 Posty: 442 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: Pią 22 Lip, 2022
|
|
|
Trochę będę polemizował nad zasadnością używania takich wynalazków
Przynajmniej dla mnie, największą frajdą jest jazda elektrykiem. Nie spoglądanie na wskazania różnych komputerków, a sama jazda właśnie. Dla mnie najpotrzebniejszą rzeczą w czasie jazdy jest wskaźnik prędkości, licznik przebytych kilometrów i wskaźnik napięcia. Pozostałe parametry w zasadzie są mi zbędne. Mam wiedzieć co się dzieje z akumulatorem (wskaźnik napięcia) i ile kilometrów przejechałem i ile mi pozostało (licznik rowerowy). Od wielkiego dzwona stosuję czasami amperomierz. Koszt licznika rowerowego, to kilkanaście złotych. Woltomierz cyfrowy też podobna cena. W sumie za 30-40 zł mam wszystkie potrzebne mi dane do jazdy. Stosowanie różnych innych wodotrysków jest mi zupełnie zbędne. Patrzę na koszty i prostotę urządzeń. Oczywiście, jak ktoś jest zafascynowany w czasie jazdy Wh i innymi sprawami, niech sobie montuje takie komputerki za kilkaset złotych. Ja wolę tą kasę przeznaczyć na zwiększenie pojemności akumulatora, co powoduje zwiększenie zasięgu. I to jest dla mnie najważniejsze
Wolna wola, każdy zrobi po swojemu, tylko po co przepłacać? Taki komputerek nie spowoduje większej prędkości, czy większego zasięgu, a tylko odwraca uwagę od obserwowania drogi. To moje zdanie, każdy może mieć inne |
_________________ http://zeeltom.mojeforum.net
https://zeeltom.vxm.pl
***** *** |
|
|
|
 |
Leopold
początkujący

Pomógł: 5 razy Wiek: 77 Dołączył: 08 Wrz 2013 Posty: 23 Skąd: Zamość
|
Wysłany: Pią 22 Lip, 2022
|
|
|
Zeeltom masz absolutną rację. Czasem człowiek zaszaleje, później ma kłopoty a kupa śmieci elektronicznych rośnie, rośnie, rośnie........... |
|
|
|
 |
borsuk
prezes

Pomógł: 24 razy Dołączył: 12 Wrz 2011 Posty: 675 Skąd: Sudety
|
Wysłany: Pon 25 Lip, 2022
|
|
|
Leopold napisał/a: | Zeeltom masz absolutną rację. |
Zeeltom raczej bije pianę . O gustach się nie dyskutuje, a takie parametry jak dystans dzienny czy całkowity to się ogląda po zakończeniu jazdy, a nie podczas jej trwania.
Wracajac do tematu - zajrzałem na stronę bikel i jest tam niezły galimatias, dużo haseł reklamowych, natomiast brak sensownego zestawienia kolejnych wersji, dokonanych zmian i plików do nich, a może nie mogłem ich znaleźć . |
_________________ Mój rower: BBS02B |
|
|
|
 |
zeeltom
dyrektor zeeltom

Pomógł: 11 razy Wiek: 65 Dołączył: 13 Gru 2021 Posty: 442 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: Wto 26 Lip, 2022
|
|
|
Czy wyrażanie swojej opinii jest biciem piany? Opisałem, jak najprościej i najtaniej uzyskać najbardziej potrzebne parametry jazdy. Akurat szybkość i przejechany dystans chwilowy jest dla mnie dość ważnym parametrem i często to kontroluję. A tak już z czystej ciekawości, to na co patrzysz w czasie jazdy na tym komputerku? Bo mnie interesuje tylko aktualne napięcie akumulatora, szybkość i przejechany dystans od momentu ruszenia po pełnym naładowaniu pakietu. |
_________________ http://zeeltom.mojeforum.net
https://zeeltom.vxm.pl
***** *** |
|
|
|
 |
andypip
prezes

Pomógł: 50 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Kwi 2019 Posty: 640 Skąd: Legnica
|
Wysłany: Wto 26 Lip, 2022
|
|
|
ja też zajrzałem kiedyś na stronę bikela. to było jak usilnie lansował teesdezetki i jechał równo po bafangu. ten komputerek wydał mi się typowym produktem "trendotwórczym". dla osób z lekkim syndromem anankastycznym poszukujących w trakcie wykonywania czynności wszelkich informacji i parametrów o nich. zapatrzeni w wyświetlacze pędzą często na oślep
w dodatku cena też niczego sobie ale kto bogatemu zabroni?
kolega chciał mieć fun i zaoszczędzić, ok. lecz los elektronika amatora bywa kapryśny - raz projekt odpali a raz nie. często też po skończeniu ląduje w szufladzie i potem jest "dawcą" dla nowych projektów chińczycy to naród pomysłowy - produkują masę różnych gadżetów, najczęściej niepotrzebnych di niczego
osobiście najbardziej w rowerze brakuje mi sprytnego pizdryka, który policzyłby ile km mogę jeszcze machnąć do odcięcia baterii na danym stopniu wspomagania |
_________________ Starość to stan umysłu |
|
|
|
 |
Kajman
prezes

|
Wysłany: Czw 18 Sie, 2022
|
|
|
zeeltom napisał/a: | Czy wyrażanie swojej opinii jest biciem piany? Opisałem, jak najprościej i najtaniej uzyskać najbardziej potrzebne parametry jazdy. Akurat szybkość i przejechany dystans chwilowy jest dla mnie dość ważnym parametrem i często to kontroluję. A tak już z czystej ciekawości, to na co patrzysz w czasie jazdy na tym komputerku? Bo mnie interesuje tylko aktualne napięcie akumulatora, szybkość i przejechany dystans od momentu ruszenia po pełnym naładowaniu pakietu. |
Najważniejsza informacja to pozostały dystans do rozładowania akumulatora. Jego temperatura też ważna. Ale podstawową zaletą MPE jest możliwość obsługi tensometru oraz płynnej zmiany mocy i jej parametrów z poziomu lcd. Oraz tryb legalny załączany np domyślnie z włączeniem roweru. Ty zeeltom nie jeździsz wypraw rowerowych tylko na wózkach sobie pyrkasz po okolicy, to zupełnie inne potrzeby. |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

Pomógł: 4 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Lip 2006 Posty: 638 Skąd: Kielce
|
|
|
|
Dużo takich informacji da się pozyskać z telefonu który każdy zwykle ma w swojej kieszeni. wystarczy jakaś aplikacja monitorująca przemieszczanie się tego telefonu i uchwyt do niego na kierownicy. Na jakieś wodotryski z kontrolera faktycznie szkoda kasy, lepiej nadwymiarować za to baterię
Pozdro. |
_________________ Używaj odpadów, zanim podczas pierwszej nuklearnej zimy stanie sie to modne... |
|
|
|
 |
Kajman
prezes

|
|
|
|
Jak ty chcesz z telfonu ograniczyć prąd na trybach, dostać dokładny zasięg czy sobie zmienić sposoby narastania mocy na poszczególnych trybach? Jak załączysz tryb legal sterownika żeby cie w reichu nie oskubali przy kontroli? Jaja sobie robisz Poza tym co ma jedno z drugim, aku jak największe, jak najlepszy sterownik i do tego MPE Jedno drugiemu nie szkodzi |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

Pomógł: 4 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Lip 2006 Posty: 638 Skąd: Kielce
|
|
|
|
Napisałem tylko o pozyskiwaniu bieżących informacji nt. pokonywanej trasy, a nie o zmianie ustawień kontrolera przy pomocy telefonu Zasięg dość łatwo sobie możesz oszacować, o ile tam gdzie jeździsz jest dość płasko, jak są górki to będzie to obarczone dużym błędem.
Ja mieszkam w świętokrzyskiem i tu jest albo z górki albo pod górkę, pomimo to ile mi zostało zasięgu potrafię określić na podstawie spadków napięcia na baterii, ale to już trzeba pojeździć i dobrze poznać baterię na której jeździsz.
Pozdro. |
_________________ Używaj odpadów, zanim podczas pierwszej nuklearnej zimy stanie sie to modne... |
|
|
|
 |
Kajman
prezes

|
|
|
|
A w mpe przelicza na bieżąco nie ważne jak zmienny jest teren Co do kilku kilometrów dokładności Przychodzi moment, kiedy lubisz mieć wszystko na gotowo podane i ma to działać jak chcesz. Zarządzanie sterownikiem przez MPE jest genialne. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|