ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
MPE - samoróbka -nie do końca wszystko działa
Autor Wiadomość
projekcjusz 
początkujący


Dołączył: 04 Paź 2018
Posty: 4
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: Pią 22 Lip, 2022   MPE - samoróbka -nie do końca wszystko działa

Z uwagi iż nie można obecnie kupić MPE od Marka, postanowiłem wykonać je samodzielnie na podstawie schematów i wzorów płytek udostępnionych przez Marka na stronie https://bikel.pl/.

I po montażu nie wszystko do końca działa:

- nie pokazuje prędkości maksymalnej na 2 ekranie: MX (zamiast wartości wyświetla piksele- jak na załączonym zdjęciu)
-nie pokazuje TR (chyba to jest dystans dzienny) tu nic nie wyświetla
-nie pokazuje zużycia na kilometr Wh/km WK wyświetla cały czas 0.0
- nie zlicza dystansu całkowitego DS mimo przejechanych kilometrów

Czasami się zawiesza i przestałe odczytywać prędkość - wtedy trzeba go uruchomić ponownie.

Ktoś coś podpowie co może być przyczyną?

IMG_20220721_161043.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 27 raz(y) 368,28 KB

 
 
zeeltom 
brygadzista
zeeltom



Pomógł: 2 razy
Wiek: 64
Dołączył: 13 Gru 2021
Posty: 231
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Pią 22 Lip, 2022   

Trochę będę polemizował nad zasadnością używania takich wynalazków ;)
Przynajmniej dla mnie, największą frajdą jest jazda elektrykiem. Nie spoglądanie na wskazania różnych komputerków, a sama jazda właśnie. Dla mnie najpotrzebniejszą rzeczą w czasie jazdy jest wskaźnik prędkości, licznik przebytych kilometrów i wskaźnik napięcia. Pozostałe parametry w zasadzie są mi zbędne. Mam wiedzieć co się dzieje z akumulatorem (wskaźnik napięcia) i ile kilometrów przejechałem i ile mi pozostało (licznik rowerowy). Od wielkiego dzwona stosuję czasami amperomierz. Koszt licznika rowerowego, to kilkanaście złotych. Woltomierz cyfrowy też podobna cena. W sumie za 30-40 zł mam wszystkie potrzebne mi dane do jazdy. Stosowanie różnych innych wodotrysków jest mi zupełnie zbędne. Patrzę na koszty i prostotę urządzeń. Oczywiście, jak ktoś jest zafascynowany w czasie jazdy Wh i innymi sprawami, niech sobie montuje takie komputerki za kilkaset złotych. Ja wolę tą kasę przeznaczyć na zwiększenie pojemności akumulatora, co powoduje zwiększenie zasięgu. I to jest dla mnie najważniejsze ;)
Wolna wola, każdy zrobi po swojemu, tylko po co przepłacać? Taki komputerek nie spowoduje większej prędkości, czy większego zasięgu, a tylko odwraca uwagę od obserwowania drogi. To moje zdanie, każdy może mieć inne :)
_________________
http://zeeltom.mojeforum.net
https://zeeltom.vxm.pl

***** ***
 
 
Leopold 
początkujący


Pomógł: 5 razy
Wiek: 76
Dołączył: 08 Wrz 2013
Posty: 21
Skąd: Zamość
Wysłany: Pią 22 Lip, 2022   

Zeeltom masz absolutną rację. Czasem człowiek zaszaleje, później ma kłopoty a kupa śmieci elektronicznych rośnie, rośnie, rośnie...........
 
 
borsuk 
prezes



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 12 Wrz 2011
Posty: 665
Skąd: Sudety
Wysłany: Pon 25 Lip, 2022   

Leopold napisał/a:
Zeeltom masz absolutną rację.


Zeeltom raczej bije pianę :) . O gustach się nie dyskutuje, a takie parametry jak dystans dzienny czy całkowity to się ogląda po zakończeniu jazdy, a nie podczas jej trwania.
Wracajac do tematu - zajrzałem na stronę bikel i jest tam niezły galimatias, dużo haseł reklamowych, natomiast brak sensownego zestawienia kolejnych wersji, dokonanych zmian i plików do nich, a może nie mogłem ich znaleźć ;) .
_________________
Mój rower: BBS02B
 
 
zeeltom 
brygadzista
zeeltom



Pomógł: 2 razy
Wiek: 64
Dołączył: 13 Gru 2021
Posty: 231
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Wto 26 Lip, 2022   

Czy wyrażanie swojej opinii jest biciem piany? Opisałem, jak najprościej i najtaniej uzyskać najbardziej potrzebne parametry jazdy. Akurat szybkość i przejechany dystans chwilowy jest dla mnie dość ważnym parametrem i często to kontroluję. A tak już z czystej ciekawości, to na co patrzysz w czasie jazdy na tym komputerku? Bo mnie interesuje tylko aktualne napięcie akumulatora, szybkość i przejechany dystans od momentu ruszenia po pełnym naładowaniu pakietu.
_________________
http://zeeltom.mojeforum.net
https://zeeltom.vxm.pl

***** ***
 
 
andypip 
prezes


Pomógł: 50 razy
Wiek: 61
Dołączył: 06 Kwi 2019
Posty: 614
Skąd: Legnica
Wysłany: Wto 26 Lip, 2022   

ja też zajrzałem kiedyś na stronę bikela. to było jak usilnie lansował teesdezetki i jechał równo po bafangu. ten komputerek wydał mi się typowym produktem "trendotwórczym". dla osób z lekkim syndromem anankastycznym :lol: poszukujących w trakcie wykonywania czynności wszelkich informacji i parametrów o nich. zapatrzeni w wyświetlacze pędzą często na oślep :shock:
w dodatku cena też niczego sobie :idea: ale kto bogatemu zabroni?
kolega chciał mieć fun i zaoszczędzić, ok. lecz los elektronika amatora bywa kapryśny - raz projekt odpali a raz nie. często też po skończeniu ląduje w szufladzie i potem jest "dawcą" dla nowych projektów :lol: chińczycy to naród pomysłowy - produkują masę różnych gadżetów, najczęściej niepotrzebnych di niczego :mrgreen:
osobiście najbardziej w rowerze brakuje mi sprytnego pizdryka, który policzyłby ile km mogę jeszcze machnąć do odcięcia baterii na danym stopniu wspomagania :?:
_________________
Starość to stan umysłu
 
 
Kajman 
prezes


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Kwi 2017
Posty: 674
Skąd: Bdg
Wysłany: Czw 18 Sie, 2022   

zeeltom napisał/a:
Czy wyrażanie swojej opinii jest biciem piany? Opisałem, jak najprościej i najtaniej uzyskać najbardziej potrzebne parametry jazdy. Akurat szybkość i przejechany dystans chwilowy jest dla mnie dość ważnym parametrem i często to kontroluję. A tak już z czystej ciekawości, to na co patrzysz w czasie jazdy na tym komputerku? Bo mnie interesuje tylko aktualne napięcie akumulatora, szybkość i przejechany dystans od momentu ruszenia po pełnym naładowaniu pakietu.


Najważniejsza informacja to pozostały dystans do rozładowania akumulatora. Jego temperatura też ważna. Ale podstawową zaletą MPE jest możliwość obsługi tensometru oraz płynnej zmiany mocy i jej parametrów z poziomu lcd. Oraz tryb legalny załączany np domyślnie z włączeniem roweru. Ty zeeltom nie jeździsz wypraw rowerowych tylko na wózkach sobie pyrkasz po okolicy, to zupełnie inne potrzeby.
 
 
r2d2 
prezes
Reverse engineer



Pomógł: 4 razy
Wiek: 50
Dołączył: 22 Lip 2006
Posty: 607
Skąd: Kielce
Wysłany: Czw 18 Sie, 2022   

Dużo takich informacji da się pozyskać z telefonu który każdy zwykle ma w swojej kieszeni. wystarczy jakaś aplikacja monitorująca przemieszczanie się tego telefonu i uchwyt do niego na kierownicy. Na jakieś wodotryski z kontrolera faktycznie szkoda kasy, lepiej nadwymiarować za to baterię :wink:
Pozdro.
_________________
Używaj odpadów, zanim podczas pierwszej nuklearnej zimy stanie sie to modne...
 
 
Kajman 
prezes


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Kwi 2017
Posty: 674
Skąd: Bdg
Wysłany: Czw 18 Sie, 2022   

Jak ty chcesz z telfonu ograniczyć prąd na trybach, dostać dokładny zasięg czy sobie zmienić sposoby narastania mocy na poszczególnych trybach? Jak załączysz tryb legal sterownika żeby cie w reichu nie oskubali przy kontroli? Jaja sobie robisz :) Poza tym co ma jedno z drugim, aku jak największe, jak najlepszy sterownik i do tego MPE :) Jedno drugiemu nie szkodzi ;)
 
 
r2d2 
prezes
Reverse engineer



Pomógł: 4 razy
Wiek: 50
Dołączył: 22 Lip 2006
Posty: 607
Skąd: Kielce
Wysłany: Czw 18 Sie, 2022   

Napisałem tylko o pozyskiwaniu bieżących informacji nt. pokonywanej trasy, a nie o zmianie ustawień kontrolera przy pomocy telefonu :razz: Zasięg dość łatwo sobie możesz oszacować, o ile tam gdzie jeździsz jest dość płasko, jak są górki to będzie to obarczone dużym błędem.
Ja mieszkam w świętokrzyskiem i tu jest albo z górki albo pod górkę, pomimo to ile mi zostało zasięgu potrafię określić na podstawie spadków napięcia na baterii, ale to już trzeba pojeździć i dobrze poznać baterię na której jeździsz.
Pozdro.
_________________
Używaj odpadów, zanim podczas pierwszej nuklearnej zimy stanie sie to modne...
 
 
Kajman 
prezes


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Kwi 2017
Posty: 674
Skąd: Bdg
Wysłany: Czw 18 Sie, 2022   

A w mpe przelicza na bieżąco nie ważne jak zmienny jest teren :) Co do kilku kilometrów dokładności :) Przychodzi moment, kiedy lubisz mieć wszystko na gotowo podane i ma to działać jak chcesz. Zarządzanie sterownikiem przez MPE jest genialne.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group