|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Taczka |
Autor |
Wiadomość |
mmoto
prezes mmoto

Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Sty 2010 Posty: 801 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Czw 06 Paź, 2022 Taczka
|
|
|
Cześć,
robię taczkę z pomocnikiem elektrycznym, przewożę sporo urobku ziemnego, bloczków itp.
Napędem będzie mocna wkrętarka DeWalt (dwa biegi) z zębatką na wolnobiegu i manetka z linką, która będzie załączać napęd /wciskać guzik.
Ktoś coś podpowie/ może zniechęci choć mam już wszystko oprócz mocowania zębatki do koła taczki.
Poglądowe foto :
 |
|
|
|
 |
zeeltom
prezes zeeltom

Pomógł: 12 razy Wiek: 65 Dołączył: 13 Gru 2021 Posty: 548 Skąd: Żyrardów
|
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

Pomógł: 4 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Lip 2006 Posty: 642 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Pią 07 Paź, 2022
|
|
|
Bez sensu ten napęd, zorganizuj sobie 2 silniki od hulajnogi i zamocuj do platformy na której będziesz jeździł sterując taczką, pomiędzy platformą z silnikami, a taczką daj jakiś przegub który będzie miał ze 3 stopnie swobody. Takie taczki już zrobiono i sprawdzają się w praktyce (są filmy). Wymyślanie na nowo napędu do taczki nie ma sensu bo nic lepszego niż już jest nie wykombinujesz
Pozdro. |
_________________ Używaj odpadów, zanim podczas pierwszej nuklearnej zimy stanie sie to modne... |
|
|
|
 |
noel841106
stażysta

Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Maj 2018 Posty: 137 Skąd: B-stok
|
|
|
|
Kolega r2d2 dobrze prawi. Ale to pieniądze. Jak chcesz na próbę coś zlepić z podzespołów, które masz to jesteś na dobrej drodze. Poskładaj i zobaczysz. Ale wg mnie ten silniczek jest za słaby, a bateria długo nie popracuje. Też za mała. No i dalej większość ciężaru trzymać musisz na ramionach.
Na zdjęciu jest silniczek przystosowane do pracy z łańcuchem, ale wkrętarka nie przeniesie promieniowych obciążeń. Po max 10 minutach się rozwali. |
|
|
|
 |
mmoto
prezes mmoto

|
|
|
|
DeWalt "urywa ręce" spokojnie da radę to silnik chyba 300W bezszczotkowy.
Dobra rada z obciążeniami promieniowymi - trzeba zrobić wałek na łożyskach i dopiero wkrętarka.
Napęd ma być do ciągnięcia taczki np. z miękkiej ziemi, pod wzniesienie. Jak się robi 30 kurs taczką i koło się zablokuje na jakimś gruzie to człowiek rzuca huj...mi. |
|
|
|
 |
mmoto
prezes mmoto

|
|
|
|
Jakiś pomysł na zamocowanie zębatki?
Zębatka będzie rozszlifowana na wcisk - jakiś poxipol, CX80.
Tokarz w szpitalu i dorobić cokolwiek będę mógł za jakiś czas a nie chcę czekać.
 |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

Pomógł: 4 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Lip 2006 Posty: 642 Skąd: Kielce
|
|
|
|
Obawiam się, że ze stabilnością taczki przy tego typu napędzie może być dramatycznie jedno kółko już to upośledza, ciekawe co się zmieni w przypadku gdy jednocześnie będzie napędowym, bo na pewno coś się pozmienia w porównaniu ze zwykłą taczką
Pozdro.
To kółko to jest najgorsze z możliwych kółek na świecie, każde inne będzie lepsze. Wiem co mówię bo walczyłem z osiowością tego szajsu i nawet po wymianie łożysk na maszynowe nic się nie udało poprawić. Efekt końcowy - porażka, kółka wywaliłem do hasioka i kupiłem inne - dosłownie każde inne były lepsze, więc na te naprawdę szkoda zdrowia i zmarnowanego czasu. |
_________________ Używaj odpadów, zanim podczas pierwszej nuklearnej zimy stanie sie to modne... |
|
|
|
 |
LukLuk
początkujący

|
Wysłany: Czw 03 Lis, 2022
|
|
|
Dorobić tuleje pasowana ciasno na tę w którą wchodzi oś taczki. to dospawać do koła i do boku tej tulei dokręcić zębatkę którą nawiercisz na 3 śruby. Bo tu masz w bok tej tulei koła wprasowane łożyska to do tego boku nie przykręcisz.. Nie wiem czy zrozumiale to opisałem. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|