|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Manetka bafang - samoczynne odłączanie |
Autor |
Wiadomość |
Kyokushin
początkujący

|
Wysłany: Czw 12 Sty, 2023 Manetka bafang - samoczynne odłączanie
|
|
|
Chciałbym zrobić sobie włącznik do manetki Bafang (3 PIN), ale taki że wciskam guzik, i manetka zaczyna działać, następnie wyłączam rower, włączam ponownie, i manetka nie działa, dopóki ponownie nie 'wcisnę guzika'.
Czyli to nie ma być po prostu przełącznik z dwoma stanami na przewodzie, tylko coś innego i nie wiem jak to nazwać, ani jak to zrobić - może jakiś przekaźnik czy coś?
Mam zamiar używać Bafangu M500, do którego nie da się tego zaprogramować, można tylko sobie podłączyć manetkę albo odłączyć, a ja bym chciał mieć na przycisk, ale ze wspomnianą automatyzacją.
Prośba o podsunięcie pomysłu, jakie elementy kupić, i jak je zmontować |
|
|
|
 |
zeeltom
kierownik zeeltom

Pomógł: 7 razy Wiek: 65 Dołączył: 13 Gru 2021 Posty: 336 Skąd: Żyrardów
|
|
|
|
 |
nanab
kierownik Elektronik

Pomógł: 4 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lip 2011 Posty: 334 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Pią 13 Sty, 2023
|
|
|
Wystarczy jakikolwiek przekaźnik. |
|
|
|
 |
zeeltom
kierownik zeeltom

|
|
|
|
 |
nanab
kierownik Elektronik

Pomógł: 4 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lip 2011 Posty: 334 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2023
|
|
|
Plus diodka równolegle do cewki. |
|
|
|
 |
zeeltom
kierownik zeeltom

|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2023
|
|
|
W tym przypadku musi to być przekaźnik na 5V. Nie wiem czy wytrzyma takie podłączenie zasilacz 5V ze sterownika, bo prąd tego 5V z kontrolera jest bardzo mały. Dlatego nie zaleca się korzystania z tego napięcia do zasilania innych urządzeń.
Więc nie wystarcza jakikolwiek przekaźnik. |
_________________ http://zeeltom.mojeforum.net
https://zeeltom.vxm.pl
***** *** |
|
|
|
 |
W.P.
młodzik

|
Wysłany: Nie 12 Lut, 2023
|
|
|
Kyokushin napisał/a: | Chciałbym zrobić sobie włącznik do manetki Bafang (3 PIN), ale taki że wciskam guzik, i manetka zaczyna działać, następnie wyłączam rower, włączam ponownie, i manetka nie działa, dopóki ponownie nie 'wcisnę guzika'. | Jeśli nie przeraża Cię lutowanie i wizyta w sklepie elektronicznym to mógłbym coś zaproponować. |
|
|
|
 |
W.P.
młodzik

|
Wysłany: Pią 17 Lut, 2023
|
|
|
Kyokushin napisał/a: | a ja bym chciał mieć na przycisk, ale ze wspomnianą automatyzacją. | Rozumiem, że chodzi o to, żeby w razie czego wyglądało, że manetka ma jedynie wartość dekoracyjną
Nic nie piszesz o wyposażeniu roweru, zakładam więc, że masz w klamkach hamulców styki wyłączające napęd podczas hamowania.
Jeśli chcesz skonstruować zgrabny układ pozbawiony dużych elementów to można to zgrać w całość i ominąć przekaźnik czy przycisk.
Jednak bez lutowania i prostych pomiarów nie obejdzie się. Za to całość mogłaby mieć wielkość i masę pendrive'a. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|