|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Zundapp green 2.0, silnik 250, sterownik sw900 problem |
Autor |
Wiadomość |
Aduch
początkujący

|
Wysłany: Śro 26 Kwi, 2023 Zundapp green 2.0, silnik 250, sterownik sw900 problem
|
|
|
Witam.
To mój pierwszy post tutaj i z góry przepraszam, jeżeli nie tu go umieściłem.
Posiadam dość stary rower elektryczny w którym zdechła bateria i kontroler, który był w ramie pod korbą i woda zrobiła przez lata swoje i powiedział papa.
Został zakupiony nowy sterownik i bateria.
Sterownik to sw900, bateria 24v natomiast silnik w przednim kole 250 został oryginalny.
Podłączone wszystko łącznie z manetką i żyje. Poziomy pas zmieniają prędkości obrotowe koła ( testowane manetką gdy rower leżał do góry kołami).
Jest jednak problem.
Obojętnie jakie ustawienia zmienię czy to start zerowy czy poziomy pas, ilość magnesów w sterowniku to nie działa wzbudzanie silnika w czasie pedałowania.
Czujnik pas świeci, dioda podczas kręcenia korbą mruga więc impuls jakiś jest.
Jest tez mały problem z prędkością na wyświetlaczu bo zamyka budzik 199.9 km/h na maksymalnej przepustnicy. Otwierałem silnik i naliczyłem 20 magnesów i tak też zostały ustalone w sterowniku. Nie znam się za bardzo na tym i liczę na wyrozumiałość i pomoc żółtodzióbowi 😀
Przeszukałem różne fora i nie znalazłem odpowiedzi.
Instrukcja Polska znaleziona w internecie podaje tylko do poziomu 15, który niby jest przywróceniem ustawień fabrycznych natomiast w moim sterowniku jest do 20 i funkcja EA chyba i gdy ja włączę (zmienię z 0 na 1) to wyskakuje error 07. |
|
|
|
 |
slow
kierownik

Pomógł: 20 razy Dołączył: 02 Lut 2018 Posty: 303 Skąd: Podkarpackie
|
Wysłany: Sob 27 Maj, 2023
|
|
|
Nie wiem jaki masz sterownik ani jaki masz czujnik pas bo nie napisałes. sw900 to sam wyświetlacz do sterownika. Wiec napisze w ciemno.
Są 2 rodzaj czujników pas. Jedne podczas impulsów dają stan wysoki a drugie niski. Sporo sterowników (np popularne KT) obsługują oba rodzaje i wybiera się to w menu. Ale są sterowniki które obsługują tylko jeden rodzaj. Często w ich opisie pisze PAS 1:1.
Podejrzewam że tak jest w twoim przypadku gdyż sam kiedyś miałem sterownik (chyba greentime) z sw900 i tak właśnei było.
Rozwiązaniem jest założenie innego czujnika pedałowania albo wstawienie na linii tranzystora npn z 2 rezystorami do odwrócenia sygnału. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|