|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
|
Rapid S1100 250W/1000W 26" |
| Autor |
Wiadomość |
r2d2
prezes Reverse engineer

Pomógł: 4 razy Wiek: 53 Dołączył: 22 Lip 2006 Posty: 754 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Śro 30 Kwi, 2025 Rapid S1100 250W/1000W 26"
|
|
|
Dostałem na urodziny takie kółko, podłączyłem je do kontrolera 1000W/36V zasilam to z 2 równoległych baterii 10s5p po 0,5kW każda, prędkość przelotowa ponad 40km/h (kontroler zapięty na 120%). Przegoniłem go przed chwilą ok. 20km po mieście non stop pełna dzida Nic się zagrzało, ani silnik, ani baterie, kontroler tylko lekko ciepły się zrobił. Pytanie: ile znoszą takie silniki, mam kontroler 1,5kW tylko że on jest na 72V/50A, wytrzyma mi to kółko takie parametry pracy (oczywiście mogę go skosić do 80%, na rewersie nie chcę nim jeździć bo to będzie połowa mocy, czyli mniej niż ma teraz) widziałem tu wątek że ktoś tak podwoił zasilanie i jeździło. Są tego typu kółka mające 250W/2000W (te 250W to taki nadruk tylko tam jest żeby nikt się nie przy3,14erdolił do mocy sinika). Co ciekawe napięć zasilających nie podają tylko moce. Stąd moje pytanie ile to potrafi wytrzymać zanim się usmaży uzwojenie albo szlag trafi magnesy?
Pozdro. |
_________________ I choć bym szedł ciemną doliną, ciemności się nie lękam bo zrobię światło... |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

Pomógł: 12 razy Wiek: 68 Dołączył: 13 Gru 2021 Posty: 1133 Skąd: Żyrardów
|
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

|
Wysłany: Sob 03 Maj, 2025
|
|
|
No ja jestem pod wrażeniem tego napędu, a zwłaszcza zredukowanego zużycia prądu w porównaniu z rolką, dlatego szybko łyknąłem kółko S2100 i to ono będzie testowane na 72V ale już w innym rowerze, z rolki chyba skutecznie to mnie wyleczyło, chociaż w tym retro-wigry nic innego się nie zmieści i te rolki muszą tam niestety pozostać
Pozdro. |
_________________ I choć bym szedł ciemną doliną, ciemności się nie lękam bo zrobię światło... |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

|
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

|
Wysłany: Nie 04 Maj, 2025
|
|
|
Mówisz i masz
Takie 2 kółka. Jedno już jest w srebrnym e-bajku, a drugie będzie wkrótce w różowym.
Pozdro. |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

|
Wysłany: Czw 21 Sie, 2025
|
|
|
| Okazało się że silnik 2kW wymaga w rowerze górskim pełnej amortyzacji bo trzeba nabić opony do 4 barów, żeby nie pływać jadąc 70km/h, oczywiście już ulicą jako pełnoprawny pojazd i środkiem pasa, oświetlenie i kask trzeba mieć. Zdarzyło mi się w ten sposób minąć 'suszarkę' jadąc 65 na ograniczeniu do 70 i nie wzbudziłem żadnego ich zainteresowania. |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

|
Wysłany: Sob 23 Sie, 2025
|
|
|
| Tak się zastanawiam, czy ta moc określona w przepisach 250W dotyczy samego silnika, czy mocy doprowadzonej? Bo można mieć silnik 3 kW, ale będzie dostawał te 250W, lub silnik 250W, ale przewoltowany i moc powiedzmy 750W. Pomijam tu ograniczenie do 25 km/h. Rowerzyści analogowi potrafią spokojnie przekraczać 35 km/h i więcej i nikt się tego nie czepia. Na moje oko i ucho wystarczył by przepis ograniczający prędkość maksymalną, a napięcia, moce, manetki itp. zostawił bym w spokoju. Do 25 km/h = rower, do 45 km/h = motorower, a więcej = motocykl. I po problemie. |
_________________ Moje nowe forum: https://zeeltom.domenomania.eu |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

|
Wysłany: Wto 26 Sie, 2025
|
|
|
Przecież na drodze publicznej masz ograniczenie prędkości i dotyczy ono wszystkich którzy się nią poruszają. Nieważne czym jedziesz, jeśli Twój pojazd spełnia warunki pozwalające mu się tamtędy poruszać to chyba podlega tylko pod to ograniczenie. Jak sobie wyobrażasz rejestrację i wykup OC w przypadku prototypów które sobie produkujemy, homologacja na 1 szt. pojazdu? Ja mam na silniku nadrukowane że ma 250W max. chociaż jego rozmiar trochę to podważa
Pozdro. |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

|
Wysłany: Śro 27 Sie, 2025
|
|
|
| No właśnie chodzi o to, że obecne przepisy zakładają kaganiec na parametry techniczne pojazdów typu rower, czy hulajnoga. A chodzi o uwolnienie od tych kagańców i jedynym kryterium dopuszczenia do ruchu powinna być prędkość, a nie napięcie baterii, czy nominalna moc silnika, o manetce już nie wspomnę. |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

|
Wysłany: Wto 02 Wrz, 2025
|
|
|
Wydaje mi się że dla hulajnogi to 30km/h jest rozsądną max. prędkością, kurczę mam takie bongo które sobie zmodyfikowałem do awd które robi 38km/h i to w porównaniu z rowerem którym jadę też 38 jest kolosalną różnicą. Na tej hulajnodze przy takiej prędkości to jak pilot kamikaze się czuję. Nie wykluczam że to przez instynkt samozachowawczy.
Pozdro. |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

|
Wysłany: Śro 03 Wrz, 2025
|
|
|
Zbudowałem taki malutki mini skuterek, który w powietrzu kręci ponad 80 km/h. Najszybciej nim pojechałem 42 km/h choć rozpędzał się dalej. Też pewnie przez instynkt samozachowawczy
 |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

|
Wysłany: Pon 08 Wrz, 2025
|
|
|
Jak na czymś takim jechałeś ponad 40km/h to brawurowo, Ja też przestałem sprawdzać ile potrafią 'wykręcić' moje prototypy i skupiłem się na ich przyspieszaniu, mam już dwa kontrolery po 5kW, ciężki w pełni amortyzowany rower do nowej konstrukcji, a na kółka jeszcze czekam bo to awd ma być. Wątpię żeby mnie interesowało 'ile pociągnie' bo wszystkie glovo, pyszne i uber to już się szybko dogania na 72V i 2kW silnikiem.
Pozdro. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|