|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
|
Chińskie Webasto |
| Autor |
Wiadomość |
zeeltom
szef zeeltom

Pomógł: 12 razy Wiek: 68 Dołączył: 13 Gru 2021 Posty: 1143 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: Wto 30 Gru, 2025 Chińskie Webasto
|
|
|
Musiałem nagrzać pomieszczenia na budowie i kupiłem coś takiego. Cena około 280 zł. Niby moc 8 kW. Zbiornik na 5l oleju napędowego (ropy). Opisuję to, bo miałem trochę problemów z tym urządzeniem i z chińskim sprzedawcą. Niby ma sterowanie pilotem po BT i ma też dedykowaną aplikację na telefon do sterowania zdalnego. Kupiłem teoretycznie właśnie taką wersje. W pudełku był pilot i instrukcja do aplikacji. Pilot nie chciał mi zadziałać. Wydawało mi się, że taki zestaw powinien przyjechać już sparowany i działający. Jednak pilot nie działał, a żadna z dostępnych aplikacji na telefon do tego urządzenia nie wykrywała go po uruchomieniu. Pomyślałem, że może trzeba sobie samemu sparować pilota z urządzeniem. Przeczytałem dokładnie załączoną instrukcję i w żaden sposób nie chciało to się sparować. Naoglądałem się na YT tych filmików z parowaniem pilota i okazało się, że każdy paruje się inaczej pomimo takich samych wyświetlaczy. Wyświetlacze niby te same, a każdy ma inne oprogramowanie i sposoby działania. Skrócę, bo szkoda pisania. W moim przypadku trzeba wejść w tryb parowania przyciskając strzałkę w dół i wyłącznik zasilania. W instrukcji napisano, że wystarczy sama strzałka w dół (-) przytrzymana 2 sekundy. Doszedłem do tego sam metodą prób i błędów i w końcu udało mi się sparować pilota. Aplikacja jednak nie działa. Żadna. Widocznie dostałem jakiś egzemplarz pozbawiony tej funkcji. Samo sterowanie z panela na obudowie działa prawidłowo. Nagrzewnica może pracować na kilka sposobów. W sumie są dwa podstawowe.
1. nagrzewanie do określonej temperatury pomieszczenia i wyłączenie, ostygnięcie i ponowne grzanie po spadku temperatury.
2. ciągłe grzanie z ustawioną mocą grzania, u mnie jest 6 kroków tego nastawu.
Ja korzystam z 2 sposobu. Pali do wyczerpania paliwa i się samoczynnie wyłącza.
Tu jest pewien mankament, bo nie można nagrzewnicy wyłączyć wyłączając prąd. Musi być podłączona do zasilania cały czas by dać jej możliwość wychłodzenia palnika. Wentylator po ręcznym wyłączeniu pracuje jeszcze jakiś czas chłodząc palnik. Producent i użytkownicy ostrzegają przed taką sytuacją. Szybkie wyłączenie może spowodować awarię urządzenia. Dlatego powinno się zasilać to buforowo z dołączonym akumulatorem 12V.
W moim przypadku urządzenie pobiera 8A przy rozruchu (świeca żarowa) i spada do niecałych 2A po rozgrzaniu i zapłonie. Choć na filmach pokazują, że przy rozruchy szarpie do 13A. Nie wiem skąd ta różnica. Podłączyłem wstępnie zasilacz 12V 18A, ale po jednym dniu pracy zaczął się sam wyłączać. Kupiłem więc inny, mocniejszy. Ten ma 12V 40A i teraz działa prawidłowo.
Jak bufor podłączyłem żela 12V 12Ah. Powinien wystarczyć na podtrzymanie zasilania na kilka godzin. Na budowach z zasilaniem bywa różnie. Nagrzewnica pracuje samodzielnie bez nadzoru i w przypadku zaniku napięcia dobrze by było o tym wiedzieć, żeby nie rozładować akumulatora do zera. Nie miałem możliwości sprawdzenia jak ta nagrzewnica zachowuje się w przypadku spadku napięcia zasilania. Ponoć jest jakieś zabezpieczenie na tą sytuację, ale jeszcze tego nie sprawdziłem. Muszę zatargać tam zasilacz regulowany i zobaczyć co się będzie działo przy zmniejszaniu napięcia. Na razie wpadłem na pomysł wysyłania mi powiadomienia SMS przy zaniku napięcia 230V. W tym celu kupiłem ośmiokanałowe powiadomienie GSM i przekaźnik na 230V ze stykami NC i NO.
Akumulator się teraz przyda, bo po zaniku napięcia 230V nadajnik alarmowy musi mieć swoje zasilanie 12V, żeby zadziałał. Przekaźnik podłączony do zasilacza od strony 230V ma wykorzystane styki NC do sterowania wejściem alarmowym nadajnika. Przy zaniku 230V zwiera styki wysyłając powiadomienie SMS na mój telefon. Daje mi to możliwość podjechania na budowę i wyjaśnienie sytuacji z zasilaniem i ewentualne ręczne wyłączenie urządzenia na czas.
Gotowy do podłączenia:
Tu jest krótki opis uruchomienia nadajnika, bo instrukcja nie jest zbyt prosta w zrozumieniu.
Niby jest do tego dedykowana aplikacja GA09, ale nie mogłem tego znaleźć w sklepie AppStore. Było coś, ale na androida i to też nie w sklepie.
Można to zaprogramować z telefonu komendami SMS. W tym celu musimy włożyć do nadajnika aktywną kartę SIM z numerem telefonu, zewrzeć w nadajniku przewód czarny z brązowym i podłączyć zasilanie 12V. Po zalogowaniu się urządzenia do sieci GSM (miga czerwona dioda raz na 2 sekundy) możemy przystąpić do programowania nadajnika. Pierwsze co robimy, to wpisujemy numer swojego telefonu, na który chcemy dostawać powiadomienia komendą: @#xxxxxxxxx i wysyłamy SMS na numer karty nadajnika. Otrzymamy potwierdzenie SMS wykonania rozkazu. Następnie wpisujemy komendę #1#tekst powiadomienia (u mnie zanik napięcia), dla pozostałych wejść kolejno #2#, #3# itd i znowu otrzymujemy potwierdzenie rozkazu. Na koniec można wyłączyć raporty wysyłane przez nadajnik co jakiś czas komendą %#T0 wyłączając raporty. Nie potrzeba do tego dedykowanej aplikacji. Można zaprogramować 3 numery na SMS i następne 3 na powiadomienie przez dzwonienie telefonu.
Inna sprawa, to odzysk ciepła z wydechu. Na filmach niektórzy podłączają kaloryfery i inne grzejniki, ale nie jest to prawidłowe. Ja kupiłem po prostu dłuższą rurę wydechową (3 metry) i leci ona sobie w powietrzu przez pomieszczenie na zewnątrz. Sama rura przy wylocie z nagrzewnicy ma ponad 200 stopni i to wystarcza do odzysku ciepła ze spalin. Na wylocie przy tłumiku jest tylko 30-40 stopni. Spokojnie można dotknąć ręką bez poparzeń.
Spalanie: na 1 stopniu przez 24h spaliło mi pół zbiornika. Na pełnej mocy na 6 spaliło cały zbiornik w około 11 godzin.
Sama nagrzewnica trochę hałasuje nadmuchem. Najmocniej przy pełnej mocy. |
_________________ Moje nowe forum: https://zeeltom.domenomania.eu |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|