ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie

FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Panele słoneczne do kamer?
Autor Wiadomość
zeeltom 
szef
zeeltom

Wysłany: Pon 06 Kwi, 2026   Panele słoneczne do kamer?

Od wielu dni próbuję uruchomić kamerę GSM z panelem słonecznym. O ile inne kamery wifi dają sobie jakoś radę i działają prawidłowo przy typowym nasłonecznieniu na małych panelach, tak kamery GSM mają z tym problemy. Prawdopodobnie jest to związane z poborem mocy do pracy GSM a nie tylko samo wifi. Mam zainstalowane kilka kamer wifi i te działają dobrze, tak kamery GSM żrą prąd jak głupie i tu jest problem. Nawet panele 4-krotnie większe, niż te z wifi nie dają rady doładować kamery do prawidłowego działania. Moim celem było uruchomienie takiej kamery bez dodatkowego zasilania z 230V. Niestety wszelkie próby się nie udały. Porobiłem różne zasilania na ogniwach 18650 z bms, z dedykowanymi ładowarkami 4,2V i doopa. Rozładowują się szybciej niż ładowanie z panela słonecznego nadąża z ładowaniem zestawu. Testuję kamerę GSM, która, niby, pobiera kilkanaście mA w trybie czuwania i około 0,5A w czasie podglądu, ale po około 12 godzinach pracy wszystko się wyłącza, Mam tu akumulator 13 Ah i panel 2A, ale wychodzi na to, że to jest za mało. Stosowanie większych gabarytowo paneli mija się z celem, bo takich paneli z wymiarem większym niż 0,5 m2 jest bez sensu, Ktoś to może już rozkminił?

r2d2 
prezes
Reverse engineer

Wysłany: Pon 06 Kwi, 2026   

Musisz doprecyzować co to jest wg. Ciebie kamera GSM, bo wg google to kamera gdzieś daleko, z własną kartą SIM i autonomicznym zasilaniem, z którą można połączyć się przez internet, ale z samego faktu że to GSM wynika że jest w ruchu, bo inaczej po co taka lokalizacja? System GSM działa na zasadzie odbierania sygnału(łów) z satelitów geostacjonarnych więc prądu potrzebuje niewiele bo to 'trochę' jak radio działa.
Pozdro.

zeeltom 
szef
zeeltom

Wysłany: Wto 07 Kwi, 2026   

Aplikacja do tych kamer samochodowych pokazuje obraz z kamery i na mapce jej położenie. Inna kamera GSM ma tylko podgląd obrazu. I taką właśnie próbuję zmusić do pracy z panelem słonecznym. W obu typach tych kamer jest karta SIM tylko do internetu i ewentualnie karta SD do zapisywania obrazu.

Odpowiedz do tematu