|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
|
Pojazd do ogrodu na bazie quada |
| Autor |
Wiadomość |
s_ice
młodzik

Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 11 Sie 2013 Posty: 91 Skąd: Gorlice
|
Wysłany: Nie 26 Kwi, 2026 Pojazd do ogrodu na bazie quada
|
|
|
Witam. Mam taki zamiar aby wykorzystać ramę quada 125cc do budowy elektrycznego pojazdu służącego do pomocy w pracach ogrodowych (waga quada z obecnym silnikiem to 120kg). Obecnie silnik spalinowy już nie domaga, kiepsko odpala, gaśnie. Nie mam zamiaru go naprawiać więc pomyślałem o zmianie silnika na elektryczny.
Posiadami silnik HUB 9C RH2050 10x6 27H
Sterownik Infineon EB318
Zestaw ten zamontowany jest w rowerze elektrycznym który sprawował się świetnie, ale obecnie nie używam więc chciałem na próbę założyć napęd do tego quada. Do silnika został by dorobiony adapter montowany w miejsce tarczy hamulcowej do montażu zębatki 15T. Na osi jest zębatka 48T. Prędkość dzięki przełożeniu zostanie zredukowana do max 15km/h, w razie potrzeby mogę zejść do 10km/h (nie ma być szybki a mocny).
Akumulatory to LiFePo4 KXD (EVE) 40135 3.2V 20Ah 3C (pakiet 19S1P) - pewnie li-ion byłyby wydajniejsze, ale takie już mam.
Może ma ktoś dośwadczenie w takich pojazdach, czy zda to egzamin. Ewentualnie w grę wchodzi silnik Mxus XF40 45H v2 3K-Turbo 3000W 6T (10x6) lub Mxus XF40C 30H 1500W (6x10) tych silników nie znam i nie mam porównania.
Może ma ktoś wiedzę i coś doradzi?
Obecnie na silniku spalinowym jeżdżę praktycznie tylko na pierwszym biegu, czasami ma problem z ruszeniem z miejsca przy obciążeniu bo musi wejść na obroty zanim będzie miał swoją moc, a elektryk to trochę inna bajka |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

Pomógł: 12 razy Wiek: 68 Dołączył: 13 Gru 2021 Posty: 1148 Skąd: Żyrardów
|
|
|
|
 |
s_ice
młodzik

Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 11 Sie 2013 Posty: 91 Skąd: Gorlice
|
Wysłany: Wto 28 Kwi, 2026
|
|
|
| Silnik HUB ma robić za centralny silnik który łańcuchem przenosi napęd na sztywną tylną oś więc napęd na dwa tylne koła będzie. Widziałem już podobne rozwiązanie ale to było na mocnym silniku QS gdzie wchodziło 20kW mocy. Dla mnie to zbyt dużo, a fajnie było by jak narazie wykorzystać graty które już mam. Nie pozostaje chyba nic innego jak robić testy 😊 |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

Pomógł: 12 razy Wiek: 68 Dołączył: 13 Gru 2021 Posty: 1148 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: Wto 28 Kwi, 2026
|
|
|
Kiedyś przerobiłem małego quada 50cc na silnik 36V 500W ze sztywną tylną osią. Dało radę. Jechał do 45 km/h. Zasilanie, jeszcze wtedy żele 4x12Ah. Przeniesienie napędu łańcuchem.
 |
_________________ Moje nowe forum: https://zeeltom.domenomania.eu |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|