|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Kraków i okolice |
Autor |
Wiadomość |
Arbiter
Administrator Założyciel forum, administrator
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Lut 2006 Posty: 933 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 07 Lut, 2010 Kraków i okolice
|
|
|
Wątek dla mieszkańców Kraków i okolic |
|
|
|
|
NocnyPtak
brygadzista konstruktor-amator
|
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010
|
|
|
Czy znajdzie się ktoś z okolic Krakowa?
Tak, tak, wiem.
Kraków słynie albowiem z muzyki Pendereckiego, wierszy Szymborskiej i filmów Wajdy.
Czyli że Kraków silny jest raczej SZTUKĄ i KULTURĄ, nauki techniczne mając bardziej w pogardzie.
Ja tam wielkich dzieł nie tworzę, człek ze mnie prosty i nieskomplikowany, gdzież mi intelektem i wizjami sięgać do Krakowskich Tytanów.
Gusta mam drobnomieszczańskie (bo też i jakie mam mieć, skoro tej właśnie klasy społecznej jestem typowym przedstawicielem ), rzemieślnicze zdolności i raczej techniczne upodobania.
Ale, że i tacy są na świecie potrzebni, więc szukam kogoś, z kim na żywo mógłbym wymienić niekiedy poglądy, wspólnie rozwiązać jakiś problem techniczny, albo i pozachwycać się wspólnie nadzwyczajnej jakości frezem do aluminium...
Jeśli więc ktoś byłby chętny na spotkanie, to proszę o kontakt . |
_________________ Pozdrawiam
Jakub Waltoś
|
|
agrafek [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010
|
|
|
Dopisuję się do listy. Powiedzmy że z Niepołomic |
|
|
|
|
combitron [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 03 Cze, 2010
|
|
|
Witam serdecznie,
Jeśli post jest w nieodpowiednim dziale, proszę moderatora o przeniesienie go tam gdzie jego miejsce - dziękuję:)
Jako świeży użytkownik forum i "domorosły" konstruktor EV z Krakowa z miłą chęcią skorzystam z możliwości wymiany poglądów oraz spotkania na żywo ludzi, którzy w tej dziedzinie osiągnęli już wymierne efekty (czyt. zbudowali już kilka pojazdów EV:)
Ja do tej pory zbudowałem jedynie prototyp poziomego skutera (jadący w pozycji pół leżacej, jak na rowerze poziomym) napędzanego silnikiem Crystalyte 408 w kole 16", zasilany baterią 96V (8x7Ah 12v AGM Yuasa).
Osiągi pojazdu można sprawdzić tu: http://www.youtube.com/user/evcombitron
Pozdrawiam forumowiczów,
Kuba Celewicz |
|
|
|
|
toft
szef Pan kierowca
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2010 Posty: 1756 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Czw 03 Cze, 2010
|
|
|
Ostro daje:)... Kurde tak sobie policzyłem... Jeśli to koło 16 cali ma nawet grubego kapcia to i tak ma jakieś góra 1,5metra obwodu... stąd wynika że silnik musi się kręcić ponad 500 obrotów/min... Ile ma bez obciążenia... jest jakoś przerabiany czy znosi te 100V w serii...?
Pozdrawiam:) |
|
|
|
|
NocnyPtak
|
Wysłany: Sob 05 Cze, 2010
|
|
|
Ciekawy sprzęt. Chętnie obejrzałbym go sobie "na żywo".
Trzeba będzie pomyśleć o jakimś spotkaniu. |
Jakub Waltoś
|
|
Szwed
stażysta moturzysta
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2010
|
|
|
Czy spotkanie Krakusów doszło do skutku?
Jestem nowy na forum, więc może tutaj się przedstawię
Pojazdami elektrycznymi interesuję się od dawna, niestety tylko teoretycznie, bo brak mi miejsca (np garaż), narzędzi i umiejętności (obróbka metali itd), żeby samodzielnie coś zmajstrować. W związku z tym chciałbym z czyjąś pomocą / na spółkę z kimś zbudować elektryczne jeździdło
Najbardziej pasował by mi duży elektryczny skuter (na bazie maxi-skutera spalinowego). Chętnie pomógłbym też w budowie elektrycznego samochodu (nawet jeśli nie będzie on mój, sama praca przy tym daje dużo radochy )
Jestem z wykształcenia i zamiłowania elektronikiem, z zawodu programistą systemów mikroprocesorowych. Kilka lat pracowałem w Delphi Kraków, więc o systemach elektroniki samochodowej wiem naprawde sporo i w związku z tym mogę pomóc forumowiczom w elektroniczno-programistycznych problemach z pojazdami elektrycznymi.
Oprócz tego jestem motocyklistą i rowerzystą, wiec dwókółki są mi bliskie
Czy w Krakowie lub okolicach powstaje aktualnie coś elektrycznego? ja również chetnie obejrzę |
|
|
|
|
NocnyPtak
|
Wysłany: Sob 22 Sty, 2011
|
|
|
Odpowiadając koledze Szwedowi:
Spotkanie jak na razie nie doszło do skutku.
Czemu? A no, jakoś nie mogliśmy uzgodnić wspólnego terminu
W Krakowie powstaje coś nowego i (mam nadzieję) ciekawego.
Jeżeli jesteś zainteresowany, to proszę o dalszy kontakt na priv. |
Jakub Waltoś
|
|
maniakev
stażysta
|
|
|
|
Nie wiem czy ten temat jest najbardziej odpowiedni ( może przydałby się temat sklepy lub coś w tym stylu )
W moim rowerku są grubsze szprychy 2,4 mm i nigdzie nie mogę dostać w Krakowie może ktoś podpowie gdzie takie można kupić ? |
|
|
|
|
andrzejIskierka
stażysta Młody Konstruktor
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 07 Lis 2010 Posty: 184 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
|
|
|
|
Witam! Koło częstochowy jest producent szprych różnych średnic i długości do rowerów, a w szczególności do motocykli nietypowych oraz zbytkowych. oferuje się w interecie i na Allegro, zkąd chyba nawiązałem z nim jednorazowy kontakt na jeden komplet szprych. Ja złożyem na zamówionych u niego szprychach 2,8mm (średnica szprych starego motoroweru rometowskiego) koło 24" z piastą sachs z hamulcem bębnowym, wewnętrznymi biegami i wielotrybem, nie obyło się oczywiście bez rozwiercania otworów w piaście pod szprychy, które zamówione dostarczył zkompletowane razem z nyplami, koszt to chyba był 1zł od szprychy z nyplem. Nie mam niestety nigdzie teraz danych kontaktowych tego producenta. |
|
|
|
|
NocnyPtak
|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2011
|
|
|
Witam
Planuję wyjazd na Zlot EV 2011 do Żyrardowa.
Gdyby ktoś był zainteresowany, to chętnie wezmę go moim (niestety spalinowym ) samochodem.
Wyjazd z Krakowa w piątek ok. 15:00, powrót w sobotę po południu.
Żeby uniknąć nieporozumień (takie czasy niestety nastały)- transport jest GRATIS!, bez żadnej zrzutki na benzynę itp. |
Jakub Waltoś
|
|
Szwed
stażysta moturzysta
|
Wysłany: Pią 18 Mar, 2011
|
|
|
Oczywiście ja się wybieram czy z transportu skorzystam jeszcze nie wiem (być może wybiorę _elektryczny_ pociąg-kwestie innych spraw które muszę w tym czasie załatwić) |
|
|
|
|
Techcool [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 11 Kwi, 2011
|
|
|
Witam
Też jestem w temacie EEE, jak najbardziej z Krakowa, po 50-ce, konstruktor -hobbysta,spore możliwości warsztatowe.
Interesuje mnie wyjazd na zlot, prosiłbym o więcej szczegółów. Jazda raczej w grupie- mam własny samochód i zabieram rodzinę...
Pozdrowienia Techcool |
|
|
|
|
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 11 Kwi, 2011
|
|
|
Kliknij na logo zlotu na górze strony, tam znajdziesz aktualne informacje |
|
|
|
|
kobzi [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 12 Sie, 2011
|
|
|
witam i ja z KRAKOWA
powolutku przymierzam się do budowy
będzie to konstrukcja rowerowa - ale tylko elektryczna - bez napędu nożnego
pozdrawiam
Paweł |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|