ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Sob 07 Gru, 2013
Turnigy Wattmeter jakie max V?
Autor Wiadomość
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1755
Skąd: Gliwice
Wysłany: Wto 05 Mar, 2013   Turnigy Wattmeter jakie max V?

Cześć, nie orientuje się ktoś jakie max V znosi realnie turnigy wattmeter? Niby pisze 60V ale trochę więcej też daje radę, tylko nie wiem ile to jest a nie chcę zepsuć:).
Pytanie wynika z dywagacji nad monitorem do pakietu 15S lub 16s gdzie napięcie max po odłaczeniu od prądu to odpowiednio63V oraz 67,2V... To pierwsze racze da radę... A to drugie?
Pozdrawiam:)
 
 
Tomky
[Usunięty]

Wysłany: Wto 05 Mar, 2013   

do 60v działa normalnie, a powyżej 60v wyświetlacz zaczyna migać, miałem taki z zestawem 16s lipo i szybko padł. natomiast miernik HK-010 na takim napięciu działa mi już przeszło rok i wszystko gra.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Wto 05 Mar, 2013   

Bo te mierniki MUSZĄ być włączane za wichajstrem od miękkiego startu w rowerze. W przeciwnym wypadku pik napięcia i prądu uwali watomierz - szczególnie widoczne jest to w HK-010
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
kubuskubus
stażysta


Dołączył: 06 Gru 2012
Posty: 169
Wysłany: Pon 27 Maj, 2013   

A co to jest wichajster od miękkego startu w rowerze. Ja ma skuter na 60 v to mógł bym zastosowac taki no-name http://www.ebay.pl/itm/Di...=item2c6d794cb1 ? Tylko jak mial bym go podłączyć zeby sie nie usamżył? Napięcie max siega 67 volt okolo
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pon 27 Maj, 2013   

"miękki start" poszukaj w szukajce. To element instalacji rowerowej.

Ryzyko spalenia miernika zasilając go z 67 jest duże, ale softstart je zmniejsza. Kiedyś miałem watomierz i się nie spalił na 67V przez pół roku użycia, a znajomy spalił 3... szczęście i tyle.

Nie lepiej troszkę przyoszczędzić i kupić lepszy sprzęt? HK-010 + Tranzystor MOD. To naprawdę dobry pomysł i 0 ryzyka awarii.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
Ostatnio zmieniony przez tas Wto 28 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kubuskubus
stażysta


Dołączył: 06 Gru 2012
Posty: 169
Wysłany: Pon 27 Maj, 2013   

No to kolejne głupie pytanie co to Tranzystor MOD - czy to jest Softstart - łagodny rozruch silnika?:) Jasne jesli warto kupic lepszy to kupie lepszy tylko zebym i tego nie spalił - nigdzie nie ma ty watomierzy na 72v.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pon 27 Maj, 2013   

No nie ma i nie będzie, ale akurat do HK-010 i jego klonów mądra głowa forumowego kolegi Borsuka wymyśliła przeróbkę umożliwiająca bezpieczne podłączenie go do każdej instalacji.

Tam poczytaj (Modyfikacje, Punkt 0): http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1518
15 min z lutownicą i masz wszystko gotowe i git cacy działające :)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
Ostatnio zmieniony przez tas Wto 28 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kubuskubus
stażysta


Dołączył: 06 Gru 2012
Posty: 169
Wysłany: Pon 27 Maj, 2013   

Ok to sproboje tej przerobki - wczesniej widzialem ten temat ale mnie troche modyfikacja przeraza. Ale instrukcja jest dokladna moze sie uda w moim wykonaniu kto wie:) - a mogę wykonać tylko punkt 0 bez ingerencji w software czy nie bedzie on bez kalbracji dzialal poprawnie?
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Wto 28 Maj, 2013   

Tego najstarsze górale nie wiedzą :D
Wydaje mi się, że będzie pokazywać prawidłowo bez wgrywania oprogramowania.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group