|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Przesunięty przez: tas Śro 24 Wrz, 2014 |
Lampka rowerowa , szukam |
Autor |
Wiadomość |
Tektronic
brygadzista Pasjonat Elektroniki
Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 269 Skąd: Toruń
|
Wysłany: Śro 24 Wrz, 2014 Lampka rowerowa , szukam
|
|
|
Cześć
Poszukuję okrągłej lampki takiej jak np ta :
Lampka
W kształci walca z tym że takiej która wytrzymała by ciepło żarówki H3, (np z metalową obudową) bo taką zamierzam zastosować , lecz nie mogę znaleźć nic odpowiedniego.
Jeśli ktoś miał lampkę z linku to prosiłbym o odp ile jest miejsca w środku i jak jest wykonana, może akurat ona wytrzyma. |
|
|
|
|
Nostusek
szef
Pomógł: 18 razy Wiek: 37 Dołączył: 03 Cze 2011 Posty: 1406 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: Czw 25 Wrz, 2014
|
|
|
Tektronic napisał/a: | W kształci walca z tym że takiej która wytrzymała by ciepło żarówki H3, (np z metalową obudową) bo taką zamierzam zastosować , lecz nie mogę znaleźć nic odpowiedniego.
|
A po co ci żarówka H3 jak mniejszą mocą która da porównywalną ilość światła i zużyje mniej energii można zastosować lampkę z diodą |
_________________ Pal gumę - nie benzynę! EV górą!!
Silnik: MY1020 500W/24V, sterownik: YK-40 -tuningowany , akumulator: 2 x Toyama NPC-18
Potrzebujesz akumulatora kwasowego? AGM, VRLA, GEL, trakcja, samochodowe ? Dzwoń: 609-208-808 w godz 9 - 17 |
|
|
|
|
Tektronic
|
|
|
|
Mogłem tak zrobić ... myślałem
Ale wolę żółtą barwę światła , led jest ok ale bardzo "sztuczny"i nie da mi efektu jaki bym chciał
2x H3 to tak jakbym jechał samochodem |
|
|
|
|
tas
szef tas
Pomógł: 154 razy Dołączył: 02 Kwi 2012 Posty: 6169 Skąd: Beskidy
|
|
|
|
Ale wiesz, że są dowolne odcienie tych LED? Są też takie "białe ciepłe" w stylu 2800K.
Montaż takiego oświetlenia w rowerze jest raczej mało popularny, zdajesz sobie sprawę dlaczego? |
_________________ Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG |
|
|
|
|
Tektronic
|
|
|
|
Nie , to chyba kwestia gustu ... jeden woli ksenon , drugi halogen
Ja wiem że 2 x H3 to jakieś 9A max poboru. 40Ah 12V (żelowe 2x 12V 20Ah) bez problemu poradzi sobie z H3 i zapewnią mi światła na parę dobrych godzin oraz zasilą elektronikę pokładową i wszelkie udogodnienia jak np. wbudowany kompresor.
Całość (nie wiem czy to wypali) będzie doładowywana "dynamopiastą" shimano poprzez przetwornice Step-up 6-12V , dużo to nie da ale zawsze coś.
Wiem że to może dziwny pomysł, ale nie osiągnę takiego efektu na ledach jaki chcę , chyba że zatrzyma mnie to że żadna oprawa nie wytrzyma z H3 ale znalazłem już coś odpowiedniego , z nierdzewki oraz z hartowaną szybką reflektora |
|
|
|
|
ElSor
młodzik latarkoholik
|
|
|
|
2 żarówki to 3000lm (niech będzie lekko na ich korzyść) przy poborze 100W (także niech to będzie na + dla nich. Daje to 30lm z 1W. Obecne ciepłe diody XM-L2 S6 o współczynniku oddania barw CRI w okolicy 90 dają 66lm z 1W przy ich max prądzie. 4 takie diody i masz praktycznie to samo światło a czas świecenia 2x dłuższy. 1 dioda kosztuje 2,5$ > http://www.illumn.com/cre...00k-90-cri.html |
_________________ Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Tektronic
|
Wysłany: Pią 26 Wrz, 2014
|
|
|
Hmmm ... ...
To skoro led mają lepszy stosunek poboru mocy do ilości światła i wgl. są oszczędniejsze , to czemu nadal w samochodach mamy fabrycznie halogeny bądź ksenony ? ... skoro led lepsze ? |
|
|
|
|
gienek333
szef
Pomógł: 25 razy Wiek: 55 Dołączył: 26 Kwi 2013 Posty: 1338 Skąd: Kraków
|
|
|
|
Chciałbym zwrócić uwagę, że halogeny są na 12V, ale pracują przy 14. Przy 12, a później 11 to już słabo świecą (używam halogenów do sprawdzania aku). Co do ledów to przy większych mocach jest problem z odprowadzaniem ciepła. |
_________________ Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu. |
|
|
|
|
leoxxx
stażysta leoxxx
|
|
|
|
Tektronic napisał/a: | Hmmm ... ...
To skoro led mają lepszy stosunek poboru mocy do ilości światła i wgl. są oszczędniejsze , to czemu nadal w samochodach mamy fabrycznie halogeny bądź ksenony ? ... skoro led lepsze ? |
Może dlatego, że zapomniał byś o wymianie tych led. Raz założone świeciły by do końca żywotu samochodu.
Polecam taką:
http://www.aliexpress.com...1193197064.html |
|
|
|
|
kondzio927
prezes WWW.KONDZIO-BIKE.PL
Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Paź 2011 Posty: 554 Skąd: CZĘSTOCHOWA
|
|
|
|
...niebawem będę miał takie na sprzedaż (obie mają aluminiowe obudowy)
ale bez "modów" zasilanie ich niższym napięciem niż 7v odpada.
Może experymenty z żółtą folią?
https://www.google.pl/sea...eflektor%C3%B3w |
|
|
|
|
Tektronic
|
|
|
|
Tą po prawej byłbym zainteresowany , o ile jest na tyle miejsca by dać H3 |
|
|
|
|
kondzio927
prezes WWW.KONDZIO-BIKE.PL
Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Paź 2011 Posty: 554 Skąd: CZĘSTOCHOWA
|
|
|
|
jak przyjdą to pojawią się w dziale sprzedam-będziemy mierzyć |
|
|
|
|
Mibars
kierownik Leń patentowany
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Lis 2008 Posty: 382 Skąd: Nadarzyn k. W-wy
|
Wysłany: Nie 05 Paź, 2014
|
|
|
kondzio927, Co to za lampki, jaka moc, jaki kąt świecenia, jakie napięcie zasilania?
Szukam lampki na 12V świecącej dość wąsko (30 stopni?), ale daleko i jasno, zrobiłem sobie oświetlenie w rowerze na taśmach LED, fajnie świeci, ale na góra kilka metrów Tym samym szukam lampy "długich" do doświetlania w lesie na 10+ metrów do przodu.
EDIT: Ok, znalazłem, ta 3x LED ma deklarowane 7000 lm i zasilanie normalnie ejst z pakiettu 8,4V, ta 1x LEC ma 1400LM i zasilanie z 5V, o kątach nic nie widzę. Moje pytanie: Czy ta zasilana z 5V przez USB może być zasilana z 12V? Jeśli tak, to bym się na to pisał |
_________________ No i jest |
|
|
|
|
ElSor
młodzik latarkoholik
|
Wysłany: Pon 06 Paź, 2014
|
|
|
Mibars napisał/a: | Czy ta zasilana z 5V przez USB | Z USB można pobrać max ok 0,5A dla wersji 1 i 2 lub ok 0,9A z wersji 3. Nawet gdyby przyjąć wersję 3, to max pobór mocy wyniesie 4,5W. Diody Cree mogą przy takim poborze wydusić z siebie max 600lm (po odjęciu strat sterownika nie będzie więcej niż 500lm). Poza tym 12V to ponad 2x więcej niż 5V i na 99% nie można zasilać z 12V.
Może nie najlepsze ale dosyć tanie na 12V będzie > http://www.banggood.com/3...t-p-918923.html 2 takie zapewne wystarczą zupełnie. |
_________________ Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Mibars
kierownik Leń patentowany
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Lis 2008 Posty: 382 Skąd: Nadarzyn k. W-wy
|
Wysłany: Pon 06 Paź, 2014
|
|
|
Podane wartości prądu są dla jednoczesnego przesyłu danych, większość nowych ładowarek USB, ładowarek pod zapalniczkę, Power banków, itd. wyciska ponad 2A przez zwykłe USB, gdyż tyle potrzebują nowe telefony i tablety.
Moje pytanie jest o to, czy w środku lampki nie siedzi aby przetwornica, która bez problemu poradzi sobie z szerszym zakresem napięć. |
_________________ No i jest |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|