ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Bateria 16s3p 15Ah LiPo (60V) - Budowa, ładowanie
Autor Wiadomość
Pykacz 
szef


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 1561
Wysłany: Sob 28 Cze, 2014   

Tas czy "elektrownia" w sensie sterownik pobiera jakiś prąd kiedy jest włącznik nadprądowy włączony a wyłączona jest tylko stacyjka ? A jeśli tak to jaki ? Mierzyłeś to może ? Ja jestem za leniwy i jeszcze nie mierzyłem . :mrgreen:
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Sob 28 Cze, 2014   

Sterownik po wyłączeniu na stacyjce pobiera minimalną ilość energii. Kiedyś mierzyłem i to było tak mało, że zupełnie to można zignorować przy normalnym użytkowaniu (już nie pamiętam ile dokładnie).
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Pykacz 
szef


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 1561
Wysłany: Sob 28 Cze, 2014   

Pozostawienie roweru w takim stanie jest oczywiście całkowicie bezpieczne ? W sensie jakby co to przepali się softstart (mam na stałe przy właczniku) i obwód bateria sterownik zostanie przerwany tak ?
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Sob 28 Cze, 2014   

Teoretycznie tak. O ile zwarcie będzie już za opornikiem ;)
 
 
adrianjs 
początkujący


Dołączył: 22 Lut 2014
Posty: 2
Skąd: Leszno
Wysłany: Pią 18 Lip, 2014   

Czy jeśli zastosujemy w tak złożonej baterii BMS 16s to jej budowa od podstaw będzie przebiegać tak samo ??
 
 
Muinnell
początkujący


Dołączył: 07 Lut 2012
Posty: 34
Wysłany: Śro 03 Gru, 2014   

Mam problem mam 2 pakiety 4s i 15 ah.Chcialem polaczyc rownolegle i spiecie.Sprawdzilem napiecie +1pakiet z +2pakiet i mam 31v potem sprawdzilem -2pakiet z - 1pakiet i nic zero.W czym jest problem czy laczenia plus minus nie moge stosowac zamiennie.

DSC_0030.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 189 raz(y) 1,25 MB

 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 03 Gru, 2014   

Pomyliłeś się z łączeniem kabelków balancera. Rozłóż i sprawdź. Możliwe, że masz podłączony jeden pakiet z drugiej sekcji zamiast połączonych 3 pakietów z jednej po złączu balancera.

Ja tam widzę 6 pakietów, robisz z tego 8s3p? Zawsze najpierw łącz równolegle, a jak już wszystko będzie gotowe to takie 2 połówki łącz szeregowo. Jak się to robi naraz jednocześnie to można nie zapanować nad ilością kabli i będzie jak jest :P
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Muinnell
początkujący


Dołączył: 07 Lut 2012
Posty: 34
Wysłany: Śro 03 Gru, 2014   

Tak jest to 6 pakietow i chce zrobic 8s3p.Co ma balanser do tego ze mam spiecie,przecież on tylko monitoruje.Inaczej badam czarny do czarnego i mam 31v(plusy nie sa zwarte)a potem lacze czerwony do czerwonego i mam 0v.Mam takie 2 pakiety polaczone jak na zdjeciu i chce je polaczyc by miec 31v i 15ah
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 03 Gru, 2014   

Musisz rozpiąć sobie wszystko, rozrysować na kartce schemat połączenia i zrobić wedle niego. Wtedy łatwo zobaczysz gdzie tkwi błąd.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
sietaz 
prezes


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Maj 2014
Posty: 919
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 03 Gru, 2014   

Jutro rano będę przebudowywał pakiet na 2x 8s3p - jak chcesz to mogę porobić dokładne zdjęcia jak się to robi i jak ma to wyglądać

Złącza balansera nie są tylko od monitorowania
_________________
Jeżdżę na: Voyager I


Niech moc będzie z wami
 
 
Muinnell
początkujący


Dołączył: 07 Lut 2012
Posty: 34
Wysłany: Śro 03 Gru, 2014   

Tas dzięki zorientowałem się co jest nie tak.Pakiety się zgadzają koncepcja się zgadza.Blednie przeszedłem z balansera 4 s na 8s i zamykałem obieg i,dlatego miałem 31v na obydwu minusach. Odciolem wszystko i teraz zastanawiam sie gdzie popełniłem błąd.Na 4s mam czerwony biały żółty zielony czarny polaczylem 3 rownolegle nastepnie przechodzilem na 8s czerwony bialy zolty zielony czarny + czerwony bialy zolty zielony carny.Posze o pomoc porade
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 72 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3240
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 03 Gru, 2014   

Narysuj sobie schemat, my rzucimy na to okiem i dopiero wtedy łącz.
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
Muinnell
początkujący


Dołączył: 07 Lut 2012
Posty: 34
Wysłany: Czw 18 Gru, 2014   

Podlaczylem softstart do 16s i w ciagu 5 sekund rezystor zrobil sie strasznie goracy.Czy tak mam byc.Bo zwarcia nigdzie nie mam .Oczywiscie wszystko sie dzieje na wylaczonym bezpieczniku jak go wlacze to jest ok.Ile wytrzuma tem. rezystor bo zdaje sie ze nawet lekki dymek leci z niego od temp.
 
 
kondzio927 
prezes
WWW.KONDZIO-BIKE.PL



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2011
Posty: 545
Skąd: CZĘSTOCHOWA
Wysłany: Czw 18 Gru, 2014   

...a sterownik masz wyłączony?
_________________
SPRZEDAM
TURNIGY 4S 5000mah HARDCASE
WATOMIERZE HK-010 LAMPKI 5xXML XT60 MT60
PRZETWORNICE 12V 9V>72V itd
[ http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=6310 ]-->*KLIKNIJ TUTAJ*<---[/url]

 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Czw 18 Gru, 2014   

Soft start jest tylko na 3 sek potrzebny. Podłączasz baterie, softstart działa, czekasz 3 sek, włączasz bezpiecznik. I tyle. Do następnego ładowania nie wyłączasz bezpiecznika tylko operujesz stacyjką (od sterownika) na kierownicy (albo na kluczyk, zależnie co masz).

Rezystor robi się gorący bo płynie przez niego prąd jakiś dodatkowy, a nie tylko malutki do kondensatorów. Najczęściej jest to błąd w instalacji, źle podłączona stacyjka od sterownika, tak jak mówi kondzio.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group