ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przedłużenie termopary pomiar temp silnika
Autor Wiadomość
PiotrW 
dyrektor


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 451
Skąd: Wawa
Wysłany: Śro 03 Cze, 2015   Przedłużenie termopary pomiar temp silnika

Zaszła konieczność przedłużenia termopary K (pomiar temp. silnika) i tu nasuwa sie pytanko czy oprocz przewodów kompensacyjnych o tych samych parametrach, mozna uzyc przewodow miedzianych (silikonowy przewod 26-24AWG) jesli ich dlugosc nie bedzie dluzsza niz 30cm?
Wiadomo, ze w termoparze zachodzi zjawisko Seebecka, wiec przewod miedziany powinien zadzialac jak przewodnik energii i nie powinien wplywac na pomiar chyba ze polaczenie znajduje sie blisko zrodla ciepla.

Polaczenie przewodow termopary i miedzianych bedzie z dala od zrodel ciepla (temp. odniesienia czyli otoczenia) wiec jak to w termoparze SEM nie powinien byc zaklocony.


Ew. czy jesli przedluze termopare przewodami z drugiej termopary zgodnie + i - (nikiel-chrom i nikiel-alu) czy to bedzie mialo sens?

Musze sprawdzic jaki jest blad pomiaru przy normalnej termoparze a jaki przy przedluzeniu miedzia i druga termopara.
 
 
nanab 
kierownik
Elektronik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 330
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Czw 04 Cze, 2015   

raczej niezbyt. Tworzą się kolejne złącza na których będzie spadek napięcia fałszujący pomiar.
Albo dłuższa termopara albo trzeba przesunąć "zimny koniec" razem z jego elektroniką.
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Czw 04 Cze, 2015   

Też bym tak nie robił. Można by zrobić próbę czy nie zafałszuje przeróbka wyniku pomiaru. Może nie na tyle żeby to miało znaczenie. Jak bym przedłużał to takim samym przewodem i przez zaciskanie żeby nie tworzyły się nowe połączenia różnych metali.
 
 
PiotrW 
dyrektor


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 451
Skąd: Wawa
Wysłany: Czw 04 Cze, 2015   

tez tak pomyslalem.

Wymiana termopary raczej mi sie nie chce, musialbym na nowo rozbierac silnik i zamontowac nowa

Wiec pomyslalem ze dam po prostu druty z drugiej termopary, skrece je + termokurczka zeby nie bylo polaczen lutowanych, calosc doprowadze do elektroniki sterujacej.

Co do wynikow pomiarowych na polaczeniu z miedzia, to faktycznie porazka, elektronika wskazuje niby ok w stanie spoczynku, ale dosc wolno temperatura narasta wzgledem oryginalnego polaczenia termopary z elektronika.
kurcze termopara fajna sprawa, ale przy przedluzaniu chyba najlepszy bylby ntc tam jest na zasadzie rezystancji, latwiej to ogarnac.
 
 
atomek1000 
szef



Pomógł: 48 razy
Dołączył: 08 Lis 2014
Posty: 1902
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 04 Cze, 2015   

A nie możesz przedłużyć wyświetlacza zamiast przewodow pomiarowych? Jak u ciebie to wygląda?
 
 
PiotrW 
dyrektor


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 451
Skąd: Wawa
Wysłany: Czw 04 Cze, 2015   

atomku moj drogi kolego, niestety nie da rady, bo przyznaje dalem troche dupy i zaprojektowalem wyswietlacz w obudowie aku (juz wkejony) w miescu dla mnie idealnie pasujacym, a nie sprawdzilem czy starczy tej termopary. wiec jedyne wyjscie to przedluzenie termopary
 
 
PiotrW 
dyrektor


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 451
Skąd: Wawa
Wysłany: Pią 05 Cze, 2015   

termopara przedluzona - uzyto przewodow z drugiej termopary, dziala idealnie.
Samo podlaczenie do elektroniki tak jak w oryginale jest na przewodach miedzianych (ok 5cm)
Przekłamywanie wyniku na poziomie 1st C. (wiecej niz w realnie, wiec w sumie bezpieczniej hehe) ogolnie w granicach bledu.

Termopary sa zaciskane miedzy soba, a takze samo polaczenie z elektronika, dzieki temu nie dochodzi do kolejnych polaczen z innymi metalami i stopami np. cyna lutownicza. (zimnego styku, co moglo by zafalszowac wyniki)

Termopary sa wykonane w klasie 1.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group