|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Wymiana łożysk silnika 9C |
Autor |
Wiadomość |
jaco
początkujący

Wiek: 40 Dołączył: 17 Mar 2015 Posty: 24 Skąd: Stalowa Wola
|
Wysłany: Pon 14 Wrz, 2015 Wymiana łożysk silnika 9C
|
|
|
Witam
Czy jest gdzieś dostępny jakiś tautorial dot. wymiany łożysk w silniku 9C ?
Mój silnik ma delikatny luz poprzeczny lewo-prawo |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 14 Wrz, 2015
|
|
|
Miałem podobnie, dałem od środka podkładki i luz się zlikwidował. Prawdopodobnie wytarły się podtoczenia na osi przy łożyskach. |
|
|
|
 |
jaco
początkujący

|
|
|
|
Ok tylko mi coś chrzęści rytmicznie jak jade, jakby żaba rechotała w silniku + ten luz, więc chyba łożyska do wymiany, już kupiłem na nexunie, tylko teraz jakaś instrukcja by się przydała. |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
|
|
|
Żadna filozofia, wybijasz stare i wciskasz nowe
Jak masz jakąś starą ośkę, która pasuje do dziury łożyska i jest podtoczona, to jeszcze łatwiej. Jakieś wiertło o średnicy większej, niż otwór łożyska i też pójdzie. |
|
|
|
 |
jaco
początkujący

|
Wysłany: Pon 28 Wrz, 2015
|
|
|
Jestem już po operacji wymiany łożysk, faktycznie żadna filozofia. Zrobiłem jeszcze pogrubienie przewodów fazowych założyłem czujnik temperatury i zabezpieczenie termiczne silnika. Wczoraj testowałem sprzęta i nic nie pyka nie trze, kable się nie grzeją, ogólnie super. Cała modyfikacja zajęła mi 2 popołudnia wraz z wizytą u mechanika bo nie mogłem ścągnąć jednego łożyska, potrzebny był ściągacz. Ogólnie nie ma się czego bać polecam takie modyfikacje każdemu. |
|
|
|
 |
Tektronic
brygadzista Pasjonat Elektroniki

Pomógł: 1 raz Wiek: 27 Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 269 Skąd: Toruń
|
Wysłany: Pon 28 Wrz, 2015
|
|
|
Dobrze jest skorzystać z rozszerzalności cieplnej przy wymianie łożysk , idzie dużo łatwiej i jeśli się to dobrze wykona to wchodzą praktycznie same na miejsce |
|
|
|
 |
jaco
początkujący

|
Wysłany: Wto 29 Wrz, 2015
|
|
|
Dotarłem dzisiaj do pracy i problem rytmicznego brzękania znów się pojawił, a myślałem że to już załatwiłem. Teraz to ja już nie wiem o co chodzi bo łożyska wymieniłem, wolnobieg i kasete na nowe. Teraz to już tylko szprychy zostały do poprawki, czy szprychy mogę naciągnąć samemu bez ściągania koła z roweru ? |
|
|
|
 |
bloodyopel
szef Krystian

Pomógł: 23 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sty 2012 Posty: 1175 Skąd: Słupca k.Konina
|
|
|
|
Nawet najlepiej bez ściągania koła jeśli nie masz dedykowanego statywu do centrowania |
_________________ Obecny e-bike: LIMBER BIG BOY |
|
|
|
 |
wookie
brygadzista wookie

Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Sie 2015 Posty: 247 Skąd: Piaseczno
|
|
|
|
jaco napisał/a: | Dotarłem dzisiaj do pracy i problem rytmicznego brzękania znów się pojawił, a myślałem że to już załatwiłem. Teraz to ja już nie wiem o co chodzi bo łożyska wymieniłem, wolnobieg i kasete na nowe. Teraz to już tylko szprychy zostały do poprawki, czy szprychy mogę naciągnąć samemu bez ściągania koła z roweru ? |
Stawiam na szprychy |
|
|
|
 |
jaco
początkujący

|
|
|
|
Ok a czy jest szansa że koło rozcentruję, jeśli dociągnę wszystkie szprychy o tyle samo obrotów ? |
|
|
|
 |
bloodyopel
szef Krystian

Pomógł: 23 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sty 2012 Posty: 1175 Skąd: Słupca k.Konina
|
|
|
|
Jeśli już są mocno nierówno ponaciągane (niektóre bardzo luźno) to w teorii jest taka szansa. Ale na spokoju spróbuj po np pół obrotu wszystkie, zakręć kołem i zobacz czy jest centrycznie, potem znów pół obrotu itd. Uwierz że to nie jest takie trudne, sam zaczynałem przygodę ze szprychami od zaplatania mojego silnika i wyszło bdb |
_________________ Obecny e-bike: LIMBER BIG BOY |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|