|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Przesunięty przez: tas Sob 07 Gru, 2013 |
Dobór przekroju przewodu |
Autor |
Wiadomość |
Marucha79 [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 06 Mar, 2009 Dobór przekroju przewodu
|
|
|
Zawsze dobierałem przekroje kabli na czuja albo brałem co jest pod ręką. Będę wkrótce robił instalację w gokarcie, chciałbym ją zrobić solidnie, więc zainteresowałem się tematem na nowo. Taka pozornie prosta sprawa, ale może warto by było tę kwestię uporządkować.
W sieci znalazłem taką ciekawą stronę http://www.kik.pcz.czest.pl/iesk/ , gdzieś też wyczytałem, że w przybliżeniu przyjmuje się 1mm2 przekroju na 8A natężenia. Tyle, że wielkości te odnoszą się do AC.
W przypadku instalacji w budynkach reguluje sprawę norma PN-IEC 60364-5-523 do której nie dotarłem, ale jak jest z instalacjami prądu stałego?
Jakie są Wasze doświadczenia i przemyślenia w tym temacie? |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 06 Mar, 2009
|
|
|
Ja zakładam 10A na 1mm2. Dla stałego, czy zmiennego wsio ryba. W rowerze daję 6mm2 i mam spokój. Nic się nie grzeje. Zawsze lepiej dać większy przekrój, niż wynika z założeń. Mniejszy opór, mniejsze straty. U mnie, w chińczyku, do silnika lecą przewody, chyba nie większe niż 2,5mm2. Ale do akku i sterownika są większe, chyba 4mm2. |
|
|
|
 |
sobolu [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 06 Mar, 2009
|
|
|
Dobry temat, chyba nie dyskutowany glebiej wczesniej, az dziwne. Ja uzywam zwyklych plecionych miedziakow 2.5mm2 i przy ciaglym pradzie 15-20A sa na moja reke za gorace. ale ogolnie wytrzymuja. Mowicie ok. 10A na 1mm2? Widocznie zalezy jaki miedziak. Na ten przyklad modelarski:
http://www.rcskorpion.pl/...roducts_id=1262
mozna by spokojnie powiedziec ze 20A ciaglego. |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 07 Mar, 2009
|
|
|
Przewody YDY (pełny drut) mają dopuszczalną temperaturę pracy 70 stopni C. Tak podają katalogi. Jeśli przewody są ciepłe, nie stanowi to przeszkody, ale nie należy przesadzać. Dlatego wolę dać przewód o jeden przekrój większy, niż wynika z teorii i mam święty spokój
W energetyce (domowej) daje się na gniazda przewód 2,5mm2 i na oświetlenie 1,5mm2. Typowe zabezpieczenia, to 10A na oświetlenie i 16A na gniazda. Ale na 1,5 zakłada się max. prąd 15A a na 2,5 25A.
W naszych przypadkach dla prądu ciągłego rzędu 50A dawał bym 10mm2. Przy prądach powyżej 100A przewody od spawarki |
|
|
|
 |
Adam Wysokiński
szef

Pomógł: 36 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 1658 Skąd: Warszawa (okolice)
|
|
|
|
8-10 A na 1mm to dużo. Osobiście uważam, że należy dawać większy przekrój.
Co innego mówić "wytrzyma" a co innego dbać o małe straty więc i większy zasięg.
Aku mam w aucie łączone kablem 35mm i jak przycisnę z 10 min. tak ze 200A to są ciepłe.
[ Dodano: Sob 07 Mar, 2009 ]
8-10 A na 1mm to dużo. Osobiście uważam, że należy dawać większy przekrój.
Co innego mówić "wytrzyma" a co innego dbać o małe straty więc i większy zasięg.
Aku mam w aucie łączone kablem 35mm i jak przycisnę z 10 min. tak ze 200A to są ciepłe. |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
|
|
|
Dużo, nie dużo, takie są dopuszczalne prądy dla miedzi o takim przekroju.
Tu masz rację, że im większy przekrój, tym mniejsze straty i większa pewność, że się nie rozgrzeje do czerwoności |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|