ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbumZlot EV 6-7 maja 2017
Batteryguru baterie do rowerĂłw elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Wolnobiegi do silników
Autor Wiadomość
Tomas 
szef



Pomógł: 17 razy
Wiek: 36
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1524
Skąd: Gdańsk
  Wysłany: Czw 18 Maj, 2017   Wolnobiegi do silników

Przenoszę temat ze zbiorczego

Cytat:
Nie mam teraz mozliwości zmierzyć ale w QSie jaki jest gwint na wolnobieg ?

1/8" gwint M30
czy
3/32" gwint M30

Nie wiem w sumie też co znaczają cale przed gwintem


Cytat:
W QS 205 jest tak samo jak w innych silnikach - 1 3/8" x 24 zwoje na cal. Standardowy gwint jak w kołach rowerowych. To co podajesz i cale i metryczne to albo jedno albo drugie.


Cytat:
Taki wolnobieg chyba się nie nada ?

http://e-bmx.pl/opis/9121...-13t-waski.html


Cytat:
Nie bardzo. Opis mówi iż tylko na gwint M30 a to już nie standard, chyba że w BMX.


Cytat:
Wydaje się, że taki wolnobieg powinien pasować do QS-a
http://allegro.pl/woln-je...6298668068.html


_________________
Jeżdżę na:
teren:POISON ATOM
trasa/miasto: CARRERA BANSHEE
Ostatnio zmieniony przez Tomas Czw 18 Maj, 2017, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Tomas 
szef



Pomógł: 17 razy
Wiek: 36
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1524
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw 18 Maj, 2017   

Tylko te 18 zębów to jakaś masakra. Z 14 chociaż żeby był.
Na wąski łańcuch hehe. A normalny to jest wąski ? W tych BMXach to mają to zakręcone :lol:
_________________
Jeżdżę na:
teren:POISON ATOM
trasa/miasto: CARRERA BANSHEE
 
 
Mav 
początkujący


Wiek: 40
Dołączył: 04 Sty 2017
Posty: 33
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Czw 18 Maj, 2017   

1/8"(4/32") to szeroki łańcuch, bmxy i single (korona ok. 3mm)
3/32" wąski łańcuch do wielotrybu (korona ok 2mm)
 
 
ICE 
brygadzista



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 15 Maj 2016
Posty: 234
Skąd: wlkp
Wysłany: Czw 18 Maj, 2017   

100% pewności nie mam, ale może być problem z wolnobiegiem 14z na gwint 1,375x24 z QS-a.

Poniżej wolnobieg na 16 zębów.
http://spiderbike.sklep.p...?id_product=145
 
 
czecho79 
początkujący


Wiek: 38
Dołączył: 16 Sty 2017
Posty: 43
Skąd: skoczow
Wysłany: Czw 18 Maj, 2017   

panowie tez mam taki wolnobieg jak wyzej ten 18z jaki lancuch bedzie do tego pasowal ?
 
 
ICE 
brygadzista



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 15 Maj 2016
Posty: 234
Skąd: wlkp
Wysłany: Czw 18 Maj, 2017   

czecho79, jeżeli chodzi o ten z allegro to on jest na wąski łancuch (szerokość zewnętrzna ok 6,7mm). Najpopularniejszy standard przeznaczony do rowerów z przerzutkami zewnętrznymi (zdarza się że wykorzystuje się je także do napędów jednorzędowych).1/2x3/32
 
 
qaz33 
szef
qaz33


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 07 Kwi 2014
Posty: 1216
Skąd: Gdynia
Wysłany: Pią 19 Maj, 2017   

Mam taki na 12z jednorzedowy ale te zeby wystaja poza os gwintu aby sie zmiescily. W praktyce jest on nawet minimalnie szerszy niz DNP z 11z przerobiony na 5s wg poradnika tasa
 
 
Tomas 
szef



Pomógł: 17 razy
Wiek: 36
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1524
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 19 Maj, 2017   

Nie wiedziałem że taki zagmatwanie jest ze znalezieniem wydawało by się prostego jednorzędowego wolnobiegu. Wydawało by się że będzie to prostsze niż zwykły np 5 rzędowy a jednak nie :lol:

Podsumowując wolnobieg jednorzędowy do QS (i innych) powienien posiadać parametry:

1. gwint 1,375" x 24 Tpi (zwoje na cal), średnica zewnętrzna gwintu 34,7 mm
2. zęby 1/2" x 3/32" - do wąskiego łańcucha (jak dla wolnobiegów wielorzędowych)
3. wersja najlepiej "wąska" (nie szeroka)
4. ilość zębów - jak najmniejsza :wink:


Proszę mnie poprawić jak coś nie tak lub coś jeszcze warto dodać.

Zgrzewka browarów kto znajdzie mniej jak 16 zębów do kupienia :lol:
Może Chińczycy coś wymyślili :)
_________________
Jeżdżę na:
teren:POISON ATOM
trasa/miasto: CARRERA BANSHEE
 
 
qaz33 
szef
qaz33


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 07 Kwi 2014
Posty: 1216
Skąd: Gdynia
Wysłany: Pią 19 Maj, 2017   

Mam takie:





Oba pasuja na qsa ale jak widzisz troche beda odstawac poza gwint. Innych nie widzialem a szukalem sporo. Najmniejsze co wchodzi na gwint co znalazlem w chinach to 16t

2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 14 raz(y) 49,52 KB

1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 15 raz(y) 61,2 KB

Ostatnio zmieniony przez qaz33 Pią 19 Maj, 2017, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Tomas 
szef



Pomógł: 17 razy
Wiek: 36
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1524
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 19 Maj, 2017   

qaz33, nie widać fotki
_________________
Jeżdżę na:
teren:POISON ATOM
trasa/miasto: CARRERA BANSHEE
 
 
ICE 
brygadzista



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 15 Maj 2016
Posty: 234
Skąd: wlkp
Wysłany: Pią 19 Maj, 2017   

Tutaj masz 14 zębów, ale w szerszym wykonaniu.

https://www.aliexpress.co...ad-94829a3fed43
 
 
Tomas 
szef



Pomógł: 17 razy
Wiek: 36
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1524
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 19 Maj, 2017   

W szerszym wykonaniu to są nawet 12 zębów. Wiem bo mam domu :)

Kupiłem z ciekawości takie cuś w sklepie niedaleko domu
https://cyklisci.com/wolnobieg_3-rzedowy_14-20t_bez_indeksu,100,12791.html
Dzisiaj odbiore, zobaczymy jaka szerokość. Może po dodaniu podkładki na ośke silnika będzie na styk
_________________
Jeżdżę na:
teren:POISON ATOM
trasa/miasto: CARRERA BANSHEE
 
 
qaz33 
szef
qaz33


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 07 Kwi 2014
Posty: 1216
Skąd: Gdynia
Wysłany: Pią 19 Maj, 2017   

widzisz juz? Masz dokladnie to samo co ten pojedynczy ze zdjecia?
 
 
Tomas 
szef



Pomógł: 17 razy
Wiek: 36
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1524
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 19 Maj, 2017   

Tak teraz widać fotki. Haha to mam teraz to samo co Ty :) Ten pojedynczy też

P.S - a w ogóle do QSa daje się podkładki wewnętrzne (od strony silnika) na ośke ? Bo nie miałem w zestawie. Były tylko torq army, nakrętki cienka i gruba.
_________________
Jeżdżę na:
teren:POISON ATOM
trasa/miasto: CARRERA BANSHEE
 
 
czecho79 
początkujący


Wiek: 38
Dołączył: 16 Sty 2017
Posty: 43
Skąd: skoczow
Wysłany: Sob 20 Maj, 2017   

panowie a jakiej dlugosci macie lancuchy w falconach ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Archiwum zlotów EV w Żyrardowie
Zanim coś kupisz, albo zlecisz innym przeczytaj!