ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem silnik zaczął buczeć
Autor Wiadomość
soldier28 
początkujący


Dołączył: 24 Wrz 2019
Posty: 13
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 10 Gru, 2019   Problem silnik zaczął buczeć

Witam, własnie złożyłem ebike z silnikiem bionx i zewnętrznym sterownikiem, jak sprawdzałęm bez obciążenia wszystko działało halle i przewody fazowe raczej były podłączone dobrze bo sprawdziłem wszystkie kombinacje i tylko na jednej działał prawidłowo, jak wsiadłem na rower i przekręciłem manetkę podjechałem dosłownie 5 metrów i silnik przestał działać, czasami zakręcił kołem pół obrotu czasami wogole nic. Sterownik pokazuje błąd "Motor sensor fault" i nie ma żadnej reakcji czasami silnik buczy po przekręceniu manetki.

Czy ktoś wie czym to może być spowodowane?
Sprawdziłem halle - działają , czy to może być niepoprawnie zlutowany przewód fazowy, który przy trochę większym prądzie nie wytrzymał?
 
 
slow 
brygadzista


Pomógł: 20 razy
Dołączył: 02 Lut 2018
Posty: 290
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: Śro 11 Gru, 2019   

A rezystancję faz silnika mierzyłeś?
 
 
soldier28 
początkujący


Dołączył: 24 Wrz 2019
Posty: 13
Skąd: Wrocław
Wysłany: Śro 11 Gru, 2019   

Ale żeby zmierzyc rezystancję musialbym wyjac kolo i powyciagac szprychy rozpolowic silnik, niestety to stary silnik bionx i najpierw chcialbym wmiare mozliwosci sprawdzic bez otwierania silnika jesli sie da.

Dzis sprobuje jeszcze raz zlutowac perzewody od sterownika do silnika ew sprobuje kombinacje z przewodami fazowymi i hallami
 
 
soldier28 
początkujący


Dołączył: 24 Wrz 2019
Posty: 13
Skąd: Wrocław
Wysłany: Śro 11 Gru, 2019   

Ponownie zlutowałem przewody fazowe, bez obciążenia fajnie się rozpędza odrazu ma około 70 km/h, ale jak wsiadłem przekręciłem delikatnie manetkę podjechałem 10 metrów i znów brak reakcji na manetkę. Na wyswietlaczu sterownika KT48 pojawiają się różne błędy: Motor sensor fault, Motor or controller short circuit fault lub throttle fault. Silnik znów nie rusza nie ma reakcji czasami drgnie i tyle. Nie wiem co może być przyczyną dlaczego bez obciązenia działał a teraz już nie, czy te błędy mogą coś jeszcze sugerować?

Czy możliwe że zwarcie może się pojawiać tylko przy wyższym prądzie? Mam manetkę w której jest woltomierz i on jest bezpośrednio podłączony cienkim kabelkiem do grubego przewodu plusowego baterii (niby pisało że można podłączać tą manetkę nawet do +72V)
 
 
slow 
brygadzista


Pomógł: 20 razy
Dołączył: 02 Lut 2018
Posty: 290
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: Pią 13 Gru, 2019   

Możliwości są dwie skoro kable już sprawdzałeś.
Uszkodzony silnik lub uszkodzony sterownik.
Zanim zaczniesz cokolwiek rozbierać to wypadało by mieć 100% pewności.
Pogadaj z kimś, podstaw inny sterownik, podstaw inny silnik.

Nie napisałeś nawet jaki masz sterownik, jakim napięciem to zasilasz.
Sam przerabiałeś silnik czy kupiłeś przerobiony.
Rezystancję faz sprawdzałeś? Normalnie pomiędzy kablami przyłóż omomierz i zobacz czy każdy z 3 pomiarów jest identyczny. Zmierz rezystancję do obudowy.
 
 
Leopold 
początkujący


Pomógł: 5 razy
Wiek: 76
Dołączył: 08 Wrz 2013
Posty: 22
Skąd: Zamość
Wysłany: Pią 13 Gru, 2019   

Wejdź na maxev - złącze sygnałowe białe - 4 zl
 
 
soldier28 
początkujący


Dołączył: 24 Wrz 2019
Posty: 13
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 24 Gru, 2019   

Sterownik to KT 48 sinus 30A nowy z nexuna sprawdzilem sterownik ok, faktycznie nie wpadlem na to zeby sprawdzic rezystancje kabli, fazy sa ok ale sprawdzilem dodatkowo czy jakies inne przewody nie maja przebica i jeden z czujnikow halli przebija na obudowe wiec zabieram sie do rozbierania silnika
 
 
soldier28 
początkujący


Dołączył: 24 Wrz 2019
Posty: 13
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 31 Gru, 2019   

Problem rozwiązany wyprowadziłem jeszcze raz przewody, bo się przetarły w miejscu gdzie wychodzą z silnika, bo nie dokręciłem dobrze blokady osi silnika. Wszystko działa prawidłowo :) Dziękuje za pomoc
 
 
wnoto 
młodzik


Dołączył: 01 Mar 2016
Posty: 69
Skąd: sieci
Wysłany: Pią 17 Lip, 2020   

Sam przerabiałeś silnik ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group