ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Bateria bidonowa 48V ma tylko 22V na wyjściu do sterownika
Autor Wiadomość
slawkos22 
początkujący


Dołączył: 08 Kwi 2020
Posty: 4
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 08 Kwi, 2020   Bateria bidonowa 48V ma tylko 22V na wyjściu do sterownika

Witam zrobiłem sobie baterię bidonową 13s7p 48V według opisu na stronie nexun.pl.
Bateria jest niużywana. Mam problem, gdy zmierzę napięcie pomiędzy -B a BAT+ bezpośrednio na pakiecie to multimetr pokazuje 53,7 V a gdy zmierzę napięcie na wyjściu do sterownika BAT+ , BAT- to multimetr pokazuje mi napięcie tylko 22V. Na pewno nie pomyliłem kolejności podłączania przewodów, wszystko przed podłączeniem dwa razy sprawdzałem? Czyżby BMS był wadliwy? Podłączyłem na kilka sekund do niej ładowarkę, wydaje się że ładuje bo dioda w ładowarce zmienia kolor z zielonego na czerwony. Wskaźnik wbudowany wskazuje pełne naładowanie. Na wejściu ładowarki jest tyle samo co przy bezpośrednim pomiarze pakietu (-B BAT+) 53,7V
 
 
slow 
stażysta


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 02 Lut 2018
Posty: 195
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: Śro 08 Kwi, 2020   

Cytat:
Czyżby BMS był wadliwy?

BMS może być wadliwy albo źle podłączony.
Sprawdź jeszcze raz po kolei napięcia w szerokiej wtyczce.
Sam kiedyś lutowalem kable po kolei i dałbym sobie głowę odciąć ze jest ok, jednak pomiar pokazał że pomyliłem kolejność.
Pokaż może jaki to BMS.

Cytat:
Podłączyłem na kilka sekund do niej ładowarkę

Dlaczego tak krótko?

Cytat:
wydaje się że ładuje bo dioda w ładowarce zmienia kolor z zielonego na czerwony

Tobie się wydaje a na to patrzysz to co my mamy stwierdzić skoro tego nie widzimy.

Skąd masz 53,7V?
Ładowałeś ogniwa przez zrobieniem pakietu? Przechowywane baterie powinny mieć niższe napoięcie
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 75 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3327
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 09 Kwi, 2020   

Jeżeli piszesz że sterownik podlaczyles +B i -B no to ZLE !!
Sterownik to +B i -P.
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
slawkos22 
początkujący


Dołączył: 08 Kwi 2020
Posty: 4
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 09 Kwi, 2020   

Podłączone wszystko tak jak na opisach na tej stronie.

https://nexun.pl/czesci-do-e-bike/zestaw-do-montazu-bidon-48v-175ah-lg-mj1-v3

W 8 kroku na zdjęciu BAT- = P-


Kilkukrotnie sprawdzałem podłączonie, wszytko jest dobrze. Zachowana była odpowiednia kolejność. BMS musi być wadliwy to jakiś chiińczyk z Aliexpress. Kupiłem na allegro nowy(też chiński hehe). PO świętach go podmienię i dam znać
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 75 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3327
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 09 Kwi, 2020   

Na stronie nexuna jest OK. Z BMS -P idzie minus DO STEROWNIKA, A BAT+ czyli bezposredni PLUS z aku idzie na plus DO STEROWNIKA.
Sprawdzales czy pełne napięcie pojawia się gdy podłączysz ładowarkę przynajmniej na kilkadziesiat sek do gniazda ładowania ?
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
slawkos22 
początkujący


Dołączył: 08 Kwi 2020
Posty: 4
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 10 Kwi, 2020   

Na wejściu do ładowarki jest pełne napięcie. Ładowarka ładuje pakiet. Podczas ładowania nic się nie zmienia, dalej 22V na wyjściu do sterownika.
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 75 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3327
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 11 Kwi, 2020   

No zle to wyglada. Na własną odp. zewrzyj na chwile -P z BMS z MINUSEM AKU. moze sie zresetuje i ruszy.
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
slawkos22 
początkujący


Dołączył: 08 Kwi 2020
Posty: 4
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 11 Kwi, 2020   

Odebrałem dziś nowy BMS. Podmieniłem go i wszystko działa. Tak jak myślałem to był uszkodzony BMS. DZIĘKUJĘ.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group