|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
|
Szkoda że umiera Wam to Forum... |
| Autor |
Wiadomość |
r2d2
prezes Reverse engineer

Pomógł: 4 razy Wiek: 53 Dołączył: 22 Lip 2006 Posty: 754 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Sob 08 Mar, 2025 Szkoda że umiera Wam to Forum...
|
|
|
| Ja wiążę z nim niezapomnianą dawkę wiedzy ogólnej, dzięki niemu mam 2 hulajnogi (z napędem na 2 i 1 koło), 2 mtb AWD i dwa rowery (jeden na rolkę), paradoksalnie związałem się z nim pomysłem samo-poziomowania platformy na której zamierzałem się poruszać, a teraz usuwam ją i wykorzystuję tylko jej napęd. |
_________________ I choć bym szedł ciemną doliną, ciemności się nie lękam bo zrobię światło... |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

Pomógł: 12 razy Wiek: 68 Dołączył: 13 Gru 2021 Posty: 1132 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: Sob 08 Mar, 2025
|
|
|
| Forum wymiera, bo większość problemów została już opisana i wyjaśniona. Nikt nie będzie pisał w kółko o tym samym. Inna sprawa, to fora wszędzie wymierają. Ludzie odchodzą na rzecz innych komunikatorów typu FB, X, czy podobnych. Z tym, że teraz tam to szkoda zaglądać, bo głupota ludzka jest coraz większa. Codziennie zagląda tu kilka zarejestrowanych osób. Szału nie ma. Na drugim forum Tasa ruch jest większy. Szkoda, że się tak stało, że część ludzie odeszła z tego forum, ale to niestety wina Arbitra, który swojego czasu trochę przesadził i wkurzył ludzi. Ale też faktem jest, że tutaj praktycznie nikt nic nowego nie pisze. Ja staram się wrzucać jakieś nowinki z mojej praktyki, ale też większego zainteresowania nie ma. Wszystko pozostaje bez komentarza. Trudno. Widocznie tak ma być. |
_________________ Moje nowe forum: https://zeeltom.domenomania.eu |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

|
Wysłany: Nie 16 Mar, 2025
|
|
|
Da się tu jeszcze coś ciekawego pokazać, kończę swoje Wigry 2 z innowacyjnym napędem na rolkę złożonym z dwóch wrotek samopoziomujących po 250W/szt. Nikt już tego nie kupuje bo zrobić sobie na tym krzywdę można w mgnieniu oka. Dlatego w okolicach 170 zenka są. Właśnie je wybeszyłem i ciekawe rozwiązania tam są, poziomuje się dźwiękowo, baterie są do dupy wiadomo, ale silniki i ich moment obrotowy to mistrzostwo świata, To nie będzie szybki składak, ale wjedzie wszędzie w naszych lokalnych górach. Resztę tych gratów zaadoptuję do inercyjnego napędu swojej taczki, w wersji podnosisz; jedzie do przodu, opuszczasz zatrzymuje.
Miałem nadzieję na jeżdżenie po schodach ale taki układ poziomowania niestety to wyklucza. Coś wrzucę.
Pozdro |
_________________ I choć bym szedł ciemną doliną, ciemności się nie lękam bo zrobię światło... |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

|
|
|
|
| Większość moich pojazdów, które buduję, jest właśnie oparta o takie silniki, te większe 10 cali. W tych 6,5 cala dokładałem opony od taczki i też zdawały egzamin. Te silniki są nie do zajechania. |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

|
|
|
|
Urządzenie o którym pisałem to zupełnie inna bajka, masz je tutaj, tam silnik ma 9cm średnicy i 9cm szerokości - taka rolka, którą bezskutecznie próbowaliśmy tu skonstruować, no i przy okazji ma 250W przy 24V i obudowę z amelinium która zabezpiecza przed wodą resztę potrzebnych do napędu rzeczy (sterownik, baterię). To jest coś co mega upraszcza budowę roweru na rolkę, no i przy okazji nie widać że jedziesz elektrykiem, bo jest schowane pod bagażnikiem gdzie jest skrzynka na baterię i sterownik.
Zawsze miałem bekę jeżdżąc swoim różowym rowerem, który wyglądał jakbym go zajebał Dodzie na zakupach, i te lekceważące spojrzenia gości na rowerach po 5 koła ubranych w najdroższe ciuchy z dekatlona, a potem zapalało się zielone światło i różowy rower startował jak myśliwiec na lotniskowcu, oczywiście na następnych światłach już się nie spotykaliśmy, nigdy nie chciało mi się tyle czekać... Na pytania musiałbym jakieś odpowiadać. bez sensu
Pozdro. |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

|
|
|
|
| Piszą tam, że to rozwija 12 km/h, to jakim cudem startowałeś jak rakieta? Bez względu na wielkość koła między tą rolką a podłożem szybciej nie pojedziesz. |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

|
Wysłany: Czw 20 Mar, 2025
|
|
|
Nie zrozumiałeś mnie Tomasz, mówiłem o całkiem innym rowerze, nie o tym wigry które teraz buduję na bazie tych wrotek 12km/h, tamten to był klasyczny góral tutaj są jeszcze pierwsze zdjęcia po przemalowaniu go na srebrny, podawałem mu 74V z 2 baterii 36V/15Ah sterownikiem 800W na kolo od hulajnogi 36V/350W z paskiem od rozrządu wklejonym zamiast opony, rozpędzał się dzięki temu b. szybko, ale jeździłem na 80% mocy tego zestawu i nigdy nie waliłem na maxa ścieżką rowerową bo nie jestem idiotą. Do 30km/h zajmowało mu to dosłownie moment. I tak dzwona nim kiedyś zaliczyłem jak mi koleś zza rogu nieoczekiwanie analogiem wyskoczył. 300 zenka mnie to kosztowało bo mu zdewastowałem holenderkę. Nikomu nic się nie stało.
Tym wigry które buduję na pewno tak szybko nie chcę jeździć, dam dwa silniki, które przewoltuję do 36V na kontrolerze 600W i do 20km/h mi pewnie dociągnie, to jest składak Tam nawet tylni hamulec jest w torpedzie z jedną zębatką, chodzi o to żeby mieć fajne retro w wersji elektrycznej, no i żeby miał jakąś sensowną zdolność do pokonywania wzniesień. a wrotki faktycznie 12km/h, 24V 6mosfetów i silnik 250W cały czas pod prądem na mostku H, żeby zmienić kierunek obrotu natychmiast w razie potrzeby i to wszystko na baterii 2Ah. U mnie obydwa te silniki będą działać w tandemie w jednym kierunku, silniki i błotniki które mają zostawiam, obcinam obudowy, a resztę wywalam, tzn zrobię taczkę, sąsiad akurat wozi meble bo jest stolarzem i pomysł mu się spodobał, a i samopoziomowanie ma na 2osiowych akcelerometrach i żyroskopie, a nie ultradźwiękowe.
Pozdro. |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

|
Wysłany: Pią 21 Mar, 2025
|
|
|
| A o jakich silnikach piszesz, że je przewoltujesz do 36V? Te od desek są raczej już na 36V właśnie. |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

|
Wysłany: Pią 21 Mar, 2025
|
|
|
Na silnikach jest napisane 24V/250W, zbiorczy zasilacz do nich jest na 29,4V/1A więc raczej są na te 24. Na kontrolerach samopoziomowania które są zintegrowane z bateriami są chińskie krzaki i od góry jest w linijkach: b7-18650-7s-1p, 25,9V, 2000mAh/51,8Wh, 29,4V. Dla mnie to oczywiste że 7s to ~24V.
Pozdro. |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

|
Wysłany: Sob 22 Mar, 2025
|
|
|
Pewnie problem ze zrozumieniem tkwi w różnych nomenklaturach którymi się posługujemy no więc:
deska - 4 duże kółka wystające poza platformę (mountainboard) albo snowboard (kółek brak),
deskorolka - 4 małe kółka schowane pod platformą,
hoverboard - 2 kółka w osi połączone ruchomym przegubem, platforma stabilizowana.
wrotki - oddzielne platformy na prawą i lewą nogę, nie połączone ze sobą.
Dla Ciebie to wszystko powyżej to deska
Pozdro. |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

|
Wysłany: Nie 23 Mar, 2025
|
|
|
| Prawie zawsze używałem silników z hoverboardów, tych większych 10 cali i tych mniejszych 6,5 cala, bo były tanie, ogólnodostępne i niezawodne. A tam zawsze było zasilanie 36V, stąd moje zdziwienie. |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2025
|
|
|
Tak też myślałem.
Planuje się dopłaty do rowerów elektrycznych także ich ceny wzrosną (jak zwykle) więc przekierowałem tu przed chwilą trochę zainteresowanych 'wykopków' i może ożyjecie
Pozdro. |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

|
|
|
|
Piszesz tak, jakbyś nie należał do tego forum...
Trochę się wstrzymałem z budowaniem nowych pojazdów, bo nie mam już miejsca w garażu na nowe konstrukcje. Teraz głównie naprawy rowerów, hulajnóg i naprawy i wymiany baterii mnie dopadają.
Na brak robótek tego typu specjalnie nie narzekam A sezon dopiero się zaczyna |
|
|
|
 |
r2d2
prezes Reverse engineer

|
|
|
|
No co Ty, należę do tego forum. niespecjalnie robię pojazdy które wpisują się w idee tego forum, np. lubię jeźdźić na swojej desce mountainbordowej ścieżką rowerową, problem polega na tym że wszyscy się chcą przyjrzeć co to takiego, nawet radiowóz się kiedyś zatrzymał, czasami rowerzyści zablokują ścieżkę i trzeba ich mijać terenem obok, to deska terenowa więc nie ma z tym problemu bo na krawężnik też wjedzie. Zresztą jako konstruktor desek 'homemade' w przypadku 'nosno' wiszę od 13 lat na pierwszym miejscu w google.
Pozdro. |
|
|
|
 |
zeeltom
szef zeeltom

|
|
|
|
No to mamy chyba różne google, bo nic takiego nie widzę na pierwszych miejscach o tej tematyce |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|