ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Sob 07 Gru, 2013
Manetka z potencjometrem 1k
Autor Wiadomość
buckowina 
prezes


Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 07 Sty 2012
Posty: 566
Skąd: Polska
Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   Manetka z potencjometrem 1k

Witam,

Posiadam taki sterownik i bardzo sobie go chwale gdyż przeżył już kilka prób dewastacji po przez nieodpowiednie podłączenie ale nie o tym mowa. W poprzedniej konstrukcji do regulacji prędkości używałem potencjometru 1kΩ i było to niewygodnie rozwiązanie gdyż w sytuacji awaryjnej ciężko było szybko wyłączyć silnik. z tego powodu zrobiłem przełącznik umożliwiający szybkie wyłączenie silnika. Teraz jestem na etapie prac nad nowym pojazdem (rowerem) i chciałbym w nim zastosować manetkę na kciuk bądź taką jak w motocyklach ale niestety nigdzie nie mogę dostać takiej z potencjometrem 1k. Jeśli ktoś ma informację gdzie można takową dostać lub jak zaadaptować inną to był bym wdzięczny za podzielenie się informacją.

Pozdrawiam
Buckowina
 
 
Szwed 
stażysta
moturzysta


Wiek: 42
Dołączył: 26 Gru 2010
Posty: 121
Skąd: Opole
Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   

A jakie manetki są?
Możesz kupić w elektronicznym taki sam potencjometr jak w manetce i podłączyć na próbę.
Powinno zadziałać.
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   

A na hallotronie to nie pójdzie?
 
 
buckowina 
prezes


Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 07 Sty 2012
Posty: 566
Skąd: Polska
Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   

niestety wszystkie są na halltronach i jakoś nie wydaje mi się aby można było jakoś je zaadaptować do mojej konstrukcji...

Jak bym miał manetkę z jakimkolwiek potencjometrem to nie ma problemu aby go wymienić na inna ale niestety jak już wspomniałem wszystkie są na czujnikach halltron.Myślę nad zastosowaniem kawałka pedałów od kierownicy z jednym pedałem i potencjometrem. Wyciął bym interesujący mnie fragment i zmusił do współpracy z linką przymocowaną do klamki hamulcowej od hamulca tylego (i tak nie działającego w mojej konstrukcji).
 
 
rs232 
stażysta
EV designer


Dołączył: 26 Maj 2010
Posty: 170
Skąd: Katowice
Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   

Co do sterownika fajny i prosty, przy czym gosc troche oszukuje ludzi, koszt elementów nie przekracza 6zł wiec troszke przepłaciłeś.

W kwestii manetki jedyne co mi przychodzi do głowy to albo modyfikacja typowej manetki gazu z mototoru (takiej z linką) lub przerobienie manetki zmiany przerzutek shimano takiej zabudowanej w manetce, bedziesz mial troche zabawy w mechanike.

Prosciej i taniej wedlug mnie to gotowa manetka hallotronowa + ucpu + mosfet i mamy caly sterownik bez potrzeby zabawy w mechanike, to tylko moje zdanie.
_________________
Osprzet dla EV - zadaj pytanie ja odpowiem.
iBMS - Battery Monitor System
Balancer Li-Pol Li-Ion
 
 
Nostusek 
szef



Pomógł: 18 razy
Wiek: 35
Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 1406
Skąd: Pruszków
Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   

rs232 napisał/a:
Prosciej i taniej wedlug mnie to gotowa manetka hallotronowa + ucpu + mosfet i mamy caly sterownik bez potrzeby zabawy w mechanike, to tylko moje zdanie.


Podsunałeś mi własnie pomysła :D
_________________
Pal gumę - nie benzynę! EV górą!!
Silnik: MY1020 500W/24V, sterownik: YK-40 -tuningowany , akumulator: 2 x Toyama NPC-18

Potrzebujesz akumulatora kwasowego? AGM, VRLA, GEL, trakcja, samochodowe ? Dzwoń: 609-208-808 w godz 9 - 17
 
 
buckowina 
prezes


Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 07 Sty 2012
Posty: 566
Skąd: Polska
Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   

rs232 napisał/a:

Prosciej i taniej wedlug mnie to gotowa manetka hallotronowa + ucpu + mosfet i mamy caly sterownik bez potrzeby zabawy w mechanike, to tylko moje zdanie.


Może jakiś schemacik żeby sprawdzić złożoność konstrukcji? :P Jak będzie to mało skomplikowany układ to pokoszę się o zaprojektowanie płytki i złożenie we własnym zakresie. Ale do tego czasu będę bardziej skłonny do zastosowania sterownika, który już posiadam.

Edit:

Właśnie zorientowałem się, ze mówiąc ucpu miałem na myśli UC (ja znam taką nazwę) nie mniej jednak w moim przypadku to odpada gdyż nie jestem w stanie zaprogramować procka a co dopiero napisać wsad...
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Pon 09 Sty, 2012   

Na wyjściu manetki masz napięcie od około 0.1V do niecałych 5V. Podaj to na bazę tranzystora npn przez jakiś opornik rzędu 1 kohm i podepnij to pod układ, gdzie emiter, to masa układu (- potencjometra) a kolektor pod plus potencjometra. Potencjometr wywal. Tu nie trzeba jakichś procesorów. Jak nie pójdzie na npn, to jakiś fecik i powinno zadziałać.
 
 
buckowina 
prezes


Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 07 Sty 2012
Posty: 566
Skąd: Polska
Wysłany: Pon 09 Sty, 2012   

Tylko, że w moim układzie potencjometr działa chyba jako dzielnik napięcia gdyż wychodzą od niego 3 kable...
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Sty, 2012   

No to tym bardziej hallotron powinien zadziałać. Tylko zmierz napięcie dochodzące do potencjometra, czy nie jest większe niż 5V.
 
 
rs232 
stażysta
EV designer


Dołączył: 26 Maj 2010
Posty: 170
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto 10 Sty, 2012   

zeeltom napisał/a:
No to tym bardziej hallotron powinien zadziałać. Tylko zmierz napięcie dochodzące do potencjometra, czy nie jest większe niż 5V.


Nie bedzie to dzialac, kolega ma sterownik na NE555 lub analogiczny gdzie wartosc wypelnienia jest zalezna od RC (zmienia sie albo rezystancja albo pojemność), wartość napięcia jest tutaj bez wiekszego znaczenia odpowiada jedynie za amplitude sygnału. Mozna "symulować" R poprzez ukladł wzmacniaczy operacyjnych w odpowiedniej konfiguracji który jest sterowany napięciem jednak jest to dość skomplikowane oraz kosztowne (wymagana dość duża ilość elementów) i na samym tranzystorze tego nie zrobisz. Koledze pozostała tylko modyfikacja mechaniczna manetki tak aby znajdował sie tam rezystor R lub zmiana sterownika.
_________________
Osprzet dla EV - zadaj pytanie ja odpowiem.
iBMS - Battery Monitor System
Balancer Li-Pol Li-Ion
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Sty, 2012   

Jeśli wychodzą 3 kable, to...?
 
 
rs232 
stażysta
EV designer


Dołączył: 26 Maj 2010
Posty: 170
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto 10 Sty, 2012   

zeeltom napisał/a:
Jeśli wychodzą 3 kable, to...?


To bez roznicy bo uklad mozna uproscic do 2 kabli jak chcesz i dalej nieczego nie zmienisz. To typowa aplikacja ukladu NE555, zalecam lektóre datasheat.

3 lub 2 przewody - potencjometr

_________________
Osprzet dla EV - zadaj pytanie ja odpowiem.
iBMS - Battery Monitor System
Balancer Li-Pol Li-Ion
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Sty, 2012   

Jestem starym elektronikiem i to znam. Tyle, że w pierwszym przypadku masz dzielnik napięcia, a w drugim regulowany opornik ;) I w pierwszym konieczne są 3 wyprowadzenia, a drugim niekoniecznie. Nawet ta dolna część nie musi być podłączona.
 
 
buckowina 
prezes


Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 07 Sty 2012
Posty: 566
Skąd: Polska
Wysłany: Wto 10 Sty, 2012   

Szkoda, że sterownik mam już zamocowany w rowerze ale z chęcią bym go otworzył, aby upewnić się czy aby na pewno siedzi tam ne555 bo coś mi się wydaje, że był tam inny układ gdyż ne555 bodajże nie jest w stanie dać wypełnienia od 0% do 100%. Pomiędzy którymi wyjściami potencjometru mam zmierzyć napięcie bo z tego co mi się wydaje to pomiędzy którymiś z skrajnych gdyż jeśli potencjometr działa jako dzielnik to ja jednym wyprowadzeniu powinno być napięcie stałe a na 2 zależne od wychylenia potencjometru. Z tego, co udało mi się wywnioskować (nie wiem czy trafnie) to na dzielnik powinno być podawane napięcie 5V a wyjściu dzielnika powinno być napięcie od 0do 5V czyli takie jakie daje manetka. W takiej sytuacji wyjście manetki dajemy na "kabel" , który dostaje napięcie regulowane i tak uzyskujemy regulacje pwm za pomocą manetki? Jutro postaram się pomierzyć napięcia i ewentualnie zakupić manetkę.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group