ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Sob 07 Gru, 2013
Pikacz
Autor Wiadomość
Natanoj 
kierownik



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 314
Skąd: Małopolskie
Wysłany: Wto 04 Wrz, 2012   

Wsad jest, jakby jeszcze schemat zdobyć, albo narysować na podstawie gotowego produktu to za kilkadziesiąt złotych można by sobie takie cacko zrobić, dodatkowo łatwo można modyfikować i dostosowywać do swoich warunków, jak np. ten indukcyjny pomiar prądu. Przydałoby się jeszcze wyświetlanie napięcia poszczególnych cel, o czym już zresztą było w tym temacie. Samodzielne składanie może i nie tak opłacalne jak kupno gotowca, ale nie trzeba sprowadzać zza granicy a to duży plus dla niektórych.
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2012   

Natanoj napisał/a:
Wsad jest, jakby jeszcze schemat zdobyć, albo narysować na podstawie gotowego produktu to za kilkadziesiąt złotych można by sobie takie cacko zrobić, dodatkowo łatwo można modyfikować i dostosowywać do swoich warunków, jak np. ten indukcyjny pomiar prądu.

Wsad bez kodu źródłowego to trochu słabo ;)
Co prawda można zdeasemblerować ale mało czytelne to jest... bo trzeba do dokumentacji uP zaglądać co znaczą które rejestry i instrukcje dla tego uP.
Żeby to programować to schemat układu to podstawa....
Chociaż jakby zdeasemblerować oryginalny wsad zczytany przed wgraniem nowego to można by podglądnąć co tam wyprawiają :D

Na Avrfreaks.net jest pzrepis jak to zorbić i zdeasemblerować wsad na AVR Atmela ;)

Ale jak to trzeba sprowadzać zza granicy, to chyba wolę żeby za 15 PLN przywieźli mi kurierem GLS zamówione dzień wsześniej elementy i samemu zrobić płytkę PCB (używam darmowego GEDA pod Linuxem i własnej biblioteki elementów).
Nie żałuję miedzi i cyny i dowolny kształt i może nawet dotykowe sobie zrobię przyciski, tak żeby wszystko zamknąć hermetycznie, albo zalać w aluminiowej rurce silikonem do klejenia szyb-jest taki specjalny...trzymany pod ladą w niektórych sklepach ;)
Do tego dorzucić można fotorezystor i zrobić sobie automatyczne podświetlenie jak się ściemnia ;)
Nie no, wiadomo, że można ten watomierz przeprogramować jak już wiadomo że się da, ale chyba więcej czasu zajmie mi rozpracowanie jak działa niż zrobienie swojego od zera.
No i nie będę ograniczony tym co wsadzili tam do pomiaru prądu i napięcia.
Bo te 3 cyfry w pomiarze napięcia to nierealne.
Jak zmierzą wmiarę do kładnie do jednego miejsca po przecinku to będzie bardzo dobrze.
Warto by było zobaczyć, czy używają jakiegoś dokładnego stabilnego temeperaturowo źródła napięcia referencyjnego (typu LM431 lub TL431), bo czasami pomiary na bazie tego wbudowanego w uP, czy na podstawie napięcia zasilania powodują kilkuprocentowe błędy...
Kalibracja na pewno niezbędna, jak nie ma tam jakiegoś dokładnego potencjometru.

W swoim układzie np. można sobie zrobić pomiary po włączeniu zasilania docelowego i od razu zaszyć w programie tą kalibrację i od razu zaprogramować z korektą... Dzieki temu w ogóle menu i wyświetlacz LCD może nie być potrzebny, a jedynie jako opcja zrobiony do podłączenia....

Więc sprytnie to kolega wykombinował, z tym przeprogramowaniem, ale się nie zaszaleje jak nie wiadomo co tam powkładali i jakie te podukłady mają ograniczenia, a na pewno zastanawiali się nad każdym gramem miedzi i cyny tam zostawionym, czy aby nie dałoby się więcej zarobić jeszcze :D
Zwykle te układy na wiekszy zakres temperatury pracy są droższe, więc może załatwili większy zysk tym, że napisali w instrukcji obsługi że ma pracować ten watomierz od 0-50 stopni celclujsza ;)

Więc powodzenia :D



W ogóle sprawdzaliscie jak ta "zabawka" działa w ujemnych temperaturach? ;)
Bo np. jest stabilizator napiecia LM317T... ale on ma zakres pracy 0-70 stopni C, a trudniej dostępny LM217 już od -40 stopni do +85 chyba... więc mozna się zdziwić jak się to będzie zachowywać zimą...
No nie wiem, sceptycznie podchodzę do takich pzreróbek, chociać pierwszy układ z życiu lutowałem... poprzez wycięcie kawałka płytki PCb od starego monitora i dopasowałem elementy do układu ścieżek.
To było zanim obczaiłem program do projektowania układów i robienia płytek PCB ze schematu, czyli GEDA pod Linux'em.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 05 Wrz, 2012   

eneuro, tyś perfekcjonista, tak myślę.
Masz wielką wiedzę z elektroniki ale to powoduje pewne 'komplikacje' :D

- Robi się 1 projekt na 6 miesięcy i nigdy nie kończy bo ciągle jest niewystarczająco doskonały
- Powtórzyć go we własnym zakresie umie 3 osoby z 1000 na forum, bo to jeden wielki skrót myślowy.

A popatrz na taki miernik. Robi go laik, który 'C' zna od tygodnia i ma prawie 0 pojęcie o elektronice. Wszystko działa lub działać będzie :) I co z tego, że pomiar napięcia ma dokładność 0.02 zamiast 0.000000001V, program zajmuje 15kb, zamiast 3kb. W oczach zawodowca to jest chałupnicza robota. Ale dla mnie to mega fachura :D Nawet nie wiesz jaką miałem frajdę wczoraj jak odpaliłem ten miernik na 100V DC i wszystko śmiga, mierzy, liczy. Tamie małe rzeczy, a cieszą :)
No i taki prymitywny projekt to pewnie z 80% ludzi potrafi przenieść na swoje urządzenia :P
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Śro 05 Wrz, 2012   

tas napisał/a:
eneuro, tyś perfekcjonista, tak myślę.
Masz wielką wiedzę z elektroniki ale to powoduje pewne 'komplikacje' :D

Rozumiem, że większości wystarczy i lepiej się poczują jak im wyświetlacz pokaże to co chcieliby zobaczyć, tyle tylko że to wcale nie koniecznie w pewnych warunkach będą faktyczne dane ;)
Profesjonalizm, to dbanie o szczegóły. Nie lubię fuszerki, bo takiej jest pełno teraz w sklepach.

Mi wystarczy dioda, albo kilka, bo nie mam zamiaru wpatrywać się w ekran wielkości kilku cm2.
A jak będzie mój bolid zabudowany, to ta sygnalizacja będzie działać w trybie takim jak wyświetla się pilotom myśliwców F16... na szybie.... Wystarczy mieć szybę pod kątem 45 stopni i... odbić od dołu nasze diody i widzimy parametry naszego silnika i acu w szybie bez odrywania wzroku i wpatrywania się w ten mały ekranik :D

To zależy co ktoś potrzebuje i jak bardzo to ma być niezawodne.
Jak więcej, to też trzeba wiedzieć więcej aby to zrobić tak aby działało w każdych warunkach i nie było niepodzianek...

BTW: Nie ma żadnych komplikacji. Właśnie uruchomiłem wczoraj altek i dorabiam teraz system sterowania, tak aby wyciągać z niego tylko tyle mocy ile potrzebuję (przy kilku acu podłączonych równolegle do niego), a nie ile fabryka dała ;)
No oczywiście będzie też analogowy czujnik Halla i układ do załączania altka (wzbudzania) tylko wtedy kiedy wirnik ma prędkość w zadanym zakresie obrotów.
Generalnie dzięki tym dodatkowym układowm (z kołem zamachowym oczywiście), można będzie praktycznie jedną ręką ładować acu, ale z zadaną mniejszą mocą. I wszystko powinno się udać bez ingerencji we wbudowany w altek regulator.
 
 
rs232 
stażysta
EV designer


Dołączył: 26 Maj 2010
Posty: 170
Skąd: Katowice
Wysłany: Śro 05 Wrz, 2012   

Nie lepiej użyć tego wskaźnika iBMS

http://rs232.elektroda.eu/?page_id=385

wykonanie PL, gwarancja itd.

_________________
Osprzet dla EV - zadaj pytanie ja odpowiem.
iBMS - Battery Monitor System
Balancer Li-Pol Li-Ion
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 05 Wrz, 2012   

Fajna strona, Kasparsky zabrania dostępu.

The requested URL cannot be provided
The requested object at the URL:
http://rs232.elektroda.eu/?page_id=385
Threat detected:
object infected Trojan-Downloader.JS.Iframe.czo


Tak samo Norton S Center.

Warto to poprawić, bo to troszkę zniechęca klientów :)
 
 
rs232 
stażysta
EV designer


Dołączył: 26 Maj 2010
Posty: 170
Skąd: Katowice
Wysłany: Śro 05 Wrz, 2012   

Masz racje tas, zrobilem skan i cos sie przylepilo do seriwsu, dzis to usune.


już czysto :) dzieki Tas za info o malware

https://www.virustotal.co...sis/1346857090/
_________________
Osprzet dla EV - zadaj pytanie ja odpowiem.
iBMS - Battery Monitor System
Balancer Li-Pol Li-Ion
Ostatnio zmieniony przez rs232 Śro 05 Wrz, 2012, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
mar56 
dyrektor


Pomógł: 4 razy
Wiek: 66
Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 443
Skąd: Łódź
Wysłany: Śro 05 Wrz, 2012   

Tas z jakich materiałów korzystałeś na temat programowania uP,że tak szybko opanowałeś tę wiedzę a może już wcześniej wiedziałeś co nieco,chciałbym przyswoić sobie trochę tej nauki ale nie wiem od czego zacząć żeby się nie zniechęcić.
_________________
zrób sobie ebikea,źycie to nie bajka
Ukradł rower, jemu ukradziono - co za różnica: jest zamieszany...
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 05 Wrz, 2012   

Kiedyś w szkole średniej miałem c++, choć nie uważałem zbytnio :) Okazało się, że to dość podobne.

Ja się uczę metodą adaptatywną :P Tzn np. mam problem typu: Jak zrobić aby naciskając przycisk procesor coś zrobił.
Więc czytam co trzeba żeby podłączyć przycisk, szukam przykładów na necie jak ktoś inny to rozwiązał, sprawdzam jego kod, wklejam do swojego i zmieniam aż się domyślę o co chodzi. Wiem wtedy od czego jest zmienna A i zmienna B i jak ustawie to tak, a nie inaczej to przycisk mogę zastąpić diodą (Przycisk - wejście, dioda - wyjście)
Taki sposób jest ekspresowy i wbrew pozorom dość szybki.
Nie uczę się co to są rejestry, przesunięcia bitowe itp itd.

Ja nie potrafię sobie przyswajać wiedzy teoretycznej z książek. Jak widzę napisany kod źródłowy z komentarzami to jak na patelni widzę co robi jaka linia i gdy napotkam podobną sytuację to już wiem gdzie szukać i co potrzebuję. Tak więc materiałów wskazać nie potrafię konkretnie.
Używam ogólnie googole aby znaleźć gotowe przykłady w necie.
 
 
Zbyszek Kopeć 
szef


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 3284
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 05 Wrz, 2012   

Nie zawsze pełna "analiza" jest konieczna.
Gratuluję geniuszu i prostoty w efektach.
_________________
EKOLOGICZNY BO ELEKTRYCZNY WIĘC ŚLICZNY CZYLI NOWOCZESNY !
http://www.samochodyelektryczne.pl
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Śro 05 Wrz, 2012   

tas napisał/a:
Kiedyś w szkole średniej miałem c++, choć nie uważałem zbytnio :) Okazało się, że to dość podobne.

Bo wcześniej było C a później C++ obiektowe, które elementarnie wiele operacji składniowo ma podobnych :D
Czyli jak kolega "liznął" na zajęciach C++, to znał już praktycznie C... bo wtym programowaniu uP nie ma jakiś zaawansowanych, ale znajomość systemu binarnego i podstaw informatyki się przydaje...

W serii tych blogów Ermicro jest chyba prawie wszystko łopatologicznie opisane o programowaniu AVR w C:
Starting Atmel AVR C Programming Tutorial :)
Sporo ciekawych projektów tam jest szczegółowo opisanych i oprogramowanych...
A wytyczne jak projektować i programować są w notach aplikacyjnych Atmela na ich stronach.

Natomiast z ciekawszych rzeczy jak zdeasemblerować takiego Hexa i podglądnąć co robi program jest tutaj:
Można zobaczyć też jaki wpływ na kod mają opcje kompilacji.
AVR GCC forum - Using avr-objdump to disassemble hex code

Forum AVRFreaks.net to niezbędnik programersa AVRów, jak już program nie działa mimo iż powinien zgodnie z dokumentacją, bo czasami ktoś trafia na jakiś błąd w uP albo kompilatorze :D

To tylko zapodałem, żeby nie wpisywać w kodzie źródłowym numerów kart kredytowych, bo nawet jak pozornie taki HEX wygląda jak "sieczka" to da się to przerobić do bardziej czytelnej postaci nie mając kodu źródłowego, tylko ten maszynowy HEX ;)
 
 
Dobraku 
stażysta
elektronik



Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 150
Skąd: Bełchatów
Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012   

Bardzo prostym językiem - na poczatek jest BASCOM. Sam od tego zaczynałem i myślę, że jest to świetne wprowadzenie które pozwoli poznać i troche hardware procków. Warto wiedzieć co mo mamy na pokładzie procka i jak z tego korzystać a w C nie jest to juz tak super widoczne jak w Bascomie. Jak komuś sie spodoba to sie potem i na ASM przejdzie bez problemów. Trzeba połknąć bakcyla :)
No i wiadomo że na początek to jakieś diodki itp.
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012   

No właśnie sobie przypomniałem, że chyba klasyka gatunku po polsku to: "Mikrokontrolery_AVR_w_praktyce" Dolińskiego ;)
Nic lepszego póki nie znalazłem i chyba wystarczające.
Lubię C bo wstawkę w ASMie łatwo zrobić, a w razie czego robisz taką sztuczkę:
Kod:

$ avr-objcopy -I binary -O ihex atmega_16.bin atmega_16.hex
$ avr-objdump -h atmega_16.hex >atmega_16.hex.h
$ avr-objdump -j .sec1 -d -m avr atmega_16.hex > atmega_16.bin.hex.asm

I już analizujesz sobie co wygenerował kompilator w ASMie.
Mało tego, w ten sposób można zczytać plik binarny (*.bin w przykładzie) z AVRa programatorem
i... jak jakiś wirus, "zeżre" Ci kompa, to spokojnie zobaczyć można co tam się wyprawia, bo dostajesz coś takiego (*.asm), nie mając żadnego kodu źródłowego tylko... zaprogramowany uP AVRa Atmela :D
Kod:

    2bce:       80 93 03 01     sts     0x0103, r24
    2bd2:       00 91 03 01     lds     r16, 0x0103
    2bd6:       00 30           cpi     r16, 0x00       ; 0
    2bd8:       18 f0           brcs    .+6             ;  0x2be0
    2bda:       11 f0           breq    .+4             ;  0x2be0
    2bdc:       0c 94 f8 15     jmp     0x2bf0  ;  0x2bf0       // Normalnie skok do powrotu
    2be0:       8f ef           ldi     r24, 0xFF       ; 255   //   BINGO: A tutaj jak nie spełnione
    2be2:       93 e0           ldi     r25, 0x03       ; 3     // warunki to call naszego Demo 0x29ac :D
    2be4:       90 93 4b 00     sts     0x004B, r25     ;       // TODO: 00 00 00 00 nop nop
    2be8:       80 93 4a 00     sts     0x004A, r24     ;       // TODO: 00 00 00 00 nop nop
    2bec:       0e 94 d6 14     call    0x29ac  ;  0x29ac       // TODO: 00 00 00 00 nop nop
    2bf0:       8f 91           pop     r24     ;       // Powrót z funkcji i odtworzenie ze stacku
    2bf2:       8f bf           out     0x3f, r24       ; 63
    2bf4:       ff 91           pop     r31
    2bf6:       ef 91           pop     r30
    2bf8:       df 91           pop     r29
    2bfa:       cf 91           pop     r28
    2bfc:       bf 91           pop     r27
    2bfe:       af 91           pop     r26

W tym przykładzie wstawiam kilka NOP w pliku binarnym ręcznie nawet i... już mam poprawiony program na uP-nie woła jakiejś funkcji ;)

Dobre do sprawdzania jakiej, jakości generują kod kompilatory różne i czy np. funkcje są rozwijane w miejscu jak zadeklarowaliśmy to w opcjach kompilacji, czy dyrektywami...

BTW: Z tanich procków ostatnio nabyłem ATTiny85 (<7PLN), bo więcej ich potrzebuję pakować do tanich prostowników automatycznych, a mają niby tylko kilka pinów (DIP8), ale do eksperymentów idealne, bo mają przerwanie zewnętrzne, możliwość podpięcia napięcia odniseienia AREF, 2a kanały PWM i 8kB RAM i 512 SRAM no i EEPROM oczywiście.... a sa wielkości końcówki paznokcia, no i w cenie ok. 2$ :D

Pozdro.
 
 
Nostusek 
szef



Pomógł: 18 razy
Wiek: 35
Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 1406
Skąd: Pruszków
Wysłany: Śro 12 Wrz, 2012   



Z pomocą kolegi nanab stworzyłem takie coś. Na czujniku od kolegi Pitlab. Całość posłuzyła mi do zupełnie innego celu ale jak kto lubi migające cyferki na wyświetlczu to wystarczy dodać licznik czasu do kodu programu oraz zapisywać pojemności w EEPROM i oto jest mierniczek. Zawsze można wetknąć wyświetlacz 4 x 20 znaków i mamy wszystko - jak się ma więcej przetworników ADC lub jakiś zewnetrzny przetwornik ADC to można już budować BMS'a z monitoringiem. Ja jeszcze jestem zbyt cienki w "te klocki" ale coś tam podziałałem...

Ten miernik umie mierzyć do 60V i do 50A. Moc tracona na rezystorze pomiarowym to jedynie... 2,5W :)
_________________
Pal gumę - nie benzynę! EV górą!!
Silnik: MY1020 500W/24V, sterownik: YK-40 -tuningowany , akumulator: 2 x Toyama NPC-18

Potrzebujesz akumulatora kwasowego? AGM, VRLA, GEL, trakcja, samochodowe ? Dzwoń: 609-208-808 w godz 9 - 17
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Śro 12 Wrz, 2012   

Nostusek napisał/a:

Ten miernik umie mierzyć do 60V i do 50A. Moc tracona na rezystorze pomiarowym to jedynie... 2,5W :)

Ale z jaką dokładnością potrafi to zmierzyć? ;) To już zależy od tego jak dokładne i stabilne w różnych temperaturach źródła napięcia referencyjnego są tam użyte i oporniki pomiarowe, no i jka dokładnie to jest skalibrowane.
Właśnie prowadzę eksperymenty z czujnikmi Halla wstawionymi w szczelinę odpowiedio dobranego rdzenia do liczby zwojów grubego drutu nawiniętego na niego, bo wtedy teoretycznie bezdotykowo na jednym pinie to można by mierzyć-czujnik SS495A zasilany 5V dla "ujemnych" wartości prądu (pola magnetycznego) daje napięcie 0-2.5V, a dla "dodatnich" 2.5V-5V. Dzięki temu jeden pin uP wystarczy do pomiaru prądów ujemnych i dodatnich co nie jest możliwe na takim jednym oporniku pomiarowym, a poza tym żadne ciepło się nie wydziela-co najwyżej w cewce ale dobierając grubośc drutu można bardzo mały opór tam uzyskać, a cewka z diodą tak czy inaczej wskazana do łagodzenia tętnień przełaczania za mosfetami, więc być może uda mi się "upiec 2ie pieczenie na jednym ogniu" i ten sam czujnik mieć do ograniczania ładowania acu jak i rozładowania, bo jemu wszystko jedno w którą stronę płynie prąd ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group