ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Rower elektryczny raty 0% sklep E-biker.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Sob 07 Gru, 2013
Pikacz
Autor Wiadomość
Nostusek 
szef



Pomógł: 18 razy
Wiek: 32
Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 1406
Skąd: Pruszków
Wysłany: Śro 12 Wrz, 2012   

eneuro napisał/a:

Ale z jaką dokładnością potrafi to zmierzyć? ;) To już zależy od tego jak dokładne i stabilne w różnych temperaturach źródła napięcia referencyjnego są tam użyte i oporniki pomiarowe, no i jka dokładnie to jest skalibrowane.


Czujnik jest na 1% rezystorze z tego co wiem... Mikroprocek ma napisane żeby w 10 bit na kwarcu 16 MHz mierzył... daje to teoretyczną dokładność do ok. 5mV. Do takich prostych urządzeń wystarcza w zupełności... Ale i tak to wystarczająco dużo.. Jak widać 2 miejsca po przecinku są w pomiarze wyświetlanym. Mógłbym zrobić 3 ale po co? Dziś jak się ogarnę ze swoimi sprawami to możliwe że zacznę próby funkcjonalne. Tylko jak zwykle czegoś musi mi zabraknąć - czytaj konektorków :)
_________________
Pal gumę - nie benzynę! EV górą!!
Silnik: MY1020 500W/24V, sterownik: YK-40 -tuningowany , akumulator: 2 x Toyama NPC-18

Potrzebujesz akumulatora kwasowego? AGM, VRLA, GEL, trakcja, samochodowe ? Dzwoń: 609-208-808 w godz 9 - 17
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Śro 12 Wrz, 2012   

Nostusek napisał/a:

Jak widać 2 miejsca po przecinku są w pomiarze wyświetlanym. Mógłbym zrobić 3 ale po co?

Rezystor może i być na 0.1% tyle że niestety ale jak się w uP zrobi pomiar na ADC albo za pomocą niezbyt dokładnego wewnętrznego napięcia odniesieinia, albo według napięcia zasilania, to ten pomiar zależy wtedy też od odchyleń tego napięcia. Więc jak zasilasz np. LM7805 to ten układa też nie daje idealnie 5.000V. Dlatego możesz wyświetlić nawet te 3y miejsca po przecinku, ale jak zmierzysz napięcie poprawnie z dokładnością do jednego miejsca to będzie dobrze ;)
Dlatego są układy typu LM431 lub TL431, które sa napięciem odniesienia z dokładnością np. 2%-0.1% i wtedy jest szansa jak się to skalibruje i podepnie pod AREF pinu uP i ADC przestawi na korzystanie z tego zewnętrznego źródła napięcia odniesienia, na to że przynajmniej do 0.X pomiar napięcia będzie w miarę poprawny.
Więc wiadomo, tutaj aptekarska dokładność nie jest potrzebna, ale dobzre wiedzieć, że jak coś wyświetla przy tak dużym zakresie napięć i prądów np. do 2óch miejsc po przecinku to już to jest mało prawdopodobne że na 2gim miejscu napięcie jest dokładne, a przy prądzie jak ampery się będą zgadzać to też bedzie dobrze, bo przecież impulsowo te acu są traktowane i to jest tylko jakaś średnia i to jeszcze niedokładnie zmierzonych pądów;)
Więc, szału nie będzie i dlatego równie dobrze, albo i lepiej, powinien działać własny zrobiony za kilkanaście PLN czujnik, jak dobierze się elementy o małych wahaniach w funkcji temperatury, szczgólnie przy pracy w ujemnych temperaturach, bo typowo rózne elementy mają zakres pracy np. 0-70 stopni i popularny LM7805 też z tego co pamiętam :D
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 12 Wrz, 2012   

Udało się też dorobić wsparcie pracy z zewnętrznym rezystorem pomiarowym oraz możliwość pracy do 100V.
Praca idzie dość gładko prócz jednej sprawy. Upatrzało mi się menu w klasycznym stylu. Czyli normalna przesuwana lista. Wsio działa fajnie ale mam problem bo miernik ma 3 przyciski. Dół, Góra, Wyjdź... i brakuje mi 4 przycisku ENTER/Wejdź. Można teoretycznie zrobić tak, że przytrzymanie przycisku 3 sek wychodzi z menu, a naciśnięcie 1 raz wchodzi dalej... ale nie wiem jak zrobić to opóźnienie i męczę temat już jakiś czas :P
 
 
Nostusek 
szef



Pomógł: 18 razy
Wiek: 32
Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 1406
Skąd: Pruszków
Wysłany: Śro 12 Wrz, 2012   

Jak masz kod źródłowy -to to można bardzo szybko rozwiązać - dopisz sobie linijkę kodu jako podprogram że trzymając przycisk krócej niż 2 sekundy realizuje on jedne funkcje. Niestety wiąże się to z zastosowaniem 3 modułów liczących czas wciśnięcia guzików...
_________________
Pal gumę - nie benzynę! EV górą!!
Silnik: MY1020 500W/24V, sterownik: YK-40 -tuningowany , akumulator: 2 x Toyama NPC-18

Potrzebujesz akumulatora kwasowego? AGM, VRLA, GEL, trakcja, samochodowe ? Dzwoń: 609-208-808 w godz 9 - 17
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 12 Wrz, 2012   

No najprościej by było zrobić coś w stylu:

If naciśnięty przycisk
pauza 2sek
If nadal naciśnięty przycisk
wyjdź z menu
else
wejdź do menu

Niby wsio ok, ale słabo to działa. Czasem działa czasem nie, wiesza się i ogólnie nie fajnie.

Mam przerwanie pomiarowe timera odpalane 31razy/sek i kombinuje coś na jego podstawie.

Wiem niby jak to 'powinno' działać, ale cienki bolek jestem w programowaniu jeszcze hehe
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012   

tas napisał/a:

Niby wsio ok, ale słabo to działa. Czasem działa czasem nie, wiesza się i ogólnie nie fajnie.

Srawdź jak masz podłączone te przyciski-może po prostu styki drgają i jak się nie obsłuży tego programowo, albo poprzez hardware-przynajmniej opornik i kondek jakiś sensowny odpowiednio wpięte, to może być że niby masz wciśniety przycisk a on sobie drga przez jakiś czas, a te uP są na tyle szybkie że dużo takich impulsów fałszywych może być ;)
Więc taki if wygląda logicznie poprawnie, ale "pies może być pogrzebany" w hardware...

BTW: Kończę "wypasiony" programator AVRów z optoizolacją po LPT to zacznie się na poważnie "zabawa" w programowanie i rejstracja danych z uP w kompie, bo tak go sobie zaprojektowałem, że prosty uP bez wyświetlacza będzie, ale... możliwość rejstrowania sygnałów w PC i analiza później ;)
Coś ala cyfrowy oscyloskop przy okazji powstanie, więc będzie można w czasie rzeczywistym też rejestrować dane z uP a nie tylko programować...
W prosty sposób, poprzez port LPT odizolowany na PC817 (ok. 5kV) od układów z uP gdzie mogą być prądy ponad 50A, bo oczywiście power mosfety będą sterować te uP ;)
 
 
nanab 
brygadzista
Elektronik


Pomógł: 2 razy
Wiek: 28
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 265
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012   

W przerwaniu od timera spróbuj czegoś takiego:

Kod:

if [jakas zmienna] > 61 then [jakaś funkcja która ma być wykonana po tych 2s]
if [pin jakiśtam] = 0 then
incr [jakaś zmienna]
else
[jakas zmienna] = 0
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Sob 15 Wrz, 2012   

Dzięki za pomysł. Musiałem go jednak przerobić (tzn umęczyć okropnie) aby działało także na krótkie naciśnięcie. No ale działa, a to był jedyny problem póki co.
Przy okazji dodatkowo utwierdziłem się w przekonaniu, że każdy programistyczny problem da się rozwiązać bardzo prostymi metodami. A to tylko zachęca do spróbowania swoich sił w takich tematach. Nie książki, a duża ilosc gotowych przykładów i wszystko można napisać :D
 
 
nanab 
brygadzista
Elektronik


Pomógł: 2 razy
Wiek: 28
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 265
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sob 15 Wrz, 2012   

Chwila roboty :D
Kod:
 Dim Licz As Byte
 Dim Funkcja As Bit

.......
if licz > 250 then licz = 250
If Pind.1 = 0 Then
Incr Licz
Else
Select Case Licz
Case 10 To 60 : Funkcja = 0
  < Inne Wartosci I Funkcje>
Case Is > 60 : Funkcja = 1
end select
endif


Zamiast zmiennej funkcja możesz dodać inną, albo inne polecenie. Możesz też dorzucić kilka case'ów żeby przycisk reagował jeszcze na np. 1s przyciśnięcie.
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Nie 16 Wrz, 2012   

tas napisał/a:
Nie książki, a duża ilosc gotowych przykładów i wszystko można napisać :D

W dobrych książkach jest też sporo dobrych przykładów, które uczą dobrych nawyków programowania. Większych programów nie wyobrażam sobie pisać w języku, który nie kontroluje typu zmiennych, dlatego w przypadku uP język C preferuję.
Kiedyś przez moment w Basicu coś pisałem i to była jedna wielka kicha, jak przez pomyłkę jednej zmiennej raz przypisuje się numer a innym razem przyjmie też tekst ;)
Szukanie błędu w takich językach to jak "szukanie igły w stogu siana" :D
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pon 08 Paź, 2012   

Przecinamy zaznaczoną ścieżkę i wstawiamy rezystor 2.4kR 3-5W. W ten sposób miernik obniży swoje zasilanie o jakieś 20V. Wstawienie rezystora o wyższym oporze spowoduje większy spadek i możliwość pracy na wyższych napięciach (trzeba mocniejszy rezystor - aby ciepło odkładane na tym elemencie nie spowodowało przepalenia, 3-5W to minimum)
Ostatnio zmieniony przez tas Pią 08 Lut, 2013, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Paź, 2012   

tas napisał/a:

Przecinamy zaznaczoną ścieżkę i wstawiamy rezystor 2.4kR 3-5W. W ten sposób miernik obniży swoje zasilanie o jakieś 20V. Wstawienie rezystora o wyższym oporze spowoduje większy spadek i możliwość pracy na wyższych napięciach (trzeba mocniejszy rezystor - aby ciepło odkładane na tym elemencie nie spowodowało przepalenia, 3-5W to minimum)
Niestety wraz z zmniejszonym zasilaniem będzie także błędny pomiar - dlatego ta opcja menu służy do uzupełnienia pomiarów o opisany spadek napięcia.

Testowałeś to wstawienie tego rezystora?
A nie sprawdzałeś jaki jest pobór prądu przez ten miernik?
Np przy 0.020A= 20mA by było: 0.020²×2400= 1W .
Ciekawe ile on pobiera, bo przecież prędkościomierz działa mi już pół roku na jednej małej bateryjce i przejechał 1500km ;)
A jak taką "grzałkę" wlutujesz w takiej ciasnej obudowie to w sumie gdzie to ciepło zniknie i jak na zewnatrz mienika się przedostanie?
Ale przecież musi mieć jakiś regulator napięcia bo uP nie są zasilane 2cyfrowym napięciem ;)
Gdyby miał spory pobór prądu to też jakiś radiator by dawał producent.
Niektóre regulatory mają odcięcie wyjścia jak napięcie na wejściu przekracza np. 35V....
A tutaj nie wiadomo jaki jest, więc jedynie na żywca można go poprawiać... i sprawdziłbym pobór prądu przez ten watomierz zanim go popsuję przecinając ścieżki i w ten sposób oszacował czy nie lepiej tego opornika na zewnatrz nie wyprowadzić i do jakiegoś kawałka aluminium ładnie przykleić ;)
No ale skoro stestowałeś, że się nic nie topi po wlutowaniu tego 2.4k przy wyższym napięciu to może jednak pobór prądu nie taki wielki przez ten watomierz...
Tak czy inaczej od tolerancji tego opornika i jego stabilności w zakresie temperatur będzie teraz też zależał pomiar napięcia, a tym samym mocy w tym mierniku, więc jak by był to opornik 1% to by było lepiej, bo kalibracja może się rozjechać jak pod wpływem temperatury zmieni się jego opór, a te zwykłe 5%, więc może mieć znaczenie jakość tego opornika.
Ale niech "fachowcy" jeszcze to sprawdzą, ale do swoich drabinek do pomiaru wkładam nie gorsze oporniki jak 1%, żeby zmierzyć coś sensownego w szerszym zakresie temperatur, a tutaj jeśli on się będzie "pocił" i jak się zmieści do obudowy w ogóle to przez zwykły 5% może być mało dokładny pomiar napięcia i tym samym mocy ;)
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pon 08 Paź, 2012   

Za dużo teorii, za mało praktyki w Twoich wypowiedziach przebija. Np to, że ten rezystor będzie mieć stosunkowo stałą temperaturę, a nie jakieś "szersze zakresy temperatur" :D
A na wyjaśnienia dlaczego tak, a nie inaczej w tej i innych kwestiach brak ochoty. :)

No ale wracając do tematu - szkoda, że ten watomierz nie ma żadnego wyprowadzenia z procka na zewnątrz i ewentualne fajne rzeczy trzeba by opierać o dość mocne modyfikacje.
Nie ma nawet problemu z podłączeniem czujnika z prędkościomierza rowerowego i zrobić naprawdę mocarne urządzenie 'all in one'.
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Paź, 2012   

tas napisał/a:
Za dużo teorii, za mało praktyki w Twoich wypowiedziach przebija.

Lepiej najpierw poznaj teorię ;)
Jakie napięcia max według Ciebie przeżyje ten układ po tym wstawieniu tego niefortunnego opornika?
Pytanie jest tylko na ile volt był oryginalny układ... i to wyjaśni dlaczego przypadkiem zadziałał ;)
Jak nie wstawiłeś tego opornika do "drabinki" to nic sensownego nie zmierzysz, ale wyświetlacz wszystko pokaże :D

Wiesz dlaczego ten (podobna idea tylko lepsza bo dodane są 5k i dioda zenera i przy napięciu 72V jak widać uP przy 5V i ADC 5V max ma szansę coś zmierzyć)
Układ działa poniżej? Bo nie potrzebuje prądu większego jak kilka mA ;)


A dlaczego poprawnie zmierzy napięcie-bo dodano opornik do drabinki i... coś jeszcze, czego może u Ciebie brakować jak tylko wstawisz ten jeden opornik i jednocześnie większe napięcie np. 2x niż to na które był zaprojektowany ten watomierz...

Jak ten opornik co wstawiasz jest tuż na zasilaniu to... przy większym oporniku może braknąć prądu na wyświetlacz, albo układ w ogóle nie odpali jak regulator ma zabezpieczenie i zrobi shutdown układu jeśli napięcie będzie odwrotnie podłączone albo >26V w przypadku LM2940-5.0.
A tak w ogóle to przy 5k i 72V możesz co najwyżej diodę Led zaświecić jedną :D

Jest szansa,że przypadkiem Ci się udało odpalić ten układ na kilku napięciach niewiele wyższych niż te na, które był zaprojektowany, ale przy wyższych nie koniecznie będzie działał.
Chciałbym zobaczyć jak "śmiga" ten miernik przy 72V i 96V, ale lepiej nie ryzykować, bo im wyższe napięcie tym większa szansa, że w najlepszym wypadku tylko nie będzie działał...

BTW: Nie wystarczy przeczytać książkę "Nauka elektroniki w weekend" żeby zrozumieć dlaczego jakiś układ działa, bo przy wyższych napięciach nie ma żartów i jak nie wiesz po co jest dioda 1N4007 w tym układzie poniżej to doczytaj, bo program zadziała jak nie usmaży się procesora, ale aby ingerować hardware bez znajomości teorii to już jest niebezpieczne ;)



Jak ktoś nie wie po co jest dioda prostownicza powyżej to niech nie lutuje takiego układu !
Odpowiedź na elaktrodzie można znaleźć pod hasłem: "DIDY LED JAKO KONTOLKI POD 230V"

Bez tej diody 1N4007... LED... "pójdzie z dymem" :D

Podpowiedź: zobacz na reverse voltage dla zwykłej diody Led i prostowniczej w ich "datascheet" ;)

Update: Pisze na nim: 7.2-60V więc przy 12V po modyfikacjach jeszcze działa jak widać na fotkach ;)
Naprawdę stestuj to pożądnie po przecięciu tej ścieżki... i wpakowaniu tam opornika i pomiarach wyzszego napięcia, bo już co niektórzy testowali "sterowniki PWM rs2323" i jakoś "moc nie była z nimi" tylko "poszła z dymem" :D
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pon 08 Paź, 2012   

Na endless-sphere jakoś nie mają takich rozsterek i dylematów :P
No ale jak już wspominałem, teoria swoją drogą, praktyka swoją :twisted:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group