ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Sob 07 Gru, 2013
Automatyczny wyłącznik przy rozładowywaniu akumulatora
Autor Wiadomość
mar56 
dyrektor


Pomógł: 4 razy
Wiek: 66
Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 443
Skąd: Łódź
Wysłany: Śro 30 Sty, 2013   

A zwykły wyłącznik nie wystarczy,nie ma potrzeby wyłączania pod obciążeniem,a więc się nie sklei,poco sobie komplikować układ,miałem na myśli wyłącznik przy ebiku.
_________________
zrób sobie ebikea,źycie to nie bajka
Ukradł rower, jemu ukradziono - co za różnica: jest zamieszany...
Ostatnio zmieniony przez mar56 Śro 30 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kori
[Usunięty]

Wysłany: Śro 30 Sty, 2013   

Dorabiałem kiedys moduły zapłonowe tyrystorowe do popularnych motocykli Yamaha DT . Z tego co pamietam wytrzymywały one kosmiczne prady podawane na bramke , kilka razy sie za zamotałem przy montazu elementów i tyrystor obrywał dosc konkretnie ipulsem po bramce gdzie wymagał chyba tylko 100mA , o dziwo po prawidłowym monatażu moduły działały,..
technologia anlogowa nie jest taka zła .. mozna by było zaprojektowac taki " układ" ktory przepuszczał by napiecie do momentu spadku napiecia i pozniej odłaczał.. cos jak podawanie impulsu na układ stand by.. Cyk dochodzi impuls układ sie załącza i w momencie spadku napiecia dostaje kolejny impuls a układ przechodzi w standby...

Musze cos pomyslec bo zaświtał mi pomysł..... :cool:
 
 
kori
[Usunięty]

Wysłany: Śro 30 Sty, 2013   

ewentualnie miernik analogowy w postaci linijki led tyle ze z buzerem zamiast ostatnich 3 kontrolek w kolorze czerwonym ....
 
 
jacekw
początkujący


Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 1
Wysłany: Śro 30 Sty, 2013   

Proponuję poniższy układ, pilnuje u mnie akumulatorów na łódce od dłuższego czasu bezawaryjnie, można rozbudować dla większego prądu lub zastosować przekażnik

zab aku.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 1092 raz(y) 34,57 KB

 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Czw 31 Sty, 2013   

Jeśli nie używałbym uP z jakiś powodów to zrobiłbym to na TL431I np. tak jak tutaj dokładnie opisali krok po kroku wykrywanie napięcia wyższego niż zadane...
TL431 Battery Voltage Monitor

Zamiast diody wstawiłbym optoisolator np. PC817 (wejście tego układu to w istocie dioda zabudowana) i załączał tym żarówkę jakimś mosfetem IRFZ44N ok. 55V 50A.
Pamietając o tym, że za optoizolatorem prosty układ negujący na tranzystorze BC547, bo ten układ do monitorowania wykrywa przekroczenie jakiegoś napięcia, czyli jak nie jest przekroczone, to logiczne że jest niższe niż ustawione np. 11V...
 
 
kori
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Lut, 2013   

eneuro, Można by dać MOSFETa na klucz i wzmacniacz jako komparator a TL431 zostawić na źródło napięcia referencyjnego,chodzi o to zeby był komparator z histerezą...

W nocie katalogowej ukladu TL431 jestprojekt do wykorzystania TL431 nie tylko jako komparator, a nawet jako wzmacniacz gramofonowy o mocy 400mW
Rezystor R4 to obciążenie, zakładam, że może mieć odłączany ujemny biegun zasilania, jeśli nie to też coś się wymyśli. R6 decyduje o szerokości histerezy, wartości rezystorów pozostają do obliczenia


Zmiana napięcia na wyjściu podzielona przez R6 powinna być równa histerezie na wejściu podzielonej przez opór
opornika wejściowego (na tym schemacie go nie ma, tam w ogóle nie ma wejścia, można R2 odłączyć od zasilania
i tam mieć wejście - wyjdzie histereza 2V (bo 10V/10k*2k=2V
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Lut, 2013   

kori napisał/a:

W nocie katalogowej ukladu TL431 jestprojekt do wykorzystania TL431 nie tylko jako komparator, a nawet jako wzmacniacz gramofonowy o mocy 400mW

W swoich układach na ATTiny85 używam TL431I (w nazwie I od Industrial dopisek oznacza stabilność w szerszym zakresie temperatur, bodajrze -40*C .. 85*C dla I ) bo zwykłe wersje (zresztą stabilizatorów 7805 też ) mają zwykle 0*C - 70-*C jako temp. pracy. Róznią się jeszcze dokładnością np. 2%, czy 1%. Odpowiednik to np. LM431, ale są te z inne.
Jak nie ma reżimu na zakres temperatur to każdy z nich będzie lepszy niz zabawy z diodami zenera, czy poleganie na VCC uP.
Trzeb atylko pamietać, że odpowiedni prad minimalny musi przez TL431 płynąć, bo inaczej nie uzyska się Vref tak jak to podają we wzorze, ale jest ten prąd podany w datascheetcie TL431.
Zwykle staram się oddzielać mosfety (tranzystory mocy) od jakiejs czułej elektroniki, więc wstawiam optoizolator.
Histereza chyba przy tym rozładowywaniu żarówki nie potrzebna i nie ma co chyba komplikować układu.
Negację na optoizolatorze i odpalanie mosfeta zamierzam zrobić np. tak:

A to dlatego, że powinno działać z tym TL431 w układzie co załączyłem wcześniej (po wstawieniu wmiejsce diody LED po doborze oporników jak opisują w tamtym łopatologicznym opisie), a dodatkowo jak zrobię z tego schematu powyżej PCB, to równie dobrze mogę podpiąć jako ON/OFF w tym projekcie poniżej (sterownik ładowania acu kwasowego na uP ATTiny85 na 10A z ograniczeniem mocy zmiennym automatycznym PWM), gdzie już mam pomiar napięcia na acu, ten układ posłuży np. do załączania wiatraka albo żarówki 55W. Wystarczy podpiąć go w miejsce tego "pająka" na tej fotce, który służy jako testowy potencjometr do zadawania PWMa, czy wyboru pojemności ładowanego acu, w zależności o dwgranego oprogramowania...

Ale równie dobrze może sterować wiatrakiem, czy załączać żarówkę rozładowywującą okresowo ładowane acu, bo w sumie potencjometr zbyteczny, jak się oprogramuje ograniczenie prądu ładowania np. do 10A.
Używam do tego czujnika Halla z sensora SS495A i bezdotykowo szacuję zbocznikowany prąd ;)
Zwykle staram się modułowo projektować podzespoły i optoizolator (np. PC817) z opornikiem pozwala bezpiecznie z uP uruchamiać jakieś tranzystory mocy pracujące na zupełnie innych napięciach...
BTW: W przypadku tego IRFZ44N i odpalania żarówki 55W na 12V prąd będzie ok. 5A, więc przy RDSON tego mosfeta ok. 17mOhma moc tracona będzie: 5A*5A*0.017Ohm= 0.5W ;)
Przy założeniu oczywiście, że będzie na bramce napięcie odpowiednie np. 11V... nie wystarczy zapodać np. 5V...no i jako włacz/załacz ale nie z wysokimi czestotliwościami, a napewno przy poniżej 1Hz będę tego używał, więc powinno być OK.
Zobaczymy jak wyjdzie w praktyce, ale zwykle wytrawia się płytkę i działa od razu :D
 
 
kori
[Usunięty]

Wysłany: Nie 03 Lut, 2013   

eneuro, to do roboty ;) wytrawiarka i działaj, z chęcia bym ci płytke wytrawił ale nie mam kiedy , jak masz chwilke i ochote to mozesz juz robic testy zamiast rozpisywac sie na poł strony. Pamietaj. chęci to nie wszytsko , licza sie umiejętnosci w praktyce. Widze ze jestesmy siebie warci... tez masz zaciecie do elektroniki z tym ze ja najpierw robie na kartce, później na płytce, testuje a nastepnie opisuje i poprawiam błędy.. Ty jak widac masz wszytsko w teorii..

Tak więc.. Bez obrazy kolego :) Zrób a potem pisz... bo widze ze lubisz sobie zycie komplikowac ;)
jest wiele prostrzych sposob sposobów na rowiazanie tej zagadki.. ;)

Jednym slowem ,. Za duzo głupot pieprzysz a za mało robisz.. nie masz praktyki tylko wszytsko w teorii ... Pokory troszke dla elektroniki chlopaku.. wroc do ery tranzystora i lamp ,naucz sie myślec bo jak narazie to piszesz same pierdoły i myśli za ciebie komputer.. troche szacunku dla zawodu elektronika
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Nie 03 Lut, 2013   

kori napisał/a:
eneuro, to do roboty ;) wytrawiarka i działaj, z chęcia bym ci płytke wytrawił ale nie mam kiedy , jak masz chwilke i ochote to mozesz juz robic testy zamiast rozpisywac sie na poł strony.

Ale tutaj nie ma za bardzo co testować, bo jest kilka elementów tylko....
kori napisał/a:

Tak więc.. Bez obrazy kolego :) Zrób a potem pisz... bo widze ze lubisz sobie zycie komplikowac ;)

Chyba Ci coś na oczy siadło, albo się nawaliłeś na imprezie i jeszcze nie wytrzeźwiałeś i niedowidzisz :D
Żeby zrobić płytkę robi się wcześniej schemat i program do robienia płytek pilnuje, czy nie ma gdzieś zwarć.
Bynajmniej nie po to rysowałem to w kompie, żeby tutaj wkleić jakąś fotkę. Mam z automatu praktycznie obraz PCB do wytrawienia, a że coś podobnego już działa, więc ktoś mniej doświadczony niż WIELCY elektronicy z podpisem, po prostu mają schemat z opornikami i ich wartościami, a nie googlaja schematy, gdzie na końcu jakiegoś wątku się okazuje dopiero, że ten z początku postu jest do d. bo ktoś uznał, że to tak wielką wartość intelektualną posiada, że jak nie poda wartości elementów i istotnych szczegółów do odpalenia, to będzie mógł się dowartościować i udowodnić tym którrzy to chcą zrobić, że jednak lepiej kupic to ... w sklepie ich kolesia, niż rzeźbić to samemu :D
Póki co nie mam jeszcze robota, zeby za mnie powiercił i polutował schematy, więc ten prostownik oczywiście musiałem ręcznie wiercić i oczywiście nie potrzebuję pomocy domorosłych pseudoelektryków EV do tak banalnych rzeczy jak podłaczenie i zabezpieczenie power mosfeta i oprogramowanie go w języku w C :D
Wystarczyły datascheety producentów potrzebnych elementów i kilkuletnie doswiadczenie w programowaniu wieloprocesorowych maszyn IBM AS/400 dla wabanków różnych ;)
Póki co nawet programatora nie kupowałem do tych AVRów, bo się zrobiło własny i nie zapłaciłem ani centa żadnemu samozwańczemu elektronikowi i o czywiście nie zapłacę, bo wystarczy poczytać noty aplikacyjne i wszystko działa od razu jak się poświęci na to chwilę czasu...i ew. w razie problemów przeprowadzi symulację na kompie.
A na kartce to owszem sobie można teraz... co najwyżej wydrukować obraz płytki do termotransferu.

BTW: W Biedronce np. sprzedają prostowniki na... 5A i w opisie twierdzą, że tym można acu 100Ah ładować ;)
Pewnie wielcy praktycy zawodowi elektronicy je zaprojektowali, a marketing zapomniał dopisać że może nie starczy doby na naładowanie tym badziewiem takiego dużego acu ;) A w opisie w sklepie napisali, że są one z... MULTIPROCESOREM :D Naprawdę, można się uśmiać jak się pochodzi po sklepach i te sprzedawane badziewia dokładniej oglądnie :D
Ostatnio zmieniony przez Nie 03 Lut, 2013, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 03 Lut, 2013   

kori - zrób to co pozostali użytkownicy forum.
Nie dokarmiaj trolla, nie wchodź w dyskusje, ogólnie pobłażliwe ignorowanie i brak stresu zapewniony :)
Ostatnio zmieniony przez tas Nie 03 Lut, 2013, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Nie 03 Lut, 2013   

tas napisał/a:
Jakbyś nie znalazł nic lepszego do wiosny, to w Pikaczu, który robię jest takie coś że gdy napięcie spada poniżej jakiegoś ustawionego progu lub/i gdy nastąpiło wyssanie z aku więcej jak określonej ilości Ah to włącza się piszczek.

Raczej nie robisz żadnego Pikacza, tylko.... przerabiasz coś co zrobili Chińczycy :D
Naprawdę, bardzo skomplikowane to musi być takie załączenie buzzera, ze wiele wody musi upłynąć, żeby ktoś wpadł, na to że są gotowe w necie opisane dokładnie sposoby na to, które zapodałem ;)
Swóje układy od "0" projektuję i wykonję, a nie chwalę się, ze udało mi się zaprogramować kupiony na ebayu jakiś watomierz :D
 
 
kori
[Usunięty]

Wysłany: Nie 03 Lut, 2013   

eneuro, widac jednak ile wiedzy z ciebie wychodzi.. Płytka? mazak i lecisz prototyp ! proste linie , trawisz i sprawdzasz ! dla leniwych polecam płytke stykową... Widac jak sie znasz.. program sprawdza czy nie ma zwrarć.. hahaha rozbawiłes mnie do łez.. ;) to ty powinienies wiedziec a nie program ! bawisz sie protelem 99 ? spoko.. tylko ze pamietaj ze to komputer odwala za ciebie robote a twoj mozg tylko analizuje to co zrobił za ciebie procesor... co chwila chwalisz sie jakims zwalonym z neta projektem gdzie cos doczytałes.. jak ja bym miał ci pisac co robiłem sam od podstaw to bys połowy nie wiedział...

Nie bede wyprowadzał cię z błędu.. Skoro twierdzisz ze jestes dobry w te klocki... Zyj dalej w swojej świadomosci

Tas ma racje.. nie karm trola..
Nie będe wdawał sie w rozmowki z toba bo widze ze nie ma o czym.
Żegnam kolege
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Lut, 2013   

kori napisał/a:
to ty powinienies wiedziec a nie program ! bawisz sie protelem 99 ?

Protel chyba pod Winde jest, a Windowsy MikroSyfu nie nadają się do pracy-profesjonaliści używają ich tylko.... w oknie uruchomione w trybie symulacji tego systemu pod... Linuxem oczywiście ;)
Używam darmowego GEDA do schematów i robienia PCB pod Linuxem i nie mam czasu na zabawy z trojanami i wirusami pod Windą.
Do symulacji wystarczają mi szare komórki i darmowy Falstad uruchamiany z przeglądarki.
Dla prądu jest wszystko jedno czy płynie przez ścieżkę narysowaną przez "elektryka EV" pod Windą, czy Linuxem, byleby nie było jakiś błędów na PCB i zgodne ze schematem i teoretycznymi wyliczeniami...
 
 
rs232 
stażysta
EV designer


Dołączył: 26 Maj 2010
Posty: 170
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon 04 Lut, 2013   

Nie ma sensu sie wdawac z nim czyli trolem w dyskusje, jego odpowiedzi nie wnosza totalnie NIC do tematu - generuje tylko nic nie znaczace wpisy które są poparte wyłaczenie jego opinią, co bys nie napisal i poparl swoje wypowiedzi badanami naukowymi i tak jestes w bledzie bo ON czyli trol wie najlepiej.

Nie karm trola - pełna dyskryminacja dla takich jak ON.
_________________
Osprzet dla EV - zadaj pytanie ja odpowiem.
iBMS - Battery Monitor System
Balancer Li-Pol Li-Ion
 
 
eneuro
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Lut, 2013   

rs232 napisał/a:
Nie karm trola - pełna dyskryminacja dla takich jak ON.

Na pewno twoja wypowiedź dużo wniosła tutaj... zamieszania chyba. Oglądaj więcej programów na Discovery z serii "jak to jest zrobione" zanim zaczniesz sprzedawać innym forumowiczom swoje sterowniki na jednym IRFie :D Już miałeś okazję się wykazać, teraz nie wciskaj już innym ciemnoty, tylko pokaż konkretne rozwiązanie postawionego problemu w tym wątku, bo nie wszyscy są elektrykami EV, ale i tak nie popełniają tak prostych błędów jak Ty. Tutaj Jeden IRF przy 55W i prądzie 5A jest wystarczający, a Ty twierdziłeś, że zrobiłeś super mega sterownik na kilkadziesiąt Amperów, też na jednym IRFie, podczas gdy chińczycy wkładają ich wtedy co najmniej kilka :D
Przedstaw swoją propozycję układu tutaj-zobaczymy i ocenimy z chęcia, chociaż gość na filmie który zapodałem to już zrobił ze szczegółami i nic tylko lutować i używać podobnie skoro u niego to działa bez zarzutu ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group