ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Nostusek
Sob 07 Gru, 2013
Analogowy licznik bezprzewodowy
Autor Wiadomość
bartusia 
początkujący
Electra Vince 3i


Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 47
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 15 Kwi, 2013   Analogowy licznik bezprzewodowy

Witam,
mam zamiar poczynić takie cudo jak analogowy licznik bezprzewodowy.
Niestety nie ma takich produktów na rynku oprócz konceptu redfish

Wybrałem sobie taki licznik analogowy sterowany elektrycznie.

Licznik prędkości, po prawej status naładowania, po lewej włączona lampka… a kierunkowskazy… może kiedyś będą :)

I teraz jest pytanie. Czy da się wykorzystać istniejący licznik rowerowy bezprzewodowy do przesłania sygnału czyli wykorzystać tylko moduły nadajnik przy kole a z licznika podpiąć się gdzieś (?!) aby odczytać impulsy z koła. Czy to są zintegrowane układy? Może ktoś się bawił?
Czy jak rozkręcę taki licznik to będę miał szansę cokolwiek, gdziekolwiek zmierzyć?

B.
 
 
Janek75
[Usunięty]

Wysłany: Pon 15 Kwi, 2013   

To może już prościej zegarek z GPSem sobie sprawić w prezencie na gwiazdkę ;)

Ale jeśli chodzi o bezprzewodowe bajery, to widziałem gdzieś na stronach Cyfroniki gotowe moduły do komunikacji radiowej (dostrajane laserowo częstotliwości pracy) i niewykluczone, że ze swojego sterownika BLDC sygnały radiowo będą wysyłane i wyświetlacz bezprzewodowo będzie zrobiony i ściągany jak coś ala panel w radio samochodowym.
Takie układy chcę wykorzystać jak w linku-pisali o nich też na elektrodzie i ktoś polecał, więc nie mam zamiaru wyważać otwartych drzwi i jak coś to się to zintegruje ze sterownikiem i jako alarm też może być jak ktoś będzie się chciał przejechać moim EV bez mojej wiedzy :D
Moduły transmisji radiowej
Jakiś pierwszy lepszy link-wystarczy przeglądnąć i coś powinno spasować...
 
 
Nostusek 
szef



Pomógł: 18 razy
Wiek: 35
Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 1406
Skąd: Pruszków
Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013   

http://www.acewell-meter.com/

Tu masz masę liczników do EV w przeróżnych wersjach i wymiarach.

A jak mi przypomnisz się któregoś wieczoru to podeślę Ci całą broszurkę z licznikami do EV na maila z tej firmy.
_________________
Pal gumę - nie benzynę! EV górą!!
Silnik: MY1020 500W/24V, sterownik: YK-40 -tuningowany , akumulator: 2 x Toyama NPC-18

Potrzebujesz akumulatora kwasowego? AGM, VRLA, GEL, trakcja, samochodowe ? Dzwoń: 609-208-808 w godz 9 - 17
 
 
JerzyZ 
Zasłużony dla zlotu EV



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 16 Lip 2010
Posty: 794
Skąd: Warszawa - Ursynów
Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013   

Próbowałem używać licznik bezprzewodowy z Allegro, zresztą bardzo ładny. Działał tylko przy wyłączonym napędzie. Czyli prawdopodobnie transmisję zakłócały "szpilki" ze sterownika.
 
 
bartusia 
początkujący
Electra Vince 3i


Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 47
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013   

Panowie, ale ja nie chcę monitorować parametrów ani silnika elektrycznego ani sterownika.
Sygnał wejściowy ma pochodzić z koła przedniego, gdzie założony jest czujnik a na szprychach magnesik...

Tylko zamiast wyświetlacza z cyferkami chcę mieć ładny, duży, chromowany analogowy licznik i prędkościomierz :)

Do monitorowania parametrów aku, silnika mam już komputerek turnigy, ale schowany bo teraz po testach znam już pracę i możliwości zarówno silnika jak i aku.

Stąd pytanie o możliwość wykorzystania bezprzewodowego licznika z allegro za 30PLN (oczywiście jak się nie da to będę musiał sobie sam zrobić odbiornik/nadajnik, ale to w drugiej kolejności...) do transmisji "koło ->ustrojstwo przy kierownicy" w zakresie impulsów, przejąć jakoś, gdzieś te impulsy i posterować 5V wejście elektronicznego licznika analogowego, który mam. Na bateryjce działa pięknie...

Ale się rozpisałem, ale mam nadzieję wyjaśniłem o co mi chodzi :)
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013   

A nie prościej po prostu kabelkiem? W bezprzewodowym trzeba mieć baterię w nadajniku, którą trzeba potem wymieniać.
 
 
bartusia 
początkujący
Electra Vince 3i


Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 47
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013   

zeeltom napisał/a:
A nie prościej po prostu kabelkiem? W bezprzewodowym trzeba mieć baterię w nadajniku, którą trzeba potem wymieniać.


Pewnie, że prościej, nawet da się schować kabel w lagę widelca, ale…
Zawsze to fajniej coś zrobić i pokombinować :) Ja po prostu nie lubię kabli…
Może takie zboczenie, ale większość urządzeń, które mam komunikuje się bez kabli…

Poza tym szkoda nawiercać takie cudo :) no może bardzo podobne…
 
 
Janek75
[Usunięty]

Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013   

bartusia napisał/a:
Panowie, ale ja nie chcę monitorować parametrów ani silnika elektrycznego ani sterownika.
Sygnał wejściowy ma pochodzić z koła przedniego, gdzie założony jest czujnik a na szprychach magnesik...

Nikt nie mówi o monitorowaniu wszystkich parametrów, tylko chodzi o taką sprawę, że jak masz BLDC z czujnikami Halla, to może prościej by było w okolicy sterownika przejściówkę zrobić i w niej czytać równolegle impulsy z Halli przesyłane do sterownika, dorzucić ten moduł radiowy-zasilić to wszystko kablami którymi sterownik i tak się zasila, a Twój piękny wypasiony licznik odbierałby sobie np co jeden obrót koła-czy jak tam zaprogramujesz przejściówkę-i wtedy nie potrzebujesz w ogóle jakiegoś czujnika z przodu ;)
Ja przynajmniej w takim kierunku idę, a że sterownik BLDC też będę miał swój, to nie będę musiał przechwytywać Halli, ale idea podobna.
Zasilanie tylko tych analogowych zabawek i po temacie...

jerzyz napisał/a:
Czyli prawdopodobnie transmisję zakłócały "szpilki" ze sterownika.

Jak to mozliwe? To na jakiej częstotliwości one działały? Te moduły transmisji radiowej z Cyfroniki (w praktyce jakiejś firmy z Włoch) w okolicy 400 MHz pracują, więc raczej chyba sterowniki nie powinny tego zakłucić... Tym bardziej jestem ciekawy jak się będą sprawować.
Ostatnio zmieniony przez Wto 16 Kwi, 2013, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013   

Poczytaj teorię impulsów prostokątnych, trochę o harmonicznych i zakłóceniach powodowanych przez urządzenia cyfrowe, to zrozumiesz.
 
 
bartusia 
początkujący
Electra Vince 3i


Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 47
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013   

Niestety mam Crystalyte HT3525 bez Halla...
 
 
Janek75
[Usunięty]

Wysłany: Śro 17 Kwi, 2013   

No to może bardziej hardkorowo :)
Na elektrodzie widziałem projekt jak gość moduł GPSa czytał mikroprocesorem poprzez port szeregowy, więc masz teoretycznie też taką możliwość i w sumie GPS tak czy inaczej wypada mieć na wycieczkach więc może to jakieś obejście i mniej kabli i niepotrzebnych paskudnych czujników podpinanych w koło, gdybhy to zintegrować z tym co masz.

Jak chce się mieć coś wyjątkowego, to czasami trzeba wyjątkowo pokombinować, ale satysfakcja później jak nikt takiego czegoś nie ma, bo... tego nie produkują bo dział marketingu w Chinach uznał, że za mało na tym zarobią ;)
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Czw 18 Kwi, 2013   

Tia... GPS, procesory... skądś to znam ;)
 
 
Janek75
[Usunięty]

Wysłany: Czw 18 Kwi, 2013   

A kolega Tas na opornikach tuninguje tą chińską zabawkę do pokazywania jakiś parametrów jazdy?
Z tego co ostatnio tam zaglądałem, jakąś nową wersję softu udostępnił testerom, którzy za friko to mu testują ;)
Może powinniśmy liczydeł dalej używać w swoich pojazdach EV?
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Czw 18 Kwi, 2013   

Sesesese.... ja już mam 100% pewność :D
 
 
Janek75
[Usunięty]

Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013   

No niestety, co niektórzy starzy bywalcy tego forum mało na temat tutaj piszą.
Niechby podali jakieś konkretną propozycję rozwiązania problemu, a nie szukali dziury w całym.

A wracając do temau.
bartusia napisał/a:
Niestety mam Crystalyte HT3525 bez Halla...

W tym urządzeniu z wirnikiem też nie miałem halotronów, ale wystarczyło przykleić we wgłębienie wirnika (to chyba było wyważenie) mały lekki neodym jak na zdjęciu poniżej:

a do tego właśnie analogowy czujnik Halla na płytce zrobiony specjalnie pod ten wynalazek

I do żółtego kabelka podpinamy byle jakie 10bit ADC z mikrokontrolera (bo mamy na wyjściu napięcie proporcjonalne do pola magnetycznego i zerowe pole w okolicy połowy napięcia zasilania) i wykrywamy na nim zmiany pola magnetycznego jak magnes przechodzi pod czujnikiem (oczywiście ma znaczenie orientacja tego czujnika i przy takim zamocowaniu jak na tej płytce magnes biegunem S/N w stronę płytki prostopadle do jej powierzchni)..
Można tym czujnikiem mierzyć zarówno dodatnie/ujemne pola magnetyczne S/N.

Ten czujnik Halla to SS495A z TME i zasila się go bezpośrednio np. 5V (chyba do 10V ma w specyfikacji) bez żadnych oporników (rezystancja jest tam rzędu 1k, więc jego pobór prądu <10mA).
Wtedy nawet z odległości centymetra zmiany pola magnetycznego są widoczne i różnice nie w mV na jego wyjściu, a w dzięsiątych cześciach Volta i łatwe do zmierzenia w ADC mikrokontrolera.

Więc możliwości masz kilka.
Bo ostatecznie też można w tylnym kole przykleić neodyma (nie z przodu) z takim czujnikiem, podpiąć go bezpośrednio do mikroprocesora do ADC i do tego samego uP nadajnik radiowy np. ten z Cyfroniki co podałem namiary, bo umożliwia wysyłani epojedyńczych bitów i tylko enkodera/dekodera wymagają nadajniki.odbiorniki.

A czy Ci się już będzie chciało z tym pobawić to już zależy od Ciebie.

Mi się chce, bo czasami szkoda czasu na szukanie czegoś w sklepach, bo i tak się nie znajdzie żeby idelanie pasowało do czegoś niestandardowego i taniej zrobić to samemu jak się ma chwilę wolnego czasu wieczorem.

Pozdr.

proaltreg-rpm-sensor-forum.jpg
RPM SS495A sensor
Pobierz Plik ściągnięto 835 raz(y) 61,06 KB

proaltreg-rotor-magnes-forum.jpg
RPM rotor magnes
Pobierz Plik ściągnięto 446 raz(y) 42,4 KB

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group