ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
E-biker.pl zestawy do konwersji rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Sob 07 Gru, 2013
Jakie tranzystory mocy??
Autor Wiadomość
bartek 
prezes
Łebmajster


Pomógł: 5 razy
Wiek: 37
Dołączył: 13 Kwi 2011
Posty: 508
Skąd: Włoszczowa
Wysłany: Wto 13 Sie, 2013   Jakie tranzystory mocy??

Witam

Mam sterownik w którym muszę wymienić tranzystory mocy. Niestety nie mogę odczytać jakie były ich parametry więc myślę z zastosowaniu tranzystorów "na wyrost" czyli tak żeby mieć pewność że dadzą radę.

Mam 6 tranzystorów i moc do obsłużenia 54V i 25A max przez sterownik.
Myślałem o takich: http://www.tme.eu/pl/deta...onal-rectifier/

Co myślicie? Z góry dzięki za pomoc.
Pzdr
_________________
-
Szprychy dorabiane na wymiar
Grubości: 2,0mm; 2,3mm; 2,6mm; 3,4mm CZARNE

Sklep MaxEV
Silniki MXUS, Zestawy EcoBike, MagicPie, SmartPie
-
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Wto 13 Sie, 2013   

Tematycznie podobny wątek: http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1350

Ogólnie to tam są N-type tranzystory i po moich doświadczeniach to pasują jakiekolwiek. Lepiej dać mocniejsze bo zazwyczaj mają małą rezystancję. Mniej się sterownik grzeje i takie tam.

Ja używam IRF3808PBF, póki co działają bez kłopotów.

Będę naprawiać sterownik 250W po spaleniu tranzystora i zrobię eksperyment. Zamiast 1 który tam był - zamontuje do obudowy ze 4 włączane równolegle. Ciekawi mnie, czy to ruszy.
Chyba powinno :)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
bartek 
prezes
Łebmajster


Pomógł: 5 razy
Wiek: 37
Dołączył: 13 Kwi 2011
Posty: 508
Skąd: Włoszczowa
Wysłany: Śro 14 Sie, 2013   

Hmmm... Czyli wychodzi że ten który podawałem - IRF8010PBF akurat będzie tak "na wyrost"
_________________
-
Szprychy dorabiane na wymiar
Grubości: 2,0mm; 2,3mm; 2,6mm; 3,4mm CZARNE

Sklep MaxEV
Silniki MXUS, Zestawy EcoBike, MagicPie, SmartPie
-
 
 
Nostusek 
szef



Pomógł: 18 razy
Wiek: 33
Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 1406
Skąd: Pruszków
Wysłany: Śro 14 Sie, 2013   

http://www.irf.com/produc...ata/irf1404.pdf

IRF1404 jest jeszcze bardziej "po byku" i ma jeszcze niższą rezystancję przejścia oraz większe prądy. Tylko że jest do 40V

http://www.redrok.com/MOS...h4.0_TO-220.pdf

irf1405 również jest po byku i ma 55V napięcia choć nieco niższe prądy..
_________________
Pal gumę - nie benzynę! EV górą!!
Silnik: MY1020 500W/24V, sterownik: YK-40 -tuningowany , akumulator: 2 x Toyama NPC-18

Potrzebujesz akumulatora kwasowego? AGM, VRLA, GEL, trakcja, samochodowe ? Dzwoń: 609-208-808 w godz 9 - 17
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Śro 14 Sie, 2013   

Kiedyś poleciał mi tranzystor mocy w sterowniku i usilnie szukałem takiego samego. A na koniec wlutowałem pierwszy lepszy, który miał podobne napięcia i prądy i do dziś działa wszystko prawidłowo. Chyba nie ma się co sugerować firmą i napisem na tranzystorze. Oby z grubsza pasował i powinien działać ;)
 
 
czarodziej 
młodzik


Wiek: 52
Dołączył: 14 Maj 2010
Posty: 69
Skąd: Nowa Wieś Ujska
Wysłany: Pią 16 Sie, 2013   

tas napisał/a:


Będę naprawiać sterownik 250W po spaleniu tranzystora i zrobię eksperyment. Zamiast 1 który tam był - zamontuje do obudowy ze 4 włączane równolegle. Ciekawi mnie, czy to ruszy.
Chyba powinno :)


Mosfety teoretycznie steruje się polem, niby do wysterowania potrzebny jest minimalny prąd, posiadają jednak dość znaczną pojemność między źródłem i bramką, która przeszkadza przy szybkim kluczowaniu tranzystora. Jeśli planujesz zastąpić jeden tranzystor czterema, sprawdź czy driver sterujący bramką będzie w stanie wydolić. Najlepiej mieć oscyloskop i sprawdzić czy sygnał sterujący nie zmieni się z prostokąta na trapez o niższym napięciu, to by świadczyło, że układ sterujący bramką mosfeta nie wyrabia i trzeba go zastąpić wydajniejszym prądowo.
 
 
JerzyZ 
Zasłużony dla zlotu EV



Pomógł: 5 razy
Dołączył: 16 Lip 2010
Posty: 790
Skąd: Warszawa - Ursynów
Wysłany: Pią 16 Sie, 2013   

@czarodziej - bardzo dziękuję Ci za radę. To niby takie proste, ale sam bym tego nie wymyślił.
Warto rano zajrzeć do forum!
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pią 16 Sie, 2013   

Zmartwiłeś mnie, że to nie jest takie proste :)
Niestety nie mam oscyloskopu. Jakie będą objawy, kiedy zamontuję te kilka sztuk równolegle i przebieg się wytrapezowi?
Ryzyko zwarcia, mniejsza moc, grzanie się?
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Mechano 
szef
młody elektronik


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 1337
Skąd: Poznań
Wysłany: Pią 16 Sie, 2013   

Źle wysterowany mosfet będzie się strasznie grzał.
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Pią 16 Sie, 2013   

tas napisał/a:
Niestety nie mam oscyloskopu.

Masz oscyloskop ale o tym nie wiesz. :smile:
Wystarczy podłączyć sygnał do wejścia karty dźwiękowej komputera i wyświetlić przebieg za pomocą programu oscyloskop. Kiedyś tak robiłem i do tego zastosowania powinno wystarczyć. Może być problem jeśli częstotliwość jest sporo poza pasmem akustycznym ale jeśli generator w regulatorze chodzi 16 czy 20 kHz to pokaże. nie zapomnij tylko zrobić jakiś dzielnik rezystorowy na wejście żeby nie uwalić kompa.
 
 
Mechano 
szef
młody elektronik


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 1337
Skąd: Poznań
Wysłany: Sob 17 Sie, 2013   

Co do oscyloskopu to trzeba bardzo uważać. Zajrzyj do linka:
http://majsterkowo.pl/osc...-malym-kosztem/

A jeszcze co do mosfetów to zajrzyj do tego linka:
http://mikrokontrolery.bl...trybie-pwm.html
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Sob 17 Sie, 2013   

Dzizas ludzie, nowy oscyloskop na ARM z kolorowym wyświetlaczem kosztuje marne 200zł (albo 80zł na USB przystawka do komputera).
No bez przesady, że będę na pająku robić instalacje rodem z lat 90-tych ;)
Już nie umniejszając, że RS232 to ja ostatni raz widziałem dawno temu.

Ja jestem prosty człowiek, przemawiają do mnie proste rozwiązania, ale nie AŻ tak :)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
czarodziej 
młodzik


Wiek: 52
Dołączył: 14 Maj 2010
Posty: 69
Skąd: Nowa Wieś Ujska
Wysłany: Pon 19 Sie, 2013   

Dziś faktycznie jeśli chodzi o takie rzeczy jak multimetr czy oscyloskop jest o wiele łatwiej, można to kupić dosłownie za grosze. Ja mam jeszcze w domu oscyloskop LCD który 15 lat temu kosztował tyle ile dobrej klasy auto :lol: Może ktoś ze znajomych ma oscyloskop pod ręką. Jego kupno to tylko początek, trzeba jeszcze wiedzieć jak i co pomierzyć. Lepiej kumplowi piwo postawić niż wywalać nawet 80 zł po to, żeby graty w szufladzie leżały.
Nie miałem okazji bawić regulatorami i nie wiem z jaką częstotliwością są kluczowane tranzystory. Kiedyś dawno temu jak audio do auta kosztowało fortunę zbudowałem sporo przetwornic do wzmaków i tam w zależności od transformatorów kluczowanie było z częstotliwością nawet 200kHz, przy takich szybkich przełączaniach tranzystorów drivery wysoko-prądowe to podstawa. Jeśli częstotliwości mniejsze to i wymagania inne.
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Pon 19 Sie, 2013   

To są częstotliwości rzędu kilkudziesięciu kHz maksimum.
 
 
Mechano 
szef
młody elektronik


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 1337
Skąd: Poznań
Wysłany: Pon 02 Wrz, 2013   

Tas,
A co to za oscyloskop? Jaką ma częstotliwość próbkowania?
Jeśli chodzi o tanie oscyloskopy to rozejrzyjcie się za DSO nano albo zajrzyjcie do linka:
http://www.elektroda.pl/r...c2020182-0.html
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group