ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Wto 15 Kwi, 2014
Wymiana
Autor Wiadomość
gienek333 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 54
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1338
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 06 Wrz, 2014   

Można użyć nawet silikonu do łazienek, czujnik nie ma masy i nie wydziela ciepła.
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Sob 06 Wrz, 2014   

W mocnych konstrukcjach i szczególnych konfiguracjach sprzętu wzrost temp uzwojenia z 100 -> 200st trwa 5-10sek.
Trzeba mieć nierówno pod deklem, żeby stosować silikon do łazienki oszczędzając całe 15zł, a ryzykując stratę 600 na zajaranym silniku.
Znowu bądźmy rozsądni. Oszczędności można, a nawet należy szukać, ale w miejscach, gdzie to jest uzasadnione :shock:

Przypominam, że zabezpieczenie termiczne silnika przy użytkowaniu bajka przy dużych mocach lub w trudnym terenie jest OBOWIĄZKOWE.
Dyskusja o tym toczy się tutaj: http://forum.arbiter.pl/v...zenie+termiczne
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
radwan 
młodzik


Wiek: 41
Dołączył: 28 Wrz 2012
Posty: 72
Skąd: Polska
Wysłany: Sob 06 Wrz, 2014   

Gienek no właśnie użyłem wysokotemperaturowego 300C ,ale działa jak izolator i wyniki przekłamuje -testowałem z drugim termometrem obok.
Chodzi o to ,żeby dobrze przewodził ciapło ,ale nie prąd. Czujnik będzie przyklejony na uzwojeniu.

tas napisał/a:

Trzeba mieć nierówno pod deklem, żeby stosować silikon do łazienki oszczędzając całe 15zł, a ryzykując stratę 600 na zajaranym silniku.
Znowu bądźmy rozsądni. Oszczędności można, a nawet należy szukać, ale w miejscach, gdzie to jest uzasadnione :shock:


Ok Tas. Sylikon be to już wiem. A to co podałem ? Fujik w sieci znalazłem tylko w jednym sklepie, a AG Thermoglue będę pewnie miał w elektronicznym za rogiem. :smile:
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 54
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1338
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 07 Wrz, 2014   

Widzę, że forum osiągnęło już taki "poziom" iż nie "nadążam" więc postaram się ograniczyć swoje wypowiedzi.
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 07 Wrz, 2014   

radwan, mnie się wydaje, że fujik i AG to będzie to samo. Po prostu AG jest mniej, stąd niższa cena.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
MixhaL 
prezes


Pomógł: 3 razy
Wiek: 42
Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 909
Skąd: Lubelskie
Wysłany: Nie 07 Wrz, 2014   

Fujik jest na silikonie, AG chyba nie i przewodzi prąd.
Znalazłem coś takiego, porównywaln y do Fujik tez na silikonie


http://allegro.pl/show_item.php?item=4572161603
_________________
Cyklon
BOMBER V1, V2, V3
RAIDEN
 
 
radwan 
młodzik


Wiek: 41
Dołączył: 28 Wrz 2012
Posty: 72
Skąd: Polska
Wysłany: Nie 07 Wrz, 2014   

MixhaL napisał/a:
Fujik jest na silikonie, AG chyba nie i przewodzi prąd.


Z tego co porównywałem AG z innymi materiałami np. izolacjami w liniach energetycznych wytrzymałość dielektryczna na poziomie 20kV/mm to już niezle ,więc przewodzić nie powinien. Szczególnie ,że napięcia w EV są dużo niższe.
 
 
sietaz 
prezes


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Maj 2014
Posty: 919
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 30 Lis, 2014   

Jakiego awg można użyć aby przeszły -12 czy 14 będzie wystarczający? Tarcza mi przetarła kable więc pogrubienie z aktualnych odpada
_________________
Jeżdżę na: Voyager I


Niech moc będzie z wami
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 30 Lis, 2014   

Ponoć da się upchnąć w oś wersji na wolnobieg 3x 12awg, ale nie sprawdzałem tego.
Musiałbyś to chyba nasmarować jakąś wazeliną lub towotem oraz dolutować jakiś mały kabelek pilotujący.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
sietaz 
prezes


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Maj 2014
Posty: 919
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 30 Lis, 2014   

Moim zdaniem to przepchnięcie tych kabli nie jest takie łatwe. No chyba, że jest jakiś magiczny sposób na zrobienie tego w 5 minut
_________________
Jeżdżę na: Voyager I


Niech moc będzie z wami
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 30 Lis, 2014   

https://www.electricbike.com/9c/

Tutaj jest wzmianka, że nie jest to niemożliwe, tylko zwyczajnie trudne.

Ogólnie bardzo ciężko dostępne są cienkoizolacyjne przewody pokroju 10-12awg
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Nie 30 Lis, 2014   

Ostatnio patrzyłem w firmie tme i z cienką izolacją są chyba teflonowe. Nadają się takie?
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 30 Lis, 2014   

No takie najlepsze są.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
sietaz 
prezes


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Maj 2014
Posty: 919
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 01 Gru, 2014   

Czy pchanie aż takich kabli ma jakiś sens? No oprócz jeżeli ktoś ma zamiar pchać 5kw w ten silnik. Btw w tym linku co podałeś tas to gość piszę, że dużo łatwiej upchnąć 12awg niż 10 awg :grin:
_________________
Jeżdżę na: Voyager I


Niech moc będzie z wami
 
 
Pykacz 
szef


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 1561
Wysłany: Pon 01 Gru, 2014   

sietaz napisał/a:
Btw w tym linku co podałeś tas to gość pisze, że dużo łatwiej upchnąć 12awg niż 10 awg :grin:

To jest chyba oczywiste . :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group