ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Wto 15 Kwi, 2014
Wymiana
Autor Wiadomość
piotrrs11 
brygadzista



Pomógł: 3 razy
Wiek: 29
Dołączył: 28 Mar 2014
Posty: 270
Skąd: Sulejów/Wrocław
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

Rozwiercałeś otwór ? Gdzieś obiło mi się o uszy że w tej wersji kasetowej jest węższy niż w 'standardowej'.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

nie trzeba pogrubiać wszystkich 3, można też 2
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
kondzio927 
prezes
WWW.KONDZIO-BIKE.PL



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2011
Posty: 554
Skąd: CZĘSTOCHOWA
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

tas napisał/a:
nie trzeba pogrubiać wszystkich 3, można też 2


:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

no tak :)
Jeśli komuś się nie chce z tym walczyć to można pogrubić tylko 2 kabelki, trzeci zostawić i wtedy dodatkowo mozna dać do 6 cienkich.
Jasne, że nie będzie aż takiego efektu na plus, ale jeśli nie ma innego wyboru...

Oś jest mniejsza M12 więc i otwór zrobili mniejszy i pod niekorzystnym kątem i to utrudnia pracę.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
kondzio927 
prezes
WWW.KONDZIO-BIKE.PL



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2011
Posty: 554
Skąd: CZĘSTOCHOWA
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

...mnie się udało podwoić wszystkie,ale zajęło cały dzień dwóm osobom i był przy tym "kupe" nerwów, oczywiście termokurcz jest tylko na zewnątrz (ciekawe kiedy się przetrą i trzeba będzie powtórzyć zabieg :razz: ).
A i uwaga przy wkładaniu statora do obudowy ,MOŻE OBCIĄĆ KABLE !!! (przetestowane :sad: )
 
 
Tektronic 
brygadzista
Pasjonat Elektroniki


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 12 Paź 2013
Posty: 269
Skąd: Toruń
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

Właśnie , trzeba uważać , mi przewody przy przerabianiu silnik na olejowe chłodzenie jakimś cudem się przetarły a nie zauważyłem tego , efekt - uwalony sterownik
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

Przecież po przeróbce i przed/po zamknięciu pokrywy się robi test poprawności :P
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
sietaz 
prezes


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Maj 2014
Posty: 919
Skąd: warszawa
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

Ale jak i gdzie

Czyżbyście wkładali stator od strony wolnobiegu?
_________________
Jeżdżę na: Voyager I


Niech moc będzie z wami
 
 
Tektronic 
brygadzista
Pasjonat Elektroniki


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 12 Paź 2013
Posty: 269
Skąd: Toruń
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

Ja wkładam stator razem z deklem (strona przewodów) ,zakładam rękawice na wszelki wypadek i pomału go wsuwam aż go "wciągnie"

Przewody chyba otarły mi się w środku o krawędź otworu gdzie wychodzą przewody do faz i z zewnątrz tez o krawędź :(
 
 
kondzio927 
prezes
WWW.KONDZIO-BIKE.PL



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2011
Posty: 554
Skąd: CZĘSTOCHOWA
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

Tektronic napisał/a:
Ja wkładam stator razem z deklem (strona przewodów)

w silniku na kasetę nie da się z "deklem" od strony przewodów :cry:
 
 
Tektronic 
brygadzista
Pasjonat Elektroniki


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 12 Paź 2013
Posty: 269
Skąd: Toruń
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

Rzeczywiście , tylko jedną pokrywę da się zdjąć , lipa , ale z drugiej strony to lepiej jakby sobie ktoś chciał olejowe robić bo jest o jedną pokrywę do uszczelnienia mniej :)
 
 
kondzio927 
prezes
WWW.KONDZIO-BIKE.PL



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2011
Posty: 554
Skąd: CZĘSTOCHOWA
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

Tektronic napisał/a:
jedną pokrywę do uszczelnienia mniej

myślę ,że uszczelnienie pokryw to najmniejszy problem w tym zagadnieniu :???:
 
 
Tektronic 
brygadzista
Pasjonat Elektroniki


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 12 Paź 2013
Posty: 269
Skąd: Toruń
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

Zgadza się ;-)

Ja swojego nie mogłem jeszcze przetestować (jadąc) , a jedynie podgrzać - nie leci :cool:
 
 
Natanoj 
kierownik



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 31 Mar 2006
Posty: 314
Skąd: Małopolskie
Wysłany: Pią 06 Mar, 2015   

Czy jest sens pogrubiać przewody w silniku przekładniowym? Myślałem, że będzie to proste, ale musiałbym cały wolnobieg silnika rozkręcać. Dodatkowo wszystko jest upaprane w smarze. Oby mi się nigdy halle nie popsuły...

W ośce jest luz, na pewno dołożę przewód telefoniczny dla bezpiecznika termicznego i termistora. Może wejdzie nawet w cały przewód 4 żyłowy w dodatkowej otulinie. Macie jakiś pomysł gdzie schować bezpiecznik? Ewentualnie czy można nieco oskrobać plastikową obudowę?

Jeszcze mam jedno pytanie, bo z drugiej strony silnika wypadły mi podkładki z uszczelnieniem. Czy na zdjęciu jest dobra kolejność? => najpierw gumowe uszczelnienie, potem podkładka i nakrętka. W przeciwnym wypadku dokręcając nakrętkę zniszczyłbym uszczelkę. A może podkładka miała chronić uszczelkę od styku obracającej się obudowy z pozostającą w miejscu ośką.
 
 
wapn 
początkujący


Dołączył: 07 Lip 2014
Posty: 20
Skąd: L-wo
Wysłany: Nie 13 Wrz, 2015   

Pytam z ciekawości. Czy ktoś wie z jakiego metalu są oryginalne przewody fazowe silnika NineContinent? Nie wygląda to jak typowa miedź (są koloru srebrnego).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group