ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Wto 15 Kwi, 2014
Wymiana
Autor Wiadomość
PawLas
[Usunięty]

Wysłany: Wto 14 Lut, 2017   

U mnie w nowym (kanciatym) nc2806 są 2 ekstra cienkie przewody w kablu fabrycznym, tylko krótko przycięte przy zewnętrznej izolacji.
Jakiej średnicy wiertłem można rozkalibrować ośkę, żeby było bezpiecznie?
 
 
Ledo 
młodzik



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Paź 2016
Posty: 99
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pon 13 Mar, 2017   

Szybkie pytanka:
1. uzwojenie fazowe wydaje się być znacznie cieńsze niż pojedyńczy kabel fazowy, co z tego że podwoiłem kabel, skoro uzwojenie stanowi "wąskie gardło" - nie powinienem podlutować kabli jaknajbliżej naplotów? (podlutowałem w oryginalnym miejscu gdzie był pojedyńczy) (na drugim zdjęciu widać lepiej jak cienkie są nawojowe żyły faz)
2.nadciołem przypadkowo jedną żyłę od naplotu, jakiś pomysł aby to połączyć z zaizolowaniem czy bez? nie wiem czy lutowanie będzie dobre - jak termostat nie zadziała to lut się stopi i będzie fruwać po silniku



silnik 9C 30H78 (ten najwolniejszy), kaseta
udało mi się przepchać bez rozwiercania
-3szt podwojonych oryginalnych przewodów fazowych (6 żył)
-5 oryginalnych halotronowych
-4x par żył telefonicznego (8 żył)

ale poszło wszystko razem bez koszulki + smarowidło
(użyłem lubrykant TF2 Extreme, ten do łańcucha, ale zwykła oliwka też by dała radę)
trzeba każdy kabelek posprawdzać czy nie ma przebić z stojanem, mi się pare przetarło-nadcieło na wejściu i wyjściu z osi (tam jest ostra krawędź - prawie jak nóż)

w koszulce nie szło tak jak wg filmiku to chyba dlatego że nie miałem tych magicznych rękawiczek ;)
 
 
Przemek 
prezes


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 12 Lip 2015
Posty: 758
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon 13 Mar, 2017   

Ledo napisał/a:
nie powinienem podlutować kabli jaknajbliżej naplotów? (podlutowałem w oryginalnym miejscu gdzie był pojedyńczy) (na drugim zdjęciu widać lepiej jak cienkie są nawojowe żyły faz)

jest ok
Ledo napisał/a:
nadciołem przypadkowo jedną żyłę od naplotu, jakiś pomysł aby to połączyć z zaizolowaniem czy bez? nie wiem czy lutowanie będzie dobre - jak termostat nie zadziała to lut się stopi i będzie fruwać po silniku

załóż termo kurcz i polutuj jak zabezpieczenie nie zadziała to prędzej silnik wydymi niż ut się roztopi
dobrym rozwiązaniem jest założenie trzech termików na każdą fazę jeden i połączyć je razem szeregowo wtedy masz kontrolę nad trzema fazami i nawet jak jeden nie zadziała to zostają jeszcze dwa

a teraz moje pytane
jak do jasnej hole.. po podwojeniu kabli założyć simering od strony faz no za cholerę sie nie mieści miedzy osią a wychodzącymi z niej kablami - silnik mxus
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Mar, 2017   

Siłom i godnościom osobistom ;)
 
 
Przemek 
prezes


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 12 Lip 2015
Posty: 758
Skąd: Katowice
Wysłany: Pon 13 Mar, 2017   

zeeltom napisał/a:
Siłom i godnościom osobistom

no to chyba obydwu mi brak a myślałem że mam mocny kręgosłup
nie wiem jak ale simering nagle musi powiększyć sie o 1/2 swojej średnicy a potem wrócić do poprzedniej wielkości

normalnie sie nie da
 
 
adam3322 
początkujący


Dołączył: 08 Mar 2022
Posty: 5
Skąd: Stalowa wola
Wysłany: Śro 23 Mar, 2022   

Witam Mam silnik Xtranz 36v. Będzie zasilany pakietem 13s6p. Mam kabel z wtyczką wiec wystarczy dolutować brakujący 1m między sterownikiem a silnikiem i nie wiem jakie przewody zastosować. Oryginalny za 1 M to cena 85 zł co uważam za jakiś kosmos..
 
 
wibi 
szef


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 23 Sie 2014
Posty: 1068
Skąd: Śląsk
Wysłany: Pią 08 Kwi, 2022   

Kabel najlepiej kupić w sklepie modelarskim,mają kable w silikonie.Przekrój kabla dobierz z fabrycznego względnie nieco większy.
 
 
andypip 
prezes


Pomógł: 50 razy
Wiek: 62
Dołączył: 06 Kwi 2019
Posty: 621
Skąd: Legnica
Wysłany: Sob 09 Kwi, 2022   

Kabel ma być gruby /miedź/, pradowy możesz dla pewności w koszulkę ubrac, całą wiązkę owiń spiralka i ... szerokiej drogi.
_________________
Starość to stan umysłu
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group