ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Sob 07 Gru, 2013
równoległe manetki
Autor Wiadomość
Jarek-LT 
stażysta
www.luxtech.com.pl


Pomógł: 2 razy
Wiek: 56
Dołączył: 28 Wrz 2011
Posty: 137
Skąd: KOLBERG
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   równoległe manetki

WITAM

Zadaję sobie pytanie

czy manetki od gazu/prędkości połączone przewodami - tymi samymi kolorami czyli równolegle / manetki trzy/ będą działały każda z osobna gdy jej sie użyje. Co się stanie gdybym użył dwóch na raz.

Jarek-LT
 
 
JerzyZ 
Zasłużony dla zlotu EV



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 16 Lip 2010
Posty: 794
Skąd: Warszawa - Ursynów
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   Re: równoległe manetki

Jarek-LT napisał/a:
Co się stanie gdybym użył dwóch na raz. Jarek-LT

Wiadomo - pojedziesz dwa razy szybciej! :lol:
A tak na poważnie: przypuszczam, że dodawanie gazu jedną manetką nie da żadnego efektu, dopiero równoczesne pokręcanie oboma równocześnie spowoduje przyspieszanie.
UWAGA: oczywiście mówimy o manetkach hallotronowych lub potencjometrycznych. Gdyby były to manetki rezystorowe (jeśli takie istnieją) - byłoby inaczej.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

O ile nie występowałby jakiś prąd wsteczny w kierunku drugiej manetki (w sytuacji, gdy jedna manetka jest na max, a druga na min) to chyba nie ma przeciwwskazań, żeby to działało?
Ewentualnie trzeba by jakieś 2 diody dać na wyjściach SYGNAŁ co by odseparować oba przyśpieszniki o ile jest takie coś potrzebne.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

A czym się różnią potencjometryczne od rezystorowych? Chyba to jest to samo? Nawet jeśli są to odczepy.
Na wyjściu manetki hallotronowej pojawia się napięcie i chyba nie ma tam zwarcia do masy przy zerowej pozycji. Wtedy pokręcenie którejś z nich powinno zadziałać normalnie. W potencjometrze suwak jest na masie i będzie zwierał napięcie przy pokręceniu inną manetką.
Nie jestem na 100% pewny co do hallotronu, nie sprawdzałem takiej sztuczki ;)
W potencjometrach można dać za suwakiem diodę w kierunku przewodzenia, to się to zwieranie zlikwiduje, ale jakiś tam spadek napięcia na diodzie wystąpi.
Tylko ogólne pytanie: czemu to ma służyć?

EDIT, chyba razem odpisywaliśmy :-D
 
 
Jarek-LT 
stażysta
www.luxtech.com.pl


Pomógł: 2 razy
Wiek: 56
Dołączył: 28 Wrz 2011
Posty: 137
Skąd: KOLBERG
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

Trzeba pamiętać że każda z nich'' odbija ''więc z reguły działać będzie jedna. No ale przypadki chodżą po takich ludziach jak MY - więc pytam z ''przymusu'' Co by było gdyby???

Jarek-LT :roll:
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

No nic się nie stanie.
Sygnał będzie brany z manetki o największym wychyleniu.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Jarek-LT 
stażysta
www.luxtech.com.pl


Pomógł: 2 razy
Wiek: 56
Dołączył: 28 Wrz 2011
Posty: 137
Skąd: KOLBERG
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

Odpowiedz dla zeeltoma jest bardzo prosta. Robię rower w którym tylko '' NA RAZIE'' - tylko silnik będzie widoczny/ na wierzchu/na zewnątrz ramy. Kierownica szosowa z lemondką czyli przystawką do jazdy na czas. W jednej chwili trzymasz ręce na baranku pod kciukiem mając manetkę a za chwilę przekładasz ręce do lemondki tnąc powietrze gdzie przy końcu lemondki przydałaby sie druga manetka do gazu............


Silnik to DC i zwykła manetka z allegro.

Jarek-LT :wink:
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

Albo trzecia ręka :D
 
 
Jarek-LT 
stażysta
www.luxtech.com.pl


Pomógł: 2 razy
Wiek: 56
Dołączył: 28 Wrz 2011
Posty: 137
Skąd: KOLBERG
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

Hej Panowie --- dawać coś przypuszczalnie sensownego...
Rozumiem, że wszystko biorę na siebie - jako ten królik doświadczalny....

OK.., proszę o jeszcze kilka ewentualnych wywodów w tej materii a ja po realizacji myśli wprowadzonej w czyn - zdam relację.

pozdrower
Jarek-LT :wink: :roll: :wink:
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

Manetka daje na wyjściu napięcie proporcjonalne do wychylenia (obrotu). Jeżeli zastosować by szeregowo z jednej i drugiej diodę w kierunku przewodzenia to będzie raczej ok. Dioda powinna być raczej o niskim spadku napięcia choć to zależy od napięcia maksymalnego manetki.
 
 
nanab 
kierownik
Elektronik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 330
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

Będzie mniej więcej to co między manetkami, czyli np na jednej będzie max, a na drugiej min to będzie połowa.
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

nanab napisał/a:
Będzie mniej więcej to co między manetkami, czyli np na jednej będzie max, a na drugiej min to będzie połowa.

Jak będą diody to nie będzie pomiędzy tylko napięcie większe.
 
 
JerzyZ 
Zasłużony dla zlotu EV



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 16 Lip 2010
Posty: 794
Skąd: Warszawa - Ursynów
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

Pomysł Adama z diodami jest doskonały - może trochę zmieni się charakterystyka, ale cel będzie osiągnięty. Pewnie zmaleje szybkość maksymalna.
Może zastosować diody Shottky'ego lub stare germanowe?
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

jerzyz napisał/a:
Może zastosować diody Shottky'ego lub stare germanowe?

O, właśnie. Jeżeli napięcie max. będzie mniejsze o 0,3V to raczej się prędkość nie zmniejszy. Manetka z regulatorem pracuje pewnie z jakimś zapasem.
 
 
nanab 
kierownik
Elektronik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 330
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

Adam Wysokiński napisał/a:
Jak będą diody to nie będzie pomiędzy tylko napięcie większe.

Jak będą te diody?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group