ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Sob 07 Gru, 2013
równoległe manetki
Autor Wiadomość
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

Będą włączone w kierunku przewodzenia pomiędzy wyjściem manetki a wejściem kontrolera. Po jednej dla każdej manetki. Przy takim połączeniu nie ma znaczenia nawet zwarcie w manetce, napięcie będzie podawane z drugiej.
 
 
nanab 
kierownik
Elektronik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 330
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Nie 13 Paź, 2013   

Jesteś pewien ze wejście każdego kontrolera jest podciągnięte do masy a nie do plusa?
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Nie 13 Paź, 2013   

Jakby było podciągnięte do plusa to na wejściu przy odłączonej manetce byłoby napięcie max i regulator dawałby max moc od razu. Poza tym wtedy hall w manetce miałby wyjście OC a tak nie jest.
 
 
nanab 
kierownik
Elektronik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 330
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Nie 13 Paź, 2013   

Manetka w takim przypadku nie musi tylko może mieć wyjście OC. I PP i OC działały by tak samo.
Adam Wysokiński napisał/a:
Jakby było podciągnięte do plusa to na wejściu przy odłączonej manetce byłoby napięcie max i regulator dawałby max moc od razu.

Manetka pracuje w zakresie od ileś tam do chyba 4,5V, po podaniu 5V sterownik nie wystartuje. To zabezpieczenie na wypadek zwarcia w kablach.
Ostatnio zmieniony przez nanab Nie 13 Paź, 2013, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Nie 13 Paź, 2013   

A to ciekawostka, bo robiłem takie zwarcia i dawało pełną moc. Może nie w każdym kontrolerze jest takie zabezpieczenie. W moich nie było.
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 54
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1338
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 13 Paź, 2013   

Może w rowerze to nie tragedia, ale np w samochodzie włączasz stacyjkę, a samochód wyjeżdża z garażu z pełną mocą przeciwną stroną niż są drzwi i jesteś szczęśliwy, bo 5 min wcześniej stała tam jakaś osoba. Z dużymi mocami nie ma żartów to ,,cichy zabójca".
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Nie 13 Paź, 2013   

jeśli manetka podaje napięcie to diody załatwią sprawę.

hall.jpg
W takim przypadku co da podciągnięcie wejścia do plusa?
Pobierz Plik ściągnięto 294 raz(y) 33,8 KB

 
 
nanab 
kierownik
Elektronik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 330
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Pon 14 Paź, 2013   

Na obrazku masz wyjście OE które wymaga podciągnięcia do masy, inaczej nie będzie "podawać napięcia". Myślałem ze w manetkach jest wyjście PP. Jak wszystkie regulatory są zbudowane pod taką manetkę i mają wejście podciągnięte do masy to bedzie jako tako działać, w innym wypadku nie.

zeeltom napisał/a:
A to ciekawostka, bo robiłem takie zwarcia i dawało pełną moc. Może nie w każdym kontrolerze jest takie zabezpieczenie. W moich nie było.

W moich dwóch kontrolerach tak jest i na forum czytałem tez o takim zabezpieczeniu. Ale jak widać niektórzy Chińczycy oszczędzają na zabezpieczeniach...
 
 
Jarek-LT 
stażysta
www.luxtech.com.pl


Pomógł: 2 razy
Wiek: 56
Dołączył: 28 Wrz 2011
Posty: 137
Skąd: KOLBERG
Wysłany: Wto 05 Lis, 2013   

WITAM

Przyszły do mnie manetki z NEXUN;A, najprostsze w których musiałem pozamieniać kabelki gdyż nie działał silnik.

Po podłączeniu drugiej manetki równolegle wszystko działa bez zarzutu, można operować każdą manetką pojedynczo/ z osobna lub dwiema razem, odpuścić którąkolwiek- drugą trzymając na gazie silnik działa.

TO TYLE - próba była robiona bez obciążeń w krótkim przedziale czasu.

Jarek-LT :lol:
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Wto 05 Lis, 2013   

Czyli wychodzi na to, że wyjście bez sygnału nie jest zwarte do masy, tak przypuszczałem, ale bez próby nie byłem pewny ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group