ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Watomierz HK-010, a wysokie napiecie zasilania.
Autor Wiadomość
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Sob 21 Gru, 2013   Watomierz HK-010, a wysokie napiecie zasilania.

Potrzebuję małej pomocy w zrozumieniu i modyfikacji tego watomierza.
Chcę przystosować to urządzenie do zasilania z napięcia wyższego niż przewidział producent. Ale ciągle mi się nie udaje :)
Wszystko mam już rozpracowane, prócz jednej sprawy, której nie rozumiem bo w kwestii sprzętowej elektroniki jestem cienka dupa wensza.

W watomierzu zastosowany jest na pozór banalny i prosty układ tranzystor + dioda zenera.


*ufam, że schemat narysowałem poprawnie

W momencie przyłożenia napięcia wyższego niż 70V następuje przebicie diody, zenerki, potem tranzystora, a potem to już cuda się dzieją :)

Jak to rozgryźć :)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 54
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1338
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 22 Gru, 2013   

Najbardziej prawdopodobne jest to że najpierw pada tranzystor, a później zenerka. Trzeba dać tranzystor na większe napięcie (najlepiej 100V, ale bd 139 powinien styknąć). Przy dużych różnicach napięć czasem korzystnie jest zastosować przetworniczke, ale to zależy od poboru prądu, bo jak mały to nie ma sensu.
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 22 Gru, 2013   

Niestety, to nie tranzystor chyba, bo zastosowanie takiego na 600V nic nie zmienia. Stosowałem też zenerkę 3W zamiast 1W i też bum! :)
Może coś z tym rezystorem będzie albo z dużym prądem chwilowym jak się ładuje na starcie ten kondensator elektrolityczny zaraz po włączeniu do zasilania?
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
Ostatnio zmieniony przez tas Nie 22 Gru, 2013, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Nie 22 Gru, 2013   

Sprawdź w danych jakie jest maksymalne napięcie baza - kolektor.
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 54
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1338
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 22 Gru, 2013   

To można na zasilaniu szeregowo z diodą dać rezystor np. 470 ohm 1W, a potem zmierzyć na nim napięcie (będzie wiadomo jaki prąd) i dobrać taki żeby było na nim 20-30V.
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Nie 22 Gru, 2013   

Podaj tas jakie próbowałeś tranzystory.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Wto 24 Gru, 2013   

Próbowałem wieeelee.
Na przykład BD243c oraz BUT11a.
Dobra duszo, wspomóż radą :)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
nanab 
kierownik
Elektronik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 330
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013   

tas napisał/a:
W momencie przyłożenia napięcia wyższego niż 70V następuje przebicie diody, zenerki, potem tranzystora,

W tej kolejności fizycznie niemożliwe. Dopóki tranzystor nie dostanie zwarcia EB to zenerka jest niezniszczalna.
Najprostrzy sposób na tę przeróbke to dodatkowa zenerka w szereg.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013   

Oczywiście nie wiem, czy w tej kolejności się pali, bo pali się wszystko naraz :)
Zenerki mają być obie na 5.6V czy raczej różne?
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013   

Popatrzę i dam znać, daj chwilę.
 
 
nanab 
kierownik
Elektronik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 330
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013   

Ile on prądu ciągnie? Zenerka np. 24V zaporowo w szereg z tą diodką od + baterii. Moc dobrana do poboru prądu
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013   

Wszystko wybuchało nawet bez podłączonego wyświetlacza czyli przy poborze kilku mA.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
nanab 
kierownik
Elektronik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 330
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013   

Wstaw tam zenerkę 24V 1W albo mocniejszą tak jak napisałem. Powinno działać dobrze przy napięciu 36-90V. Zostaje tylko przeróbka pomiaru napięcia bo tutaj też może być zabezpieczenie nadnapięciowe( możliwe nawet że to ono uszkadza ten stabilizator)
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013   

Naopowiadałeś tas, że tam ci wybucha i się spociłem przy próbach. :smile:
Dałem to co miałem w domu: tranzystor 2sc4517a, zenerkę 6,8V 5W i zamiast 7,5k dałem 10kom. Zasilanie 100V bo takie akurat pod ręką było (dokładnie 26 cel li-ion) a obciążenie 5mA później 10mA i na koniec 200mA. Działa normalnie poza grzaniem się tranzystora bo przy 100V i obciążeniu 200mA moc strat to 20W. Bez radiatora to pewnie parę sekund wytrzyma. Trochę inne parametry niż podałeś, np. napięcie na wyjściu 6,2V ale nie widzę dlaczego nie będzie działać z zenerką 5,6V.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013   

Widzę światełko w tunelu :P

Czyli reasumując, są 2 warianty.
1. Dodanie w szereg zenerki 24V z pierwszą diodą od strony baterii
2. Zamiana zenerki 5.6V na 5W, rezystora 7.5k na 10k

Muszę to ustalić, bo wiecie, próby są dość kosztowne jeśli z PCB za każdym razem odparowuje atmega, tranzystor, 5 diod, zenerka i oba LMy :twisted:
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group