ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Watomierz HK-010, a wysokie napiecie zasilania.
Autor Wiadomość
gienek333 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 54
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1338
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013   

No to od tego należało zacząć. Pierwsze trzeba założyć zenerkę 5,6V lub 6,2 na wyjściu tego stabilizatora (równolegle do kondensatora 10 mikroF. Takie zabezpieczenia stosowano w ubiegłym wieku nałogowo, można też dać tyrystor z zenerką 5,1V (anoda tyrystora do katody zenerki i do 5V, anoda zenerki do bramki, katoda tyrystora do masy), rezystor szeregowo z diodą zasilania można zastąpić na czas prób żarówką 60W. Sądzę jednak, że chyba coś namieszałeś (nie wszystkie tranzystory mają tak samo wyprowadzenia, skróty w nazwach np. ksd i 2sd jest d).
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013   

Nie mogłem użyć takich samych elementów bo ich nie mam a sklepy zamknięte. Moc zenerki nie ma znaczenie jeśli płynie przez nią kilka czy kilkanaście mA, rezystor właśnie o tym decyduje. Dałem większy bo napięcie większe. Sprawdzałem przy zasilaniu 15V, potem 55 i ponad 100. Tranzystor też tylko taki miałem bo pozostałe albo poniżej 100V albo FETy. Posprawdzaj jeszcze jakieś tranzystory o innych parametrach. Pomyślałem, że uszkadza się ten tranzystor termicznie bo moc strat jest znaczna, sprawdzaj czy gorący. No i może sprawdzaj układ obciążając rezystorem np. 100om czy mniejszym.
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013   

gienek333 napisał/a:
Pierwsze trzeba założyć zenerkę 5,6V lub 6,2 na wyjściu tego stabilizatora

Tyz racja. Zenerka dużej mocy, która przywiera większe napięcie i zabezpiecza układzik.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013   

Sprawdzałem kilkanaście tranzystorów, wszystkie działają normalnie przy standardowym napięciu. I wszystkie ulegają uszkodzeniu powyżej 70V razem z pozostałymi elementami watomierza. Stąd logiczna myśl, że to nie one są problemem, a np zenerka.
Kupię takie na 5W i zobaczę. Jak to się nie uda to złożę watomierz do kupy i wyślę jakiejś dobrej duszy do zobaczenia, bo mnie ciężko przychodzą zmiany - praktycznie nie znam się na sprzętowej elektronice, a chciałbym uzupełnić Pikacza v1 o możliwość pracy na dowolnie wysokim napięciu. A przy moich zdolnościach to zaczyna być kosztowne :P
Jak się uda to wiele osób by na tym skorzystało :)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Śro 25 Gru, 2013   

Nie mierzyłem ile bierze on prądu ale przy oled może być sporo. Może warto zastosować przetworniczkę bo wydzielanie kilku czy kilkunastu W w ciepło to słaby pomysł. W każdym razie życzę powodzenia, projekt jest fajny i potrzebny.
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 54
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1338
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

Może być problem z rezystorem (7,5 kohm), bo nie wszystkie wytrzymują duże napięcie i trzeba połączyć dwa lub trzy szeregowo np. 2×3.9, 2×4.7 lub 3×2.7 kohma.
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

O tym też myślałem. Tas nie podał jaki rezystor użył a to nie wszystko jedno. Przy większych napieciach trzeba myśleć nie tylko o mocy ale też żeby rozłożyć napięcie na więcej niż jeden rezystor. W tym przypadku jednak myślę, że nie ma takiej potrzeby. Dla swiętego spokoju można 2 w szereg.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

Tak to wygląda.



Na czerwono pokazana jest ścieżka zasilania, a na zielono elementy, które ulegają uszkodzeniu.
Są tam 2 rezystory po 15k równolegle, ale one nie ulegają uszkodzeniu.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Pir-serwis 
kierownik



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Sty 2010
Posty: 333
Skąd: Ostrowiec Warszawa
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

Taki układ zbijający jest w popularnym sterowniku Curtis-wszystkich serii 1204 pojedynczy (bodaj lm317-do 50V) a na wyższe napięcia 1205 i w górę podwójny czyli przed tamtym jest drugi z mosfetem na radiatorze IRFP620 i zenera bodaj 27V i tu dochodzi 110V i nic się nie dzieje.
Jeśli zechcesz schemat to rozrysuję Ci.Aha w sumie jest to w necie jak wpiszesz curtisschematic.
_________________
Paweł-Elektryczny Citroen BX
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

No to ładnie, pali sie właściwie wszystko. Nie dziwota jak podajesz napięcie 20 razy większe na procesor :grin:
Ten rezystor złożony z dwóch 15k mógłby ulegać przebiciu ale nie przy takim napięciu więc to nie jego wina raczej. Zmień zenerkę jak mówiłeś daj inny tranzystor (Nie na 100V jak podajesz np.90) i napisz co tam.
 
 
borsuk 
prezes



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 12 Wrz 2011
Posty: 668
Skąd: Sudety
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

tas napisał/a:
Tak to wygląda.
...
Na czerwono pokazana jest ścieżka zasilania, a na zielono elementy, które ulegają uszkodzeniu.


Tranzystor ulega zwarciu zazwyczaj przy przekroczeniu max.prądu lub dopuszczalnej mocy.
Wygląda, że zwierają się baza , kolektor i emiter, dlatego uszkadza się też zenerka i wszystko inne.

Ten układ był projektowany na niższe napięcia i dlatego najbezpieczniej byłoby wykonać stabilizator na osobnej małej płytce na elementach dyskretnych. Przetestować go obciążając rezystorem i dopiero wtedy podłączać do HK. Wyjście stabilizatora podłączyć do końcówki emitera tranzystora mocy na płytce (po wylutowaniu tego tranzystora z płytki).
Prąd obciążenia dla układu z OLED to ok. 50mA. Omawialiśmy to w tym
temacie
Na tranzystorze wydziela się spora moc i musisz dobrze oczyścić i wyszlifować powierzchnię radiatora i odizolować tranzystor przekładką mikową lub podobną od masy. Użyć też dobrego smaru termoprzewodzącego. Te tranzystory mocy bez radiatora mają moc najwyżej 2W.
Kondensatorek w bazie dobrać, na początek dać ok.200pF. Rezystor do zenerki trochę zwiększyć 10-12k. Na wyjściu stabilizatora możesz zwiększyć elektrolit, ja dałem 47mikroF, ale trzeba pamiętać o softstarcie, w pierwszym momencie pójdzie tam spory prąd.
Dioda na wejściu stabilizatora to zabezpieczenie przed odwrotnym podłaczeniem zasilania.
Oczywiście można zastosować inny lepszy stabilizator np. dwustopniowy, ale ten ma tę zaletę, że zajmuje mało miejsca.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

Tam na PCB nie ma tranzystora, bo na przewodach na radiatorze był zawsze montowany testowy. Oczywiste to jest, że fabryczny nie ma prawa znieść tego, co od niego wymagam :)
Niestety nie wchodzi w grę montaż stabilizatora na zewnętrznej płytce, gdyż z założenia przeróbka ma być prosta. Jeśli będzie wymagała skomplikowanych czynności (coś więcej niż wymiana jakiegoś elementu) to taka zmiana jest bezużyteczna dla typowego ludka.
To jest na tyle beznadziejnie prymitywny stabilizator, że wierzę, iż rozwiązaniem wszelakich problemów jest wymiana 1-2 elementów na inne.
Wymienię tranzystor na BD243c, rezystor na 12k i diodę zenera na 5W i dam 90V i zobaczę.
Ciekawi mnie natomiast ten sotfstart, o którym wspomniałeś. Wydaje mi się, że podczas włączania urządzenia przy wysokim napięciu - występuje pik prądu przez pierwszą chwilę ładowania się elektrolitu za stabilizatorem. Czy to możliwe, by to on był odpowiedzialny za przeciążenie jakiegoś elementu?
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

BD243C ma za małe napięcie( tak uważam) jak na zasilanie 90V. Tranzystor przynajmniej niech ma napięcie 2x większe niż nap. zasilania. Ten co dałem ma w szczycie chyba 1000V ale nie jest takie duże wymagane. Ten kondensator równolegle do zenerki dałem 47nF.
 
 
borsuk 
prezes



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 12 Wrz 2011
Posty: 668
Skąd: Sudety
Wysłany: Pią 27 Gru, 2013   

tas napisał/a:

Niestety nie wchodzi w grę montaż stabilizatora na zewnętrznej płytce, gdyż z założenia przeróbka ma być prosta. Jeśli będzie wymagała skomplikowanych czynności (coś więcej niż wymiana jakiegoś elementu) to taka zmiana jest bezużyteczna dla typowego ludka.


Uważam, że dołożenie małej płytki jest prostsze niż wymiana elementów na PCB. I tak musimy dołożyć tranzystor mocy, więc można też dołożyć dodatkowo parę drobnych elementów. Miejsca w obudowie jest dość, a płytkę można by przykleić, po zaizolowaniu, do nieużywanej części PCB.
Tak bym zrobił gdybym był zainteresowany zwiększaniem napięcia.
Dla mnie najważniejsza jest niska waga roweru, dlatego pozostaję przy zasilaniu 36V.

tas napisał/a:

Wydaje mi się, że podczas włączania urządzenia przy wysokim napięciu - występuje pik prądu przez pierwszą chwilę ładowania się elektrolitu za stabilizatorem. Czy to możliwe, by to on był odpowiedzialny za przeciążenie jakiegoś elementu?

Jest taka możliwość. I tu poprawka - kondensator przy zenerce powinien mieć większą pojemność, ładując się zabezpiecza przed dużym prądem w momencie włączenia. Wydaje mi się, że 100nF będzie dobry. Oprócz tego ja używam softstartu na baterii.
 
 
smdrwf12300
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Gru, 2013   

Na moj gust to takie rozwiazanie ( stabilizator tylko na diodzie zenera) to proszeszenie sie o uszkodzenie procesora.Z tego co widze to spokojnie zmiesci sie na tej plytce stabilizator na trazystorze.Ja w swojej konstrukcji : http://pokazywarka.pl/0qaqp0/ stsosuje tranzystor Uce=250v + w bazie zenerka 5.6v i zabezpieczenie na procku transil 6V .Obecna wersja jest rozwinieciem plytki Pas-a do LCD-King_Meter.Układ z zenerką jest obciażony problemem napięcia wejsciowego .... jak jest za duże to upali diodę ... jak za małe to nie bedzie stabilizacji.Tas jak dasz rezystor 12k i 90V to poplynie prad ok 7mA dioda wytrzyma ... nawet mala 0.5W .Z tego co pamietam to w stabilizatorach z jednym tranzystorem zaklada sie ze przez Zenerke ma plynac 5mA dla prawidloawej pracy i tu jest problem ... jak bedzie 12kom to dla 90V jest ok ale od ok 50V w dół juz jest to na granicy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group