ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Watomierz HK-010, a wysokie napiecie zasilania.
Autor Wiadomość
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pią 27 Gru, 2013   

Dzięki za cenne wskazówki, zaczyna się klarować cała sytuacja.
Oczywiście zmiana napięcia minimalnego jest bez znaczenia, przeróbkę wykonują tylko ci, którzy pracują na wyższym. A wtedy próg niskiego jest nieistotny.
No i moja niechęć go głębokich przeróbek wynika z tego, że z założenia Pikacza może sobie zrobić każdy przy minimalnej wiedzy elektronicznej. Jak do tego ma dojść trawienie/dorabianie płytek to psuje mi tą całą koncepcję.

Zamówiłem diody 5W 5.6V, zrezygnuję też z BD243c na rzecz BUT11a, przy 90V będzie dobry. Dodam też rezystor 12k i odpalę cały układ najpierw z soft startem ~100V. Jak przeżyje to odpalę bez softstartu na twardo, to będzie wiadomo czy pik prądu ma tu coś do rzeczy. No i wymiana tego kondensatora równolegle do zenerki też może pomóc.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Rafał 
brygadzista


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 18 Gru 2013
Posty: 290
Skąd: wawa
Wysłany: Pon 30 Gru, 2013   

poszperałem trochę w necie i prawdopodobnie jednym z elementów który się pali jest "8 pins soic Regulator LM2936", który pracuje przy maksymalnym napięciu wejściowym 60v. można go wymienić na stabilizator napięcia pracujący z maksymalnym napięciem wejściowym 120v. koszt takiego stabilizatora poniżej 10zł. taka podmiana rozwiązuje problem napięcia wejściowego.
po tej modyfikacji niestety nie widac napięcia powyżej 70v ale chyba to już się Tobie Tas udało rozwiązać.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pon 30 Gru, 2013   

Tak, wszystkie sprawy programowo zakresowe mam już rozwiązane. Pozostało tylko uruchomienie tego modułu zasilającego na Vin>70V
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
borsuk 
prezes



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 12 Wrz 2011
Posty: 668
Skąd: Sudety
Wysłany: Wto 31 Gru, 2013   

Rafał napisał/a:
poszperałem trochę w necie i prawdopodobnie jednym z elementów który się pali jest "8 pins soic Regulator LM2936", który pracuje przy maksymalnym napięciu wejściowym 60v.

HK-010 nie zawiera takiego układu.
Zamieszczam zdjęty przeze mnie schemat HK-010, który nie zawiera części związanej z balanserem:
 
 
smdrwf12300
[Usunięty]

Wysłany: Wto 31 Gru, 2013   

No to nie wiem z czym macie Panowie problem... :) ... zmienic 7.5k na wiekszy ( dobieramy zgodnie z prawem ohma lub np apka na adroida ElectroDroid policzy sama) w zaleznosci od napiecia jakie bedziemy podawc na wej. A jeszcze jedno ponieważ stabilizator nie ma sprzężenia zwrotnego na wyjsciu ja zawsze dodaje rezystor obciązjacy ok 800-1000 om bo to znacznie poprawia stabilnosc/pewność pracy. Troche dziwne to napięcie odniesienia vref ... po co dodatkowa dioda 2.5 .... przeciez można korzystać z wewnetrznego zródła.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Wto 31 Gru, 2013   

E.. no bez kitu, wszystko przez ten rezystor 7.5k? :P To brzmi zbyt łatwo i prosto :grin:
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
smdrwf12300
[Usunięty]

Wysłany: Wto 31 Gru, 2013   

Pamietaj że elementy smd też maja ograniczenia .... ja zawsze daje przy napieciach wyższych niż 40V 3 rezystory w szeregu , powyżej 100V 4-5 ... zawsze jest to jakies zabezpieczenie .Ten BCP65 ma Uce 80V wiec przy 75V nie powinien sie palic.Dobrac prad do zenerki ( tak ok 5mA ) nie przekroczyc mocy rezystorów smd i dac pare w szereg .Nie ma mocnych mam podobny układ i nic sie nie pali powyżej tych magicznych 70V :) . A i "koniecznie" rezystor ok 0.8k z emitera do masy .
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Wto 31 Gru, 2013   

No ale zastosowanie rezystora takiego 2x 24k równolegle 1/4W przewlekanego byłaby chyba lepszą opcją niż 5x smd.
Muszę to zgłębić bo to dla mnie, ciemnego człowieka istna czorno magyja :)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
borsuk 
prezes



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 12 Wrz 2011
Posty: 668
Skąd: Sudety
Wysłany: Wto 31 Gru, 2013   

smdrwf12300 napisał/a:
Pamietaj że elementy smd też maja ograniczenia .... ja zawsze daje przy napieciach wyższych niż 40V 3 rezystory w szeregu , powyżej 100V 4-5 ... zawsze jest to jakies zabezpieczenie .Ten BCP65 ma Uce 80V wiec przy 75V nie powinien sie palic.

A moc Ptot to miki? Widać, że nie przeczytałeś całego wątku.
Dla wyświetlacza OLED dajemy tranzystor o większej mocy i zaproponowałem, żeby dołożyć do niego parę elementów dyskretnych zamiast smd. Oczywiście, że mogą być smd, jak ktoś się chce bawić.
U mnie to wygląda tak:

zamiast gniazda do programatora można zainstalować płytkę ze stabilizatorem (i to dowolnym).
Zdjęcia po montażu niestety nie mam.
 
 
smdrwf12300
[Usunięty]

Wysłany: Wto 31 Gru, 2013   

Przeczytałem jeszcze raz i fakt w linku podajesz odnosnik ... przeoczyłem ... mnie wyszlo iż Ptot tarcone na tranzystorze to 16 W ( zalozyłem prąd 200mA ) i jak patrze na zdjecia to juz teraz zupelnie nie kumam z czym Tas walczy jak wszystko opisane. A propo łączenia równolegle i szeregowo ... 2 rezystory połaczone równolegle to 2 razy mniejszy opór i 2 razy wieksza moc napiecie pracy takie same ... 2 rezystory połączone szeregowo daja 2 razy wieksze napięcie pracy ( każdy rezystor ma okreslone napięcie przebicia pomimo iż nie zawsze sie je podaje ) i jak się bawimy wysokimi napięciami to trzeba miec to na uwadze ... dlatego ja mam zawsze bezpiecznik na wejsciu i transil na wyjsciu stabilizatora tak na wszelki wypadek :) .
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Wto 31 Gru, 2013   

Miło, że mamy tak wielu specjalistów w dziedzinie elektroniki i np dla większości z Was sprawdzenie prądu zenerki jest oczywistą oczywistością, ale dla mnie to jest czarna magia i nawet taka prosta rzecz będzie oznaczała 2 dni siedzenia w google i czytaniu co to w ogóle jest ten prąd, potem kolejne 2 dni kombinowania jak to to zrozumieć i na koniec kombinowanie jak to sprawdzić n w praktyce. Tak więc wyrozumiałość wskazana, uda się w końcu, tylko trochę to potrwa.

Wbrew pozorom i tego co zauważasz - walczę z czymś zdecydowanie dużym i skomplikowanym :D
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
smdrwf12300
[Usunięty]

Wysłany: Wto 31 Gru, 2013   

Nie miałem nic złego na mysli :) ... na dowód masz zdjecie z przed chwili ... zmodyfikowalem rezystory na wejsciu płytki PASS-a ver.1 i wytrzymuje 87V :) ( do 3.9k dolutowalem smd rozmiar 0603 o wartosci 2x8.6k co razem dalo ok 20K ) :

I chyba możemy zamknąć temat z BRODĄ :) .
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group