ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Pobór prądu w alarmach modelarskich
Autor Wiadomość
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1755
Skąd: Gliwice
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   Pobór prądu w alarmach modelarskich

Jak w temcie. Orientuje się ktoś ile mniej więcej ciągnie prądu alarm modelarski wpięty do pakietu?
Jeśli dobrze pamiętam zwykle zasilanie idzie z jednego ogniwa?
Generalnie są dwa rodzaje jakby tych alarmów np takie na 4 cele diodowe (cały czas świeci sięzielona dioda)
Lub te wyświetlaczowe - wyświetlacz podaje na bieżąco info o parmetrach.

Szczególnie interesuje mnie to w tym pierwszym diodowym przypadku.

Nie chodzi mi o dokładny pobór ale o przybliżoną skalę zjawiska:).
Pozdrawiam:)
_________________
Moje pojazdy:
Hub middrive - w budowie http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=5394
Cruiser http://forum.arbiter.pl/v...er=asc&start=15
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   

ja mam alarm 8s (wylutowany wyświetlacz) wpięty na stałe od lipca. Działa bardzo dobrze :)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1755
Skąd: Gliwice
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   

HEH:). NO po wylutowaniu okej:).
Zwłaszcza że pewnie ładujesz batkę co chwilę:).
Ja po prawdzie pytam czy mogę w pakiecie 5ah zostawić wpięty diodowy miernik np na 2 doby? zakłądam że pakiet jest wyładowany do połowy czyli mam do dyspozycji z celi 2 2.5 ah:).
Najdłużej zostawiałem alarm przy tak rozładowanym aku na jakieś 12 godzin. Po podłaczeniu miernika do takiego ogniwa nie odnotowałem jakieś większej różnicy pomiędzy ogniwami.
No to jak to jest z tymi alarmami?
Mogę zostawić na weekend wpięte?
_________________
Moje pojazdy:
Hub middrive - w budowie http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=5394
Cruiser http://forum.arbiter.pl/v...er=asc&start=15
 
 
koncki
początkujący


Dołączył: 02 Kwi 2011
Posty: 47
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   

Ja czasem zostawiam wpięty w tych pakietach, jak zapomnę wyłączyć. Diody się święcą oczywiście. I nic sie nie dzieje, o ile pakiet jest w miarę naładowany. Bo jak jest rozładowany, to może się sam włączyć alarm i wtedy sąsiad ma trochę przechlapane (mieszka bliżej piwnicy). Wniosek prosty - alarm też bierze trochę prądu i lepiej go jednak odłączyć.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   

nie, że marudzę, ale w czym jest problem zmierzyć pobór energii tego alarmu, który posiadasz? ;)
Skoro twoja ładowaczka ma np 50mA prądu balansowania to z dokładnością do 5min obliczysz czas ile dane użycie alarmu przedłuży późniejsza fazę balansowania :>
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 54
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1338
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   

Można podpinać alarmy z balanserami przez przekaźnik (np. kontraktonowy) co zabezpieczy nam ogniwa przed rozładowaniem przez alarm, albo uszkodzony balanser.
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1755
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

Jak to w czym problem:). Przeca trzaba cały maidel dorobić do pomiaru. Dwa kable na wyjsciu rozcięte aby wpiąć miernik itd. Pytam NAPRAWDĘ licząć że ktoś to juz zrobił. NIKT nie mierzył? Mam wpięte pakiety razem i w puszkę wsadzone wolalbym se jednego nie zewrzeć;). No mam też jeszcze drugi zestaw ale tam też wolałbym nie mierzyć...
No to z innej beki ile dioda pobiera?Taka mała zielona;)>
_________________
Moje pojazdy:
Hub middrive - w budowie http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=5394
Cruiser http://forum.arbiter.pl/v...er=asc&start=15
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 54
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1338
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

Taka dioda max. jakieś 20 mA, ale sądzę że kilka mA (można policzyć, bo jest ona zasilana najczęściej przez rezystor).
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1755
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

O to jest fajne info. Tzn. fajnie, że jest ale w sumie to znaczy że max może być 0.5 Ah na dobę nawet poboru... To już chyba dość dużo.
_________________
Moje pojazdy:
Hub middrive - w budowie http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=5394
Cruiser http://forum.arbiter.pl/v...er=asc&start=15
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

No już się poświeciłem i pomierzyłem :P

Programowalny alarm 2s-8s z wyświetlaczem:
- z wyświetlaczem: 40mA
- bez wyświetlacza: 10mA

Alarm 2s-6s z wyświetlaczem z HK
- z wyświetlaczem: 45mA
- bez wyświetlacza: 12mA

Zielony alarm 2s-4s (z diodami) z HK
- z diodami: 12mA
- bez zielonych diod: 4mA

Czerwony alarm 2s-4s (z diodami) z Ebay
- z diodami: 18mA
- bez zielonych diod: 8mA

Alarm 2s-6s (z diodami) z HK (2 różne wersje)
- z diodami: 20mA
- bez zielonych diod: 6mA

--------------------------
Wszystkie pomiary na maksymalnych dużych obsługiwanych pakietach.
Między poszczególnymi egzemplarzami dało się zauważyć wahania +-10% zużycia energii
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1755
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

NOOOO. Jak tu daje się SOGA? Czyli to coś co podbija działkę POMÓGŁ?
_________________
Moje pojazdy:
Hub middrive - w budowie http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=5394
Cruiser http://forum.arbiter.pl/v...er=asc&start=15
 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1755
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

Dobra, teraz załapałem:). Ale czy to znaczy, że trzeba być autorem tematu aby podbić POMOGŁ? wcześniej nie znalazłęm takiej opcji...
_________________
Moje pojazdy:
Hub middrive - w budowie http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=5394
Cruiser http://forum.arbiter.pl/v...er=asc&start=15
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 54
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1338
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

Wyświetlacza nie trzeba wylutowywać, wystarczy odłączyć zasilanie (anod, katod w zależności jak jest sterowane) i można je włączać jednym tranzystorkiem, a jak mamy np. 16S to transoptorami. Stosując jeden alarm przełączany, możemy użyć miniprzekażników i licznika np. do 16 (16S) i może działać tylko jak ładujemy lub podczas użytkowania (zegar może być 1Hz) i co sekundę będzie nam pokazywał inną sekcję.
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
gulipin 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Mar 2012
Posty: 108
Skąd: Stare Babice
Wysłany: Pon 13 Sty, 2014   

Ja mam 4 Celllogi podłączone do pakietu. Dałem 4 oddzielne przełączniki które na każdym odłączają "-" (pierwszy pin). wtedy pobór prądu przez Cellloga jest pomijanie mały. Dodatkowo zrobiłem taki prosty przerzutnik na przekaźniku (też dla każdego), że jak pojawi się na wyjściu alarmowym Cellloga sygnał to zapala mi się dioda. W ten sposób wiem że np. podczas większego obciążenia przekroczyłem napięcie minimalne na celi. wadą takiego rozwiązania jest komplikacja instalacji:(
 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1755
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 19 Sty, 2014   

Nie zakładając nowego wątku. Czy ktoś może się orientuje czy te alarmy z hobby, diodowe na 2-4s mają oprócz alarmu niskiego napięcia także alarm przekroczenia napięcia w górę na celi?
Pozdrawiam:).
_________________
Moje pojazdy:
Hub middrive - w budowie http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=5394
Cruiser http://forum.arbiter.pl/v...er=asc&start=15
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group