Rama Full pod E-BIKE za 600 Euro! |
Autor |
Wiadomość |
wibi
szef
Pomógł: 42 razy Dołączył: 23 Sie 2014 Posty: 1072 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pią 17 Paź, 2014
|
|
|
To ładny pojazd i bardzo prosty w konstrukcji dlatego cena nawet 500 euro wydaje się mocno przesadzona.Wystarczyło by pomierzyć (nawet ze zdjęć) wymiary,zakupić odpowiednie profile i pospawać a sadzę (na oko) ,że koszt takiej ramy bez amortyzatora tylnego oraz przedniego "widelca" zamknął by się w granicach 1000zł co i tak jest wielkością na wyrost.Inna możliwość to na bazie starego roweru wycinając fragmenty ramy wspawać odpowiednie profile zachowując "geometrię" wszelkich ustawień i koszt też byłby znacznie mniejszy.Potrzebny jest tylko zapał i trochę chęci no i oczywiście te "inne" elementy fabryczne jak koła,silnik itp. |
|
|
|
|
tumich
brygadzista
|
|
|
|
|
qaz33
szef qaz33
Pomógł: 15 razy Dołączył: 07 Kwi 2014 Posty: 1464 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Sob 18 Paź, 2014
|
|
|
Tu jest filmik pokazujący dokładniejsze :
wymiary
Co ciekawe na tej stronie cena podana jest w rosyjskich rublach gdzie po dzisiejszym kursie wychodzi 538 euro. Coś słabą promocje Ci dali.. Mi rama też się podoba tylko z tego co widze tylne koło może mieć maks 24 cale. Mógłbyś się sptytać producenta jak już z nimi gadasz czy jest możliwość budowy wersji z dłuższym wahaczem na 26 cali? - Jeśli tak to też będe zainteresowany kupnem jednej sztuki. |
|
|
|
|
MixhaL
prezes
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 909 Skąd: Lubelskie
|
|
|
|
Tez szukam ramy wiec jestem zainteresowany ale czekam tez na kopie qulbix a, będzie do wyboru wiec się zadecyduje co lepiej kupić. Cena też będzie odgrywała rolę. |
_________________ Cyklon
BOMBER V1, V2, V3
RAIDEN |
|
|
|
|
tumich
brygadzista
|
|
|
|
qaz33 napisał/a: | Tu jest filmik pokazujący dokładniejsze :
wymiary
Co ciekawe na tej stronie cena podana jest w rosyjskich rublach gdzie po dzisiejszym kursie wychodzi 538 euro. Coś słabą promocje Ci dali.. Mi rama też się podoba tylko z tego co widze tylne koło może mieć maks 24 cale. Mógłbyś się sptytać producenta jak już z nimi gadasz czy jest możliwość budowy wersji z dłuższym wahaczem na 26 cali? - Jeśli tak to też będe zainteresowany kupnem jednej sztuki. |
Wiem, że cena niższa, ale przez stronę nie wysyła do Polski. |
|
|
|
|
wibi
szef
|
|
|
|
Jeszcze prostsze w wykonaniu i zapewne znacznie tańsze (bo z blachy ! ) są na zdjęciu w tym linku.Arkusz blachy 1.5mm o wymiarach 2mx1.2m kosztuje około 130zł, do tego wykonanie szablonu z papieru, kątówka i spawarka a później trochę malowania i rama za max.500 zł gotowa.
http://electrotransport.r...?topic=22409.18 |
|
|
|
|
MixhaL
prezes
|
Wysłany: Nie 19 Paź, 2014
|
|
|
wibi napisał/a: | Jeszcze prostsze w wykonaniu i zapewne znacznie tańsze (bo z blachy ! ) są na zdjęciu w tym linku.Arkusz blachy 1.5mm o wymiarach 2mx1.2m kosztuje około 130zł, do tego wykonanie szablonu z papieru, kątówka i spawarka a później trochę malowania i rama za max.500 zł gotowa.
http://electrotransport.r...?topic=22409.18 |
A na 7 stronie urwany wahacz z papierowej blachy... |
|
|
|
|
wibi
szef
|
Wysłany: Nie 19 Paź, 2014
|
|
|
MixhaL napisał/a: | ..A na 7 stronie urwany wahacz z papierowej blachy... |
Nie z "papierowej" tylko 2mm ale jak się jeździ z silnikiem 3-4 kW to tak może się zdarzyć.W sumie, to nie wiadomo czemu się urwał,może to wynik kolizji z pojazdem? bo koło nawet nie skrzywione. |
|
|
|
|
tumich
brygadzista
|
Wysłany: Pon 20 Paź, 2014
|
|
|
qaz33 napisał/a: | Tu jest filmik pokazujący dokładniejsze :
wymiary
Największe koło jakie wejdzie to 27,5". Prawdopodobnie kupię od niego tą ramę. Później podzielę się z wami wrażeniami. |
|
|
|
|
MixhaL
prezes
|
|
|
|
|
tumich
brygadzista
|
Wysłany: Wto 21 Paź, 2014
|
|
|
Planuję kupić więcej części niż tylko ramę od niego. Nie wiem jeszcze jakie koszty dostawy i ew. czas. |
|
|
|
|
Jarotz
początkujący Jarotz
|
Wysłany: Śro 07 Paź, 2015
|
|
|
Witam,
Myślę nad budowa nowego ebike'a i rozglądam się za ramami full custom.
Chce więc zapytać jaki finał tego wątku ? Rama kupiona? Warta grzechu ? |
_________________ Pozdrawiam
Jarotz |
|
|
|
|
tumich
brygadzista
|
|
|
|
Ja jednak nie skusiłem się, ale forumowicze już ją posiadają. Zobacz wątki w dziale "konstrukcje własne". |
|
|
|
|
robos
młodzik
|
|
|
|
Hej, jakaś nowa wersja tej ramy się pojawiła, przynajmniej ja jej wcześniej nie widziałem.
Teraz kosztuje 500$, jest trochę węższa bo ma 10cm, ale ma wytłoczone boczne panele co daje 14 cm szerokości na akumulatory.
http://evelbike.com/catal...-bike-frameset/ |
|
|
|
|
Jarotz
początkujący Jarotz
|
Wysłany: Czw 08 Paź, 2015
|
|
|
Dzieki,
Poszukam w dziale konstrukcji. A co do chińskich zakupów mam już alergie właśnie na dniach powinienem dostać decyzje o wszczęciu postępowania karnego bo nie dostałem zamówionego telefonu z chin przez polskiego pośrednika... |
_________________ Pozdrawiam
Jarotz |
|
|
|
|
|